Capses de medicaments

La llista completa dels medicaments que baixen de preu a Catalunya aquest 2023

Els ciutadans podran estalviar molts diners amb aquesta reducció del preu

Bones notícies per a la butxaca dels catalans! En una època marcada pel notable increment de la cistella de la compra i una sèrie de productes essencials, ara comprovaran una rebaixa en el cost dels medicaments. Amb el canvi d'any es produeixen una sèrie de modificacions en el preu de referència dels fàrmacs del Sistema Nacional de Salut (SNS).

El darrer mes de novembre el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar la llista dels preus dels medicaments que revisaran el 2023. En total es rebaixaran 17.097 presentacions de medicaments a Catalunya, dels quals 13.552 es poden trobar a les farmàcies, mentre que els 3.545 restants són als hospitals.

De quant serà l'estalvi?

El Ministeri de Sanitat va ser l'encarregat d'ordenar aquesta reducció. Estimen que amb aquesta mesura l'estalvi superi els 270 milions. En aquest cas, només 41 milions correspondrien als fàrmacs que s'adquireixen a les farmàcies. Per la seva banda, 229 milions afectarien els hospitalaris. Cal destacar que també es van crear 11 nous conjunts de presentacions de medicaments de farmàcia, als quals se'ls suma 18 per a medicaments d'hospital, recull el diari As.

A més a més, es revisen els preus de referències de 444 fàrmacs que ja existeixen i es comercialitzen a les farmàcies. Passarà el mateix amb 246 més que se serveixen en centres sanitaris. En aquesta modificació del Ministeri també suprimeixen 24 conjunts de presentacions de medicaments, de les quals 16 pertanyen al sector farmacèutic.

Els nous preus ja estan en vigor des de l'1 de gener. De segur que aquelles persones que hagin anat a comprar medicaments han comprovat la seva reducció. Aquests són alguns el preu del qual s'ha vist reduït: amoxicil·lina, atorvastatina, claritromicina, diltiazem, enoxaparina, esomeprazole, fluticasona, gabapentina, levetiracetam o olanzapina.

Per tant, podràs emportar-te una sorpresa agradable la pròxima vegada que vagis a la farmàcia.

medicaments
Alguns sectors creuen que aquesta mesura afectarà l'abastiment. | Getty Images

Preocupació en alguns sectors amb aquesta mesura

Amb intenció de determinar el preu, es pren com a referència el menor cost per tractament i dia de les presentacions incloses a cadascun. Per assegurar el proveïment de certs fàrmacs i la seva permanència en la prestació del sistema de salut es posen en marxa una sèrie de mecanismes

Els clients veuen amb bons ulls aquesta decisió. Tanmateix, no tots els col·lectius del sector farmacèutic opinen de la mateixa manera. L'Associació Espanyola de Medicaments Biosimilars (BioSim) va revelar que això pot comportar un problema seriós per als clients. Consideren que la caiguda dels preus implica un risc pel que fa a disponibilitat d'alguns fàrmacs. Explicaven a The Objective que «afectaria els pacients que veurien com els medicaments necessaris per al tractament de les seves patologies deixarien d'estar disponibles».

És una mesura de gran rellevància. Aquesta organització destaca que aquesta decisió no és una qüestió trivial. Sobretot perquè moltes de les solucions farmacèutiques que apareixen al BOE com a rebaixades es consideren essencials. Apareixen a la llista de medicaments estratègics designats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Per tant, entenen que se n'ha de garantir l'abastament.

Podrien desaparèixer alguns fàrmacs?

Més d'una vegada s'ha debatut sobre la rendibilitat de certs medicaments. També s'ha posat sobre la taula la possibilitat que n'acabessin desapareixent alguns pel preu tan reduït que presenten. Antonio Blanes, director dels Serveis Farmacèutics del Consell General, opinava en una línia molt semblant: «Els preus tan baixos de medicaments són un dels factors que influeixen en els possibles problemes de desproveïment», va indicar.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp