L'OCU elabora una llista d'aliments que no són el que semblen

Es recomana no deixar-se seduir per l'embalatge i llegir directament els ingredients de cada producte

Els supermercats estan plens d'aliments que no són el que semblen | Cedida

És molt important ser consumidors responsables i conscients. La indústria alimentària porta anys fent ús de la seva capacitat de màrqueting per tal de fer-nos creure que molts productes són saludables, quan realment no ho són. No hem d'oblidar que l'embalatge dels aliments és només una careta exterior que pretén seduir la nostra vista perquè, després, els comprem i els portem fins al nostre paladar.

Ara bé, si volen anar més enllà, saber què és el que mengem i de quina qualitat, hem de deixar de banda les boniques fotografies de les caixes i paquets i dirigir la nostra mirada, directament, al quadre d'ingredients. Allà és on trobarem les respostes als nostres dubtes i on sabrem si aquell producte que tenim entre les mans és el millor que podem aportar a la nostra dieta o no.

La recomanació de l'OCU

En aquest sentit, l'Organització de Consumidors (OCU) també recomana als consumidors que estiguin ben desperts a l'hora de comprar i que llegeixin bé els ingredients. Per tal de facilitar-vos una mica la feina i demostrar que no tot el que ens venen visualment és aigua clara, hem elaborat un llistat amb alguns productes que es poden trobar fàcilment als supermercats i que intenten confondre els consumidors amb les seves estratègies de màrqueting. Apunta bé, la teva salut és molt important!

  

1. Suc que en realitat és nèctar  

Molts dels sucs de fruites que trobem als prestatges dels supermercats no són veritablement sucs, sinó nèctars. I quina diferència hi ha? Doncs que un nèctar conté la meitat del seu contingut en suc i, l'altra meitat, en aigua i sucre. Conegudes marques com Granini o Don Simon, són algunes de les que utilitzen aquesta tècnica que, sens dubte, els allunyen de productes saludables.

Suc de taronja
Els sucs sovint són nèctars, és a dir, que han estat barrejats amb aigua i sucre | Pixabay

 

2. Pernil que no és pernil

El pernil dolç, en la majoria dels casos, no és més que una barreja de diferents parts del porc que són més barates. A més a més, no ens hem de deixar confondre amb frases com 'extra sucós', ja que això no vol dir altra cosa que conté més percentatge d'aigua i, per tant, menys pernil.

Pernil dolç
El pernil dolç acostuma a tenir molta aigua i s'elabora amb les parts més barates del porc | Pixabay

 

  • També et pot interessar: L'OCU adverteix que els supermercats menteixen en el seu etiquetatge

3. Ous de gallines en llibertat que no estan en llibertat

Moltes vegades s'incorporen imatges a les caixes d'ous de codi 2 amb gallines que estan en llibertat. En realitat, els ous de codi 2 només correspon a aquells animals que han estat criats a terra però no necessàriament en llibertat. Aquesta característica correspon als del codi 1.

Ous
Els ous de codi 2 són de gallines que han estat criades a terra, però no en llibertat | Pixabay

 

4. Carn picada amb espècies

Una de les raons del fet que la carn picada sigui tan barata és perquè, a banda de carn picada, també trobem altres ingredients com midons, espècies, sucres, soja i altres.

Carn picada
La carn picada acostuma a estar barrejada amb midons i espècies | Pixabay

 

5. Calamars a la romana sense calamar 

Per molt inversemblant que sembli aquest títol, aquesta és la realitat de molts dels calamars preparats congelats que es venen com a tal. En realitat, quan llegim els ingredients, descobrim que el calamar ha estat substituït per la pota, un animal molt més barat i gran. Llavors, què hi ha de cert en uns calamars a la romana congelats? Doncs en alguns casos simplement que estan fets a la romana!

Calamars a la romana
Els calamars a la romana s'acostumen a elaborar amb bota, una varietat més barata | Pixabay

 

  • També et pot interessar: Les verdures fregides de bossa no són més saludables que les patates, segons l'OCU

Comentaris

envia el comentari