Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona somrient llança bitllets a l'aire, envoltada de logotips de loteries com La Primitiva, BonoLoto i EuroMillones.

Aquest és el motiu pel qual ens atrau tant jugar a la loteria: et sorprendràs

Surt a la llum la impactant raó per la qual ens encanta comprar butlletes i dècims de les diferents loteries

Alguna vegada t'has preguntat per què ens atrau tant jugar a la loteria? Tot i que sabem que les probabilitats de guanyar són gairebé impossibles, seguim comprant butlletes amb il·lusió. Aquest fenomen no és casualitat; té una explicació científica que es troba al nostre cervell.

Per què ens atrau tant jugar a la loteria

La loteria ens atrau per diverses raons. Primer, el simple fet d'imaginar que podríem guanyar una gran quantitat de diners ens produeix una sensació de benestar.

El nostre cervell allibera dopamina, un neurotransmissor associat amb el plaer, cada cop que pensem a guanyar. Aquest alliberament de dopamina ens fa sentir bé i reforça el desig de continuar jugant.

El paper del cervell a jugar a la Loteria: és clau

El nostre cervell està programat per cercar recompenses. Jugar a la loteria activa les mateixes àrees del cervell que s'activen quan rebem una recompensa. Aquest fenomen es coneix com el 'sistema de recompensa'.

Home celebrant amb bitllets de loteria i bitllets d'euro al fons.
El cervell juga un paper clau perquè ens agradi jugar | vrcraft, Nicolas Menijes

Quan comprem una butlleta de loteria, el nostre cervell anticipa la possibilitat de guanyar, cosa que ens fa sentir bé, fins i tot si mai arribem a guanyar.

La il·lusió del control

Un altre motiu pel qual ens agrada tant jugar a la loteria és la il·lusió del control. Tot i que la loteria és un joc d'atzar pur, sovint creiem que podem influir en el resultat.

Escollir els nostres propis números o comprar bitllets en certs dies ens fa una falsa sensació de control. Aquesta il·lusió ens fa sentir que tenim més possibilitats de guanyar de les que realment tenim.

L'efecte de la disponibilitat

El nostre cervell també està influenciat per l'efecte de la disponibilitat. Això vol dir que tendim a sobreestimar la probabilitat d'esdeveniments que recordem fàcilment.

Les històries de guanyadors de loteria són sempre a les notícies, mentre que les històries dels que perden no s'esmenten. Aquesta exposició constant a històries d'èxit fa pensar que guanyar la loteria és més probable del que realment és.

El valor emocional

Per a moltes persones, comprar una butlleta de loteria és una manera de somiar amb un futur millor. A més, la loteria ofereix una experiència social. Compartir l'emoció de comprar butlletes amb amics i familiars pot ser una activitat molt gratificant.

Tot i que sabem que les probabilitats de guanyar són mínimes, seguim jugant a la loteria. El nostre cervell està dissenyat per buscar recompenses i sentir-se bé amb l'anticipació d'un possible premi. A més, la il·lusió del control i l'efecte de la disponibilitat ens fa creure que tenim una oportunitat real de guanyar.