Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona somrient celebra amb entusiasme mentre sosté una butlleta d'EuroMillones.

Un matemàtic revela el millor truc per emportar-te el pot de l'Euromillones

Mark Glickman, un destacat matemàtic de la Universitat de Harvard, ha compartit el seu truc per a l'Euromillones

Euromillones és un dels sorteigs més coneguts pels seus enormes premis. Tot i que guanyar sembla una tasca gairebé impossible, alguns matemàtics ofereixen estratègies que podrien incrementar les teves probabilitats, encara que sigui marginalment.

I un ha estat Mark Glickman, un destacat matemàtic de la Universitat de Harvard. Qui no ha dubtat a compartir el truc per augmentar les possibilitats que toqui l'Euromillones.

Imatge de fons de persones celebrant i una altra d'una butlleta de l'Euromilions i una tercera de diversos bitllets de 100 euros
Euromillones és un dels sorteigs més conegut pels seus enormes premis | Europa Press, Twitter: @Lotopia_Loteria, Getty Images

Com augmentar les possibilitats que et toqui l'Euromillones?

Mark Glickman, matemàtic de la Universitat de Harvard, destaca que l'única manera efectiva d'augmentar les teves probabilitats de guanyar és comprar més butlletes.

La lògica és simple: cada butlleta addicional que compres representa una nova oportunitat de guanyar. No obstant això, Glickman també adverteix que aquesta estratègia es pot tornar molt costosa ràpidament.

“Si compres 100 butlletes, les teves probabilitats augmenten en comparació de comprar-ne una sola, però el cost també es multiplica per 100” explica.

Aquest enfocament matemàtic és directe: més butlletes equivalen a més probabilitats. Però, com tots sabem, la loteria és un joc d'atzar, i no hi ha garantia de guanyar, sense importar quantes butlletes compres.

Fotomuntatge Euromilions i una dona amb cara de sorpresa
La lògica és simple: cada butlleta addicional que compres representa una nova oportunitat de guanyar | Europa Press, Euromillones, alphaspirit.it

Una estratègia comuna és jugar en grup amb amics, familiars o companys de feina. Aquesta tàctica, segons Glickman, és efectiva perquè permet als jugadors comprar més butlletes sense assumir un cost prohibitiu.

En compartir el preu de múltiples butlletes, les probabilitats de guanyar augmenten col·lectivament. “Si un grup compra 100 butlletes en lloc d'una, tenen 100 vegades més possibilitats de guanyar”, explica Glickman. És clar, qualsevol premi guanyat es dividiria entre els membres del grup, però continua sent una estratègia popular.

La importància d'escollir bé els números a l'Euromillones

Un altre aspecte que molts jugadors consideren és la selecció de números. Lew Lefton, matemàtic i professor a l'Institut de Tecnologia de Geòrgia, assenyala que la probabilitat que qualsevol combinació específica de números guanyi és sempre la mateixa. “No hi ha números màgics” i “cada número té la mateixa probabilitat de ser seleccionat”, afirma.

No obstant això, Lefton suggereix que podria ser prudent evitar les combinacions de números populars o seqüències fàcilment reconeixibles, com 1-2-3-4-5. Això no augmenta les teves probabilitats de guanyar, però podria reduir la probabilitat d'haver de compartir el premi amb altres guanyadors si aquests números són seleccionats.

Muntatge fotogràfic entre dues persones celebrant que els hi ha tocat la loteria i una butlleta del Euromillones
No hi ha una fórmula màgica per garantir una victòria a l'Euromillones | Europa Press, Euromillones

Finalment, tant Glickman com Lefton coincideixen que la loteria s'hauria de veure principalment com una forma d'entreteniment, no com una inversió seriosa.

Lefton compara jugar a la loteria amb qualsevol altre tipus d'entreteniment. “La gent gasta diners a anar al cinema o a un partit de futbol, sabent que no obtindrà un retorn financer. La loteria s'hauria de veure de la mateixa manera”, apunta.

En resum, encara que no hi ha una fórmula màgica per garantir una victòria a l'Euromillones, els consells dels matemàtics et poden ajudar a entendre millor el joc. Comprar més butlletes augmenta les teves probabilitats, però també les teves despeses. I, sobretot, és important recordar que la loteria és un joc d'atzar i s'hauria de gaudir com a tal.