Aprenent com fer pa a casa entendràs perquè és un dels aliments més bàsics que no poden faltar a la nostra dieta. Tant és així, que la preparació del pa casolà és un art que es practica des de fa segles, encara que actualment hi hagi una campanya de desprestigi i hagin submergit moltes veus en contra seva; així que renta’t les mans, que començarem a amassar.
Ingredients necessaris per fer pa casolà
Aquesta és la llista dels ingredients i quantitats necessàries per preparar pa casolà, esponjós i cruixent. Pren atenció que el pes de cada component oscil·larà segons quantes persones siguem.
500 - 750 grams de farina de blat de força
10 - 30 grams de llevat en pols
300 - 400 mil·lilitres d’aigua teba
1 cullerada de sal
1 mica de sucre (opcional)
Celíac o intolerant al gluten? També t’ensenyarem com fer un bon pa casolà especial per a al·lèrgics. En aquest cas, substituirem la farina de força (amb alts nivells de gluten, cosa que li fa guanyar esponjositat) per una farina integral que sigui més fàcilment digerible per a gent amb problemes d’absorció d’aquest component; tot això sense renunciar al seu sabor. Així doncs, tindrem:
500 - 750 grams de farina integral (cigró, arròs o de blat de moro, entre altres opcions)
10 - 30 grams de llevat en pols sense gluten
300 - 400 mil·lilitres d’aigua teba
1 cullerada de sal
1 mica de sucre (opcional)
Com fer pa casolà en 8 passos
Ets d’aquelles persones a les quals no els pot faltar el seu tros de pa acompanyant el plat principal durant els àpats? Arribes a casa famèlic i el primer que fas és atacar la 'baguette'? Si no conceps la teva alimentació sense una mica de pa, t'interessa seguir llegint. Tingues en compte que aquesta recepta et servirà tant per fornejar pa amb gluten i sense.
1. Tamisar la farina amb la sal
Tamisar o colar la farina a un bol és un procediment essencial en qualsevol recepta en què aquest ingredient estigui inclòs, doncs té tendència a amuntegar-se. Per preparar el teu pa a casa, fica la sal també al principi del procés.
2. Afegir el llevat (i el sucre)
Només la farina estigui ja ben colada juntament amb la sal, barregem en un altre bol el llevat en pols amb el sucre i, seguidament, hi afegim l’aigua teba. Un cop quedi una massa heterogènia, aboquem amb la farina i la sal que hem preparat abans.
3. Prepara la superfície on amassarem
Distribueix la farina sobre el marbre, taula o tauleta on treballaràs, perquè així la massa no s’hi enganxi i sigui més fàcil de manipular.
4. Amassar
Tothom que vulgui aprendre com fer pa a casa ha d’assumir que, en algun moment, li tocarà embrutar-se, així que serà millor preparar-se.
Agafa la massa del bol amb les mans (renta-les abans, si us plau) i, amb un rodet, xafa-la fins que la seva textura sigui elàstica, semblant a la de la d’un xiclet. A continuació, fes una pilota amb ella, que quedi ben compacta, i retorna-la al bol.
5. Deixar reposar la massa
Fes servir paper transparent per tapar el bol i deixa passar entre 1 -2 hores, mentre la massa absorbeix l’aigua i acaba d’expandir-se.
6. Verificar que la massa està preparada
Després d’aquest lapsus de temps, amb el teu dit índex, xafa la massa. Aquest mètode infal·lible et permetrà confirmar la consistència que ha adquirit, de manera que si veus que la petjada roman a la superfície, és que està a punt. Si no, deixa-la tapada una mica més de temps.
Un cop estigui preparada, torna-la a amuntegar i embolica-la amb un pany, espera entre 10 i 15 minuts mentre està a temperatura ambient i fes un altre cop una pilota amb ella. Tornem a deixar reposar la massa durant una hora aproximadament.
7. Escalfar el forn
La temperatura ideal per fornejar ha de ser d’uns 210 o 220°, tant per dalt com per sota. És important tenir en compte que molts mestres flequers que ensenyen com fer pa a casa sempre aconsellen que abans de ficar-lo al forn ha d’haver-hi humitat, així que és bo introduir un bol ple d’aigua. D’aquesta manera s'arriba al grau d’humitat desitjada.
Abans de ficar el pa, l’amassem amb la forma que ens agradi (en barra o panets rodons) i realitzarem algun tall a la superfície perquè l’aire surti quan s’infli durant la cocció.
8. Ficar el pa al forn
Durant els primers 15-20 minuts, ha d’estar amb el bol amb aigua evaporada. Passat aquest temps, traiem l’envàs i reduïm la temperatura a 180-190°. Des d’aquest moment, estarem pendents del temps perquè el pa adquireixi el punt de cocció que ens interessi. Considerarem que està en el seu punt si sona a buit quan li donem cops a la part superior i inferior.
Una darrera recomanació
Gaudir d’una bona llaça de pa no és una cosa prohibida si pateixes algun nivell d’intolerància. Amb aquesta guia sobre com fer el teu pa sense gluten, has de tenir en compte que les farines integrals també han de tamisar-se, encara que no s’amunteguin tant com la de força (típicament utilitzada pels flequers). El que sí que els succeeix és que els porta una mica més de temps inflar-se quan es forneja, així que haurem d’estar atents, especialment si és el primer cop que la fem servir.