Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb un supermercat de fons i una dona amb cara de sorpresa

Els han enxampat: el supermercat que actua de manera molt estranya amb els seus preus

El preu dels aliments continua disparat malgrat les mesures

La inflació ha aconseguit fer estralls a l'economia de milions de llars catalanes. Amb aquest panorama econòmic, des del Govern van engegar diverses mesures amb l'objectiu de contenir-la.

Una de les mesures que va començar a principis d'aquest any va ser la rebaixa de l'IVA en diversos aliments. De fet, segons l'Executiu, aquesta rebaixa ha estat la que ha contingut la inflació dels aliments des de fa tres mesos.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Al mes de juny, els preus havien pujat un 10,3% segons l'INE. Tot i que continuen sent molt elevats, s'han moderat. Sobretot, si tenim en compte que els mesos de febrer i març es van arribar a registrar increments del 16,5%.

Aquest és el problema pel que fa als preus dels aliments

Tot i que el Govern afirma que la rebaixa de l'IVA ha estat un èxit i una mesura que ha ajudat a pal·liar els efectes de la inflació, la veritat és que hi continua havent diversos fronts oberts i matisos a aclarir. Després d'aquesta contenció, s'ha comprovat que hi continua havent aliments afectats per la rebaixa de l'IVA que segueixen incrementant els preus. Així es pot veure als lineals de les grans cadenes de supermercats.

Aquest mateix mes, han estat més de 400 els productes que han pujat de preu en comparació del que tenien el dia de 31 de desembre de 2022. És a dir, just abans que entrés en vigor la mesura de la rebaixa de l'IVA l'1 de gener de 2023 passat.

Imatge neveres del supermercat
En alguns supermercats s'hi han trobat anomalies dels preus des de la rebaixa de l'IVA | Europa Press

L'associació de consumidors FACUA ha compartit dades reveladores. En aquest sentit, afirmen que prop de la meitat dels productes analitzats, 463 dels 985 preus revisats (un 47%), han pujat de preu aquests últims mesos.

Els productes que han pujat més, també segons les dades de l'associació, són les fruites i verdures (un 33% del total dels preus analitzats), seguits de l'oli d'oliva (20%), així com de l'arròs i la pasta (14%). A aquests els segueix tant la llet com els llegums.

FACUA ja ha denunciat aquests grans supermercats

De fet, a causa d'aquestes darreres dades, des de FACUA ja s'ha confirmat que ampliarà les denúncies que ja ha interposat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, també coneguda com a CNMC per les sigles.

Fa uns mesos, ja va presentar denúncies davant aquest organisme contra les 8 grans cadenes de supermercats més conegudes: Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona.

Això és causat per les irregularitats que es van trobar respecte als preus després de la rebaixa de l'IVA. No obstant això, de moment no han rebut cap resposta per la comissió.

Muntatge d´un carret de supermercat i bitllets d´euro
Fer la compra costa un 10% més que fa un any | Getty Images

Aquest és el supermercat on hi ha hagut més anomalies als preus

Al mes de juliol, des de FACUA han trobat un nombre més gran d'irregularitats en els preus del supermercat Aldi. El 60% dels productes amb IVA reduït que van analitzar eren més cars que abans de la mesura.

Al supermercat Aldi el segueixen molt de prop altres, com Carrefour i Alcampo . Per la seva banda, Lidl i Mercadona són dues de les cadenes on s'han registrat menys anomalies, amb un 43% i un 33% respectivament.

La cistella és ara un 10% més cara de mitjana

El que sí que és clar és que els preus dels productes estan provocant estralls a les butxaques de les famílies. De mitjana, els catalans ens gastem un 10% més de diners a fer la compra en comparació del 2022.

Segons les dades recollides per la consultora NIQ, es confirma que les vendes totals al juny van augmentar un 9,8% respecte al mateix mes de l'any passat. A això cal afegir-hi que, a més, es va comprar un 1,3% menys quantitat.