Els experts preveuen que el sector de la distribució alimentària afrontarà, en les pròximes setmanes, un increment de la 'guerra de preus' que van iniciar Aldi i Lidl. En un context marcat per la crisi sanitària de la Covid-19, en què les cadenes hauran de diferenciar-se i posicionar-se no només en el preu, perquè l'error que van cometre el 2008 va ser que «tots van voler ser Mercadona», segons ha assenyalat el director de Retail de Kantar, Florencio García.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«En el mitjà termini la rebaixa de preus no seria atractiva. Tots tenen oportunitats i cal reinventar els lineals per a captar altres oportunitats, només una via no bastarà per a l'èxit, ja que el consumidor vol el millor preu, però amb condicions», ha assegurat García, que ha assenyalat que aquesta tendència de 'guerra de preus' es va iniciar després de l'estiu, al setembre, i augmentarà en les pròximes setmanes.
En aquest sentit, ha explicat que mentre cadenes com Carrefour i Dia han entrat en la batalla pels preus, a través de les promocions i targetes de fidelitat, Mercadona no ha mogut fitxa encara, ni tan sols a Portugal, país amb un alt número de promocions al sector.
Mercadona i Carrefour es mantenen com a líders del mercat
Segons l'anàlisi de Kantar, el 'top 3' històric, Mercadona, Carrefour i Dia, ha cedit quota durant 2020 amb compradors «més infidels» als seus models, al mateix temps que Lidl li ha arrabassat el lloc a Dia, consolidant així el seu creixement dels últims anys. En concret, la cadena de supermercats presidida per Juan Roig continua sent líder, amb una quota de mercat del 24,5% en 2020, però amb una caiguda d'1,1 punts respecte a un any abans, penalitzada, segons Kantar, pels frescos peribles, on ha perdut un 1,2% de quota i 55 milions d'ocasions de compra.
Segons García, Mercadona té com a reptes reforçar la venda en línia i créixer en frescos per a recuperar la fidelitat dels seus clients, que han provat altres opcions de compra durant la crisi sanitària i «no han tornat al mateix nivell de fidelitat». «Esperem ara el moviment de la cadena i també com reacciona davant el posicionament agressiu de preus d'Aldi i Lidl», ha assenyalat García, que considera que Mercadona té altres armes per recuperar la fidelitat dels clients, com noves obertures al País Basc, Galícia i Astúries i a captar clients en línia i d'altres iniciatives comercials, com la secció 'Llest per a menjar'.
Kantar creu el retard en l'activació del canal en línia durant el confinament i la falta d'implantació en alguns territoris són algunes de les claus que han obert la porta a aquesta fugida de negoci, que, si bé no llastra la seva evolució positiva en facturació, és una novetat en el mercat espanyol en els últims 20 anys. Per part seva, Carrefour, malgrat recuperar compradors durant 2020, es veu molt condicionat per la mala evolució del canal hipermercat en els moments de major limitació al moviment, i cedeix 0,3 punts de quota, fins al 8,4%, amb un comprador que redueix la seva fidelitat en 0,5 punts.
Lidl entra al podi després de superar Grup Dia
D'altra banda, Grup Dia millora els seus números de «manera substancial» respecte a anteriors exercicis i aprofita l'entorn de creixement, sobretot durant la primera onada, on es va beneficiar del seu ampli teixit de botigues. Malgrat això, en el global de l'any cedeix 0,6 punts de quota, perjudicada pel posicionament «agressiu» de Lidl i Aldi, perdent la tercera posició entre els distribuïdors espanyols, situant-se amb un 5,8% del mercat.
En el seu lloc, Lidl ha passat a ocupar la posició de Dia en el 'Top 3' en 2020, sent de les poques que aconsegueixen incrementar la despesa dedicada per part dels seus clients, guanyant 0,5 punts fins a situar-se en un 6,1% del mercat espanyol.
El sector va incrementar el seu valor un 12,7% durant el 2020
«Malgrat que la pèrdua de quota dels líders sigui cridanera, hi ha més notícies bones que dolentes darrere d'aquests números. Mercadona continua liderant de forma molt sòlida i, de fet, en tots els països hem vist com el líder és el més afectat en quota per la pandèmia, ja que el consumidor no ha tingut llibertat per a triar en tot moment. Pel que fa a Carrefour i Dia, aconsegueixen resultats molt millors que els d'exercicis anteriors, posicionant-se com a líders dins del canal en línia, on han aconseguit estupends resultats», ha remarcat García.
En general, el sector de gran consum va incrementar un 12,7% en valor durant el 2020, any en què l'evolució de les compres ve marcada per un consumidor que va menys vegades a les botigues —caient un 2,7% la freqüència de compra—, però que càrrega les seves cistelles fins a un 14,1% més. Aquest fet, segons Kantar, ha generat que les oportunitats de compra es tornin més valuoses i transcendentals que mai, en un entorn amb més competència, amb la incorporació de manera definitiva dels canals en línia i 'delivery'.