Aprèn a esborrar l'historial d'internet i de Google

T'ensenyem a desaparèixer de la xarxa sense deixar cap rastre
No és gens complicat esborrar el rastre que deixem a Google | PxHere

 

La nostra petjada digital a internet cada cop és més gran i, per això, sovint és necessari esborrar les innombrables dades que hi anem deixant. Tot seguit, aprendràs pas a pas a esborrar l'historial d'internet i de Google, per si mai et cal eliminar el teu rastre de la xarxa.

 

Les persones poden decidir esborrar la seva petjada digital per una gran quantitat de raons, com ara per tal d'exercir el dret que tenen a l'oblit, també anomenat 'Habeas data', cosa que els permet protegir les seves dades personals i el seu dret a la intimitat, a l'honor i a la imatge. Igualment, una altra raó que sovint impulsa la gent a esborrar la seva petjada digital és la de protegir les seves dades bancàries per tal que no passin a mans d'algú no desitjat.

 

 

Aprèn a esborrar el teu historial d'internet i de Google

La llista que conforma l'historial de Google és accessible, a banda d'emmagatzemar les dades de navegació i d'ús de les diferents aplicacions de Google com ara Chrome, Maps, Youtube o Gmail. Per aquesta raó, l'historial no només està conformat per totes aquelles adreces que visites, sinó que també es compon, entre altres, de les localitzacions on has pogut estar i d'aquells correus que has enviat. Si en vols esborrar el rastre, segueix aquests passos que et detallem a continuació:

 

1. Entra al compte

Primer de tot, et caldrà accedir a la pàgina principal del teu compte de Google. A continuació, hauràs d'accedir a La meva activitat per mitjà de la configuració del compte.

 

Aquí podràs observar l'activitat que ha quedat registrada a la xarxa si hi has navegat amb el compte de Google. És important remarcar que hi ha una gran quantitat d'usuaris que fan servir Google Chrome i que pensen que per esborrar-ne el rastre només els caldria esborrar l'historial de visites. Ara bé, amb això no n'hi ha prou, i és important que aquesta llista no es confongui amb l'historial d'activitat general de Google, perquè són dues coses diferents.

 

2. Administra la teva activitat

Quan ja et trobis a la llista d'activitat, caldrà que verifiquis que hi trobes el registre de totes les aplicacions. Aquest registre, a través d'una icona a la part superior representada per tres punts verticals, podràs veure'l en forma de visualització d'elements o de visualització agrupada.

 

3. Elimina l'historial

Si vols esborrar manualment els registres, hauràs de fer clic al damunt dels tres punts verticals de cadascun dels diferents elements i de seleccionar «Suprimeix». En canvi, si t'interessa esborrar l'historial d'activitat sencer per tal d'eliminar qualsevol rastre, hauràs de triar l'opció «Suprimeix l'activitat per» i després fer clic damunt de «Tot», a la pestanya on posa «Suprimeix per data». Comprova que, a la pestanya inferior, hi hagi la selecció «Tots els productes».

Internet emmagatzema les nostres dades, però podem decidir esborrar-les | CatalunyaDiari.cat

 

Més opcions relacionades amb l'historial

Hi ha molts altres aspectes del nostre compte que podem administrar. Tot seguit, repassarem els que tenen alguna relació amb la gestió de les dades de caràcter personal.

 

1. Desar l'historial

En qualsevol moment, és possible desar l'historial de Google en forma d'arxiu. Si et cal desar-lo, hauràs d'iniciar sessió amb el teu compte personal de Google i anar a: Dades personals i privadesa > Controla el teu contingut > Baixa o transfereix contingut > Crea l'arxiu. Un cop fet això, es durà a terme la descàrrega d'un arxiu que podràs desar on desitgis.

 

2. Esborrar el nostre rastre de Google un cop morts

Existeix una aplicació que s'anomena Administrador de comptes inactius que permet actuar en aquestes situacions i fer que, si no estem actius durant un temps, Google esborri totes les nostres dades. Aquesta eina també permet que el nostre advocat pugui administrar el nostre correu electrònic o l'accés dels membres de la nostra família al nostre compte.

 

Elimina el meu registre a internet

Un cop has arribat fins aquí, podries demanar-te si no n'hi ha prou amb l'eliminació de la teva activitat a Google, però caldria que tinguessis en compte que la nostra petjada digital no es limita només a les aplicacions de Google, sinó que també es pot aplicar a la nostra informació personal que hi pot haver a diferents pàgines web i als perfils que tenim a les xarxes socials.

 

L'elecció, en el cas de les xarxes socials, depèn de nosaltres. Només caldrà que entrem a la configuració del compte i que seleccionem l'opció d'eliminar el nostre perfil. Ara bé, això no és exactament igual en el cas de la informació que deixem als motors de cerca, com el de Google.

 

El dret a l'oblit

Aquest dret estableix que, si hi ha raons per tal de fer-ho, qualsevol individu té la possibilitat d'eliminar el seu passat a la xarxa. La legislació europea de 2014 estableix que Google ha d'eliminar obligatòriament aquells enllaços que constitueixin una violació dels drets a la intimitat, a la imatge i a l'honor de les persones. 

 

De quina manera s'exerceix?

Per als usuaris que volen fer ús d'aquest dret, Google consta d'un formulari propi. Passa el mateix en el cas d'alguns altres motors de cerca, com ara Yahoo o Bing.

 

Els responsables de Google valoraran individualment cada petició, en un comitè d'experts, per tal de determinar si es fa efectiva l'eliminació. En el cas de rebutjar la sol·licitud, la persona afectada té la possibilitat d'emprendre mesures legals. 

 

Ara bé, quin és el criteri d'aquesta empresa a l'hora de determinar si l'individu pot fer ús del seu dret a l'oblit? L'empresa de Palo Alto fa una avaluació de la compleció de la petició, de la seva legitimitat, de la seva legalitat i, finalment, de si les dades que s'han examinat són rellevants, irrellevants, inadequades o exageracions.

 

L'empresa processa milers de peticions cada any, i s'estima que Google n'ha acceptat un 38%. Definitivament, això ens demostra que aquest dret el pot exercir tothom.