Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues noies juguen a voleibol

Esports col·lectius o en equip: què són i 6 exemples

Coneixem els 6 esports col·lectius més populars i quins són els beneficis de practicar-los

Practicar exercici físic és una de les millors activitats per a la nostra salut. A més, si es tracta d'esports col·lectius, els beneficis encara són més grans. Aquesta classe d'activitats pot fomentar la confiança en un mateix, oferir oportunitats d'interacció social i passar una estona divertida. Tot això mentre fem un exercici beneficiós per a la nostra salut, que ens ajuda a prevenir, a llarg termini, malalties i altres problemes.

En aquest article us expliquem en què consisteix aquest esport i quins són els beneficis de practicar-lo. També hem fet una llista amb alguns exemples d'esports col·lectius més populars i practicats.

Què són els esports col·lectius?

L'esport col·lectiu és aquell que es practica entre equips oposats, on els jugadors interactuen entre ells de manera simultània per assolir un objectiu. Aquest, normalment, involucra els membres d'un equip per moure una pilota o un objecte similar d'acord amb un conjunt de regles definides i preestablertes per tal de sumar punts.

Any rere any, l'esport en equip guanya popularitat, fins i tot, s'ha convertit en un fenomen seguit per masses i en referents i ídols per a moltes persones. La pràctica d'aquesta activitat s'ha associat a diferents beneficis i compleixen determinades característiques:

1. Habilitats de comunicació

Els esports d'equip requereixen molta comunicació, tant oral com tàcita. Les habilitats de comunicació són clau per mantenir un equip esportiu competitiu, sigui mantenint converses amb l'entrenador i la resta de l'equip, desxifrant els senyals no verbals d'altres jugadors o expressant un pensament o sensacions després d'un partit amb la resta de l'equip.

2. Acció decisiva

Les jugades esportives succeeixen ràpidament i els atletes desenvolupen les habilitats necessàries per prendre decisions efectives en un espai molt breu de temps. Per exemple: un jugador de bàsquet decideix llençar o un jugador de futbol s'adona que el seu millor moviment és passar la pilota a un company d'equip perquè l'ajudi. Els atletes aprenen habilitats de presa de decisions crítiques que els beneficiaran tant durant com després del joc.

Les cames d'un jugador de futbol
El futbol és l'esport en equip més conegut. | Unsplash - Marcel Straub

3. Treball en equip

El treball en equip consisteix a col·laborar amb altres per assolir un objectiu comú. La combinació diversa de personalitats i escenaris ajudarà el jugador a ser adaptable, persistent i pacient. Els esports d'equip també ensenyen un sentit de responsabilitat individual i grupal.

4. Gestió del temps

El compromís de temps requerit pels jugadors pot ser comparable al d'un treball de temps complet, ja que s'han de dur a terme entrenaments, competicions, partits, sessions de fisioteràpia, etc.

La necessitat exigeix que els esportistes aprenguin valuoses habilitats de gestió del temps, altrament mai no es podrien mantenir al dia amb el món laboral, acadèmic i l'esport.

5. Reforçar l'autoestima i un sentit de comunitat

Es diu que els esports d'equip reforcen les cinc C: competència, confiança, connexions, caràcter i cura. Al cor de tot això hi ha l'autoestima, una estima més gran d'un mateix millora les interaccions socials, genera relacions més sòlides i produeix un millor rendiment laboral o acadèmic.

6 exemples d'esports col·lectius o en equip

A continuació us deixem amb una llista amb exemples d'esports col·lectius i d'equip amb una explicació breu del seu funcionament:

1. Bàsquet

Aquest esport col·lectiu es juga entre dos equips de 5 jugadors cadascun. El partit es divideix en quatre períodes de 10 o 12 minuts cadascun. L'objectiu d'aquest joc és anotar el màxim de punts possibles introduint una pilota per la cistella, un cèrcol que és a 3,05 metres d'alçada del qual penja una xarxa.

pilota de bàsquet sota una cistella
El bàsquet va néixer als Estats Units, però és popular arreu del món. | Getty Images

El contacte amb la pilota es realitza amb les mans i els jugadors s'han de desplaçar amb ella botant-la contra el terra. La puntuació per cada cistella varia segons la posició des d'on s'efectua el tir.

2. Handbol

L'handbol és un joc en què s'enfronten dos equips i que es caracteritza per transportar la pilota amb les mans. Cada grup està format per 7 jugadors i poden disposar de reserves que poden entrar a jugar i intercanviar-se amb els companys en qualsevol moment.

Aquest esport es juga en un camp rectangular amb una porteria a cada banda del camp. Té com a objectiu desplaçar la pilota a través de la pista utilitzant només de les mans i introduir-la dins de la porteria contrària. L'equip que marqui més gols és el que guanya, en un partit format de dues parts de 30 minuts cadascuna.

3. Futbol

És l'esport col·lectiu més famós del món i el més practicat, amb 270 milions de practicants. Es juga entre dos equips d'11 jugadors cadascun. Amb ells hi ha els àrbitres, que s'encarreguen de verificar que es compleixin totes les normes.

Aquest esport es practica en un terreny rectangular de gespa natural o artificial on a cada extrem hi ha una porteria. L'objectiu és desplaçar la pilota a través del camp amb qualsevol part de cos (que no siguin els braços o les mans), majoritàriament amb els peus, i introduir-la a la porteria contrària. Un partit dura 90 minuts, dividit en dues parts de 45 minuts. Guanya l'equip que anota més gols.

4. Voleibol

El voleibol és un esport col·lectiu que es juga amb una pilota. Dos equips, formats per 6 jugadors cadascun, s'enfronten en una pista de joc que està dividida per la meitat amb una xarxa. L'objectiu d'aquest joc és passar-ne la pilota per sobre, intentant que arribi a terra de l'equip contrari. Mentrestant, l'altre equip intentarà evitar-ho amb la defensa, procurant tornar la pilota.

Imatge del Club de Voleibol de Sant Pere i Sant Pau al poliesportiu del barri
El voleibol és un esport molt popular. | TarragonaDigital

La pilota només pot ser impulsada o tocada, normalment, amb les mans i els braços, però mai ha de ser subjectada o parada. Cada equip només disposa d'un màxim de 3 tocs per tornar la pilota al camp contrari. Una de les peculiaritats d'aquest esport és que els jugadors han d'anar rotant la seva posició.

5. Hoquei sobre herba

L'hoquei sobre herba és un esport d'equip en què s'enfronten dos equips d'11 jugadors cadascun. L'objectiu és ficar la pilota a la porteria de l'equip contrari, anotant el màxim de gols possibles. Això es fa mitjançant un pal d'hoquei amb el qual s'aconsegueix controlar la pilota.

El partit es divideix en 4 quarts de 15 minuts cadascun. Si es donés el cas d'un empat, es fan tirs de penals de 5 rondes. Si encara així el comptador continua empatat, es fan més rondes de mort sobtada.

6. Waterpolo

El waterpolo és un esport col·lectiu competitiu que es juga dins l'aigua entre dos equips. L'objectiu del partit és marcar gols a la porteria de l'equip contrari llançant la pilota. L'equip que marca més gols és el grup guanyador. Per això, els participants neden per moure's per la piscina i es passen la pilota.

El joc està distribuït en 4 quarts i es duu a terme dins una piscina profunda, on els jugadors no poden tocar el fons. Els equips estan formats per 6 jugadors i 1 porter. És una activitat molt física i exigent i es considera un dels esports més difícils de practicar.