ÚLTIMA HORA

🚨 Carme Forcadell i Dolors Bassa, obligades a tornar avui mateix a la presó

URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

Lidl agafa avantatge en la compra d'una popular cadena de supermercats catalana

Eroski ha posat a la venda Caprabo, que compta amb prop de 300 establiments, principalment a Catalunya i Navarra

Fotografia d'un Lidl a Berlín, maig de 2017
Lidl ha aconseguit superar a Eroski | Lidl

Lidl podria ser la companyia que compri a Caprabo, després que Eroski l'hagi posat a la venda. La cadena alemanya, amb un múscul financer important, ha agafat avantatge en el procés d'adquisició. L'any 2007, Eroski va adquirir la cadena de supermercats Caprabo per uns 1.300 milions d'euros i ara, tretze anys després, l'operació es podria tancar en uns 250 milions d'euros, segons avança 'La Información'.

El preu de sortida amb què treballa Eroski per vendre el negoci de Caprabo és de 351 milions d'euros, una xifra que, segons alguns analistes, està fora de mercat, donada la facturació de la cadena catalana, i que acabarà rebaixant-se uns 100 milions d'euros. Lidl ha agafat la davantera en l'operació, ja que compta amb una posició privilegiada, havent superat en beneficis anuals Dia i Carrefour  i amb una posició de caixa de 1.002 milions d'euros.

L'èxit de Lidl

A diferència d'altres supermercats, Lidl ha mantingut, durant els últims anys, una política estricta per passar a les seves reserves la majoria dels beneficis obtinguts. En els últims 10 anys, els excedents de la companyia alemanya van arribar als 622 milions d'euros, un fet que ha permès la cadena alemanya un important creixement a Espanya.

En els dos últims anys, Lidl ha obert 52 noves botigues en territori espanyol, que se sumen a les 575 que ja tenia. Així, la companyia compta amb més de 600 establiments arreu d'Espanya, amb una inversió total de 321 milions d'euros.

El fracàs de Caprabo

Durant l'any 2019, Caprabo va haver de tancar un total de 29 botigues, i només va obrir-ne 12, per deixar el total d'establiments de la companyia en 297, situades, majoritàriament, a Catalunya i Navarra. Així, en 13 anys sota propietat d'Eroski, ha perdut 53 botigues, ja que l'any 2007 en tenia 350.

Un dels motius que aboca Eroski a vendre Caprabo és el deute de més de 1.500 milions d'euros que acumula a curt i llarg termini amb els bancs. En aquest sentit, abans de 2024, la companyia ha de tornar 739 milions d'euros, després d'un acord de refinançament que va comptar amb la intervenció del govern basc.

Ara, tots els focus estan posats sobre Lidl, que va avançar a Eroski en la quarta posició del rànquing de supermercats de l'any 2019. La cadena basca compta amb el 5% de quota de mercat (molt a prop de la cadena alemanya), segons la informació que ha facilitat la consultoria Kantar World Panel.

En aquesta classificació, fixada el dia 17 de maig de 2020, se situa en el 'top 1', Mercadona, amb un 24,8%, seguit de Carrefour  amb un 7,7%, Grup Dia amb un 6,4%, Lidl  amb un 5,2%, Grup Eroski amb un 5% i, finalment, el Grup Auchan amb un 3,4%.


Comentaris

envia el comentari