Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ram de flors sobre paper amb persona preparant-lo de fons

La importància d'honrar un mort i les 10 formes més especials de fer-ho

Hi ha moltes maneres de recordar en positiu les persones que ja no són entre nosaltres

Honrar la memòria d'un ésser estimat és una manera de mantenir la connexió amb aquesta persona i suportar el dol per la pèrdua. Per això, volem dedicar l'article d'avui a conèixer algunes maneres de fer-ho.

La importància d'honrar un mort

El dolor, la tristesa i el buit que ens deixa la mort d'una persona propera només se superen passant el temps. Encara que de vegades, especialment quan els vincles són molt estrets, el procés de dol és més intens. Una manera de suportar-ho és a través de rituals que ens permetin honorar la memòria d'un ésser estimat.

Per això no es requereix gaire elaboració. Per exemple, una manera de fer-ho és recordant aquesta persona; pensar en el seu somriure, en allò que la feia feliç. O rememorant aquells moments que van compartir junts. Si vols honrar aquest ésser estimat que ja no hi és, a continuació et presentem algunes idees.

10 idees per honrar la memòria d'un ésser estimat

Honrar la memòria d'un ésser estimat fa possible que la connexió que va existir continuï després de la seva partida. Aquests rituals es poden fer com i quan ho desitgis; l'important és que sempre ho tinguis present.

1. Porta flors on es trobin les restes

Portar flors a la tomba és una de les formes més tradicionals d'honrar la memòria d'un ésser estimat. Aquesta acció la pots fer el dia del seu aniversari, l'aniversari del decés o qualsevol altra data que consideris necessari.

Avui dia, pots trobar rams funeraris  100% en línia. Una de les plataformes més conegudes és enviocoronas.com que ofereix un servei d'enviament urgent perquè puguis rebre les flors com més aviat millor.

2. Participa a les cerimònies de comiat

Si la persona acaba de morir, els funerals i altres tradicions de comiat solen ajudar-nos a travessar els primers dies. Així mateix, és una manera d'honrar la memòria d'un ésser estimat.

En aquestes cerimònies ens podem recolzar en les altres persones que també el van conèixer  i  compartir-hi records agradables.

3. Encén una espelma en nom seu

Això ho pots fer en una data que hagi estat especial per a tots dos o quan ho desitgis. Acompanya aquesta activitat amb una oració o dirigeix-li unes paraules al teu ésser estimat.

Pots realitzar el ritual a una església o a casa teva. L'ideal és que sentis que la seva presència i la seva memòria segueixen allà.

4. Acaba algun projecte que hagi començat

Si la persona va deixar algun projecte sense concloure, pots honorar la memòria completant-lo en nom seu. Això és una manera de recordar-la i donar importància als seus desitjos i metes.

5. Reuneix-te amb els teus éssers estimats per parlar de la persona

Reuneix-te amb els teus familiars i amics que també estan bregant amb la pèrdua i parleu sobre la persona morta. Contin històries i anècdotes sobre ella.

Això, a més d'honrar la memòria d'un ésser estimat, ajuda a superar el dol. En aquesta reunió també podeu llegir un poema o una carta adreçada a aquesta persona tan especial.

6. Realitza coses que aquesta persona gaudia

Si vols conèixer una mica més el món de la persona morta, pots optar per llegir un dels seus llibres favorits, anar a dinar a aquell restaurant que tant li agradava o participar en aquella associació de caritat on era voluntari.

7. Recorda'l en esdeveniments importants de la teva vida

En aquells esdeveniments importants, com el teu casament, aniversari, aniversari o graduació, recorda aquest ésser estimat. Segurament hauries desitjat que aquesta persona estigui acompanyant-te en aquests moments. Una manera que sigui allà és recordant-la.

8. Planta un arbre en nom seu

Una altra forma de reconnectar-se amb un ésser estimat que ja no està és plantant un arbre en nom seu. En aquest sentit, cada cop que vegis l'arbre recordaràs la persona.

Si aquesta opció no és viable per a tu, també pots col·locar un objecte (com una estàtua, unes plantes, una foto o qualsevol cosa que tingui sentit per tu) al lloc de la casa on aquesta persona li agradava estar. Aquestes són maneres permanents i tangibles d'honrar la memòria d'un ésser estimat.

9. Celebra el seu aniversari

El fet que aquesta persona no hi sigui no vol dir que el seu aniversari s'hagi d'oblidar. En aquestes dates et pots reunir amb familiars i amics íntims per celebrar.

Prepareu el menjar que més li agradava i tallin un pastís en honor seu.

10. Crea un àlbum de records

També pots crear alguna cosa que sigui el teu homenatge per recordar aquesta persona. Per això pots fer una caixa, una carpeta o un àlbum que inclogui records, fotografies, cartes o qualsevol altre objecte que vulguis.

Per enriquir aquest material de records pots demanar-li a amics i familiars de la persona que escriguin anècdotes que hagin viscut al seu costat i que enviïn una foto on es trobin tots dos.