La llet és un dels aliments més tradicionals i antics que hi ha. De fet, podríem dir que cap no el supera, ja que la naturalesa s'ha encarregat sempre que sigui així. I és que només cal veure els mamífers, incloses també les persones.
Molts animals alimenten les seves cries amb llet, de la mateixa manera que també ho faria una mare amb el seu fill. Ara bé, els temps canvien i la llet d'origen animal no és l'única opció que tenim. Tot i això, serien millors les d'origen vegetal? Ho veurem.
Diferències entre la llet d'origen animal i vegetal
Encara que el terme correcte és «beguda vegetal», pot ser que més d'una vegada hagis escoltat «llet vegetal». Si bé tots dos conceptes se solen utilitzar com a sinònims, ja t'avancem que no es tracta del mateix.
I és que les diferències entre l'una i l'altra són força evidents. La llet d'origen animal procedeix, com el seu nom indica, dels animals. En aquest sentit, les més habituals solen ser les de vaca, ovella i cabra. D'altra banda, les begudes d'origen vegetal s'allunyen completament d'aquesta procedència, ja que se substitueix l'animal per la vegetació per extreure'n el contingut.
No obstant això, a més del seu origen i procedència, ambdues begudes presenten també algunes diferències respecte al valor nutricional. De fet, la mateixa Organització de Consumidors i Usuaris ha estudiat aquests valors, i els resultats et sorprendran.
I és que, pel que sembla, la llet d'origen animal conté una aportació més gran en greix en comparació a les begudes vegetals. Encara que aquests greixos saturats són més presents en aquests productes lactis, tot indica que no per això seria menys saludable.
Sobre la quantitat de sucres afegits, cal destacar que serien molt similars entre la llet i les begudes vegetals, especialment les d'arròs i civada. Això sí, si les consumim d'ametlla i de soja la quantitat seria menor i, per tant, podríem dir que aquestes dues són més saludables.
Ara bé, si hi ha alguna cosa que cal destacar de la llet és, sens dubte, la seva aportació en proteïnes. Per norma general, un paquet de llet semidesnatada assoliria els 3,2 grams, però la resta de begudes vegetals no en tindrien.
La conclusió que en podem extreure és que les begudes vegetals no es podrien considerar un substitut de la llet d'origen animal. Això no vol dir, però, que no les puguem consumir, sinó tot el contrari.
Són realment saludables?
Tot i que les begudes vegetals no contenen certes característiques de la llet d'origen animal, aquestes ens poden aportar una infinitat de beneficis. De fet, la gran majoria són riques en fibra i vitamines, a més de ser molt més lleugeres.
I és que aquestes opcions s'han convertit en productes molt habituals i consumits aquests darrers anys, i per alguna cosa serà. Mentre que alguns hi recorren com un substitut de la llet, altres ho fan per la intolerància a la lactosa, o per seguir una dieta vegetariana o vegana.
No obstant això, sigui quina sigui la raó, us recomanem que conegueu les millors begudes vegetals del mercat. La mateixa OCU ha elaborat un rànquing, i després d'analitzar un total de 181 begudes, ha arribat a una conclusió per recomanar les cinc millors opcions.
Així doncs, entre les begudes més recomanades trobem les de Calcimel Lleugera i Provamel Organic-bio, que són de soja. D'altra banda, també hi hauria la beguda Ecocesta, elaborada a base de civada, així com la de Begetal d'arròs, de Kaiku, i la d'ametlla d'Auchán.