Un vaso lleno de aceite de oliva de color amarillo

L'OCU revela quin és el millor oli d'oliva del supermercat

L'Organització de Consumidors i Usuaris descobreix quin és el millor OOVE del supermercat

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha publicat un rànquing on assenyala el millor Oli d'Oliva Verge Extra (OOVE) del supermercat. L'organització, que analitza aquests productes cada cert temps, ha estat clara amb la seva opinió: «El supermercat també té productes de qualitat».

L'oli d'oliva és un superaliment que no pot faltar a la dieta mediterrània. Té una gran quantitat de beneficis per al nostre organisme i, a més, un gust molt bo. 

No obstant això, hi ha una gran quantitat de marques que ofereixen el conegut «or líquid». Per això, el rànquing de l'Organització de Consumidors i Usuaris servirà com a referència la pròxima vegada que anem al súper a comprar oli.

L'anàlisi de l'OCU

L'OCU ha remarcat que als supermercats també s'hi poden trobar productes de qualitat. L'oli d'oliva n'és un exemple. Segons indica, «uns quants destaquen per la seva alta qualitat».

A continuació, presentem l'anàlisi, la recomanació i les alternatives de l'OCU.

L'OCU ha analitzat un total de 39 productes i el resultat ha estat el següent: 37 són extra de veritat. Per la seva banda, els dos restants només haurien de tenir l'etiquetatge de verge.

Ara us expliquem on podreu trobar els millors olis del supermercat.

L'OCU revela quin és el millor OOVE

L'OCU ha assenyalat que Oleoestepa i Auchan són els millors del rànquing. El millor producte de l'anàlisi, segons indica, és l'oli Oleoestepa, amb Denominació d'Origen d'Estepa. Aquest producte obté una puntuació de 89 sobre 100 punts a la seva ampolla de PET d'1 litre.

El preu de referència és de 4,99 € per litre. Aquest oli es pot trobar a supermercats com El Corte Inglés, Alcampo o Carrefour.

Per part seva, l'organització destaca que tenen una versió en ampolla de vidre de 750 ml, també de gran qualitat, però no tanta (obté 85 punts sobre 100). El preu, a més, és més elevat.

Al seu torn, en segona posició hi ha l'oli d'oliva verge extra d'Auchan, que es pot trobar als supermercats Alcampo. Concretament, l'OCU assenyala l'ampolla de vidre de 750 ml, amb una puntuació de 86 punts sobre 100 i un preu de 4,89 € per litre.

Fotografies de tres dels olis més ben valorats per l'OCU
Aquests són tres dels olis més ben valorats per l'OCU | OCU
 

No obstant això, n'hi ha d'altres que també són de gran qualitat, com ara l'oli d'oliva verge extra de Consum. Ha obtingut un total de 85 punts sobre 100 i té un preu de 3,95 € per litre.

L'oli d'oliva de Maeva es qualifica de «compra mestra» i obté 84 punts sobre 100. El preu de referència és de 3,75 € per litre. Per la seva banda, l'oli d'oliva verge extra d'Hacendado, de Mercadona, obté una qualificació de 83 punts sobre 100; és a dir, és de molt bona qualitat.

L'OCU assenyala que dos dels olis no són extra

L'OCU explica que la seva darrera anàlisi, de l'any 2018, va crear un gran enrenou. De fet, van analitzar 41 OOVE dels quals només 20 van resultar ser verges, i no pas extra. Per tant, els van denunciar per «frau comercial a l'etiquetatge».

Aquesta vegada, l'organització també ha assenyalat dos olis en concret per no ser extra. Es tracta de Borges i Olivar de Segura que «són simplement verge». Segons indiquen, no responen als criteris exigits per portar l'etiqueta comercial «extra».

L'etiqueta, segons assenyala l'organització, s'obté a través d'una anàlisi que realitzen tastadors especialitzats en laboratoris acreditats. Tot això, seguint el procediment que dicta un reglament europeu.

Només es pot classificar com a verge extra aquell oli que compti amb un «cert afruitat» i que no tingui defectes en el sabor. Així doncs, segons indica l'OCU, «els productes de Borges i Olivar de Segura presenten defectes, confirmats en anàlisis posteriors».

Per part seva, dels 37 olis que han obtingut bons resultats, l'organització destaca que s'han fet servir olives d'una bona qualitat i amb un bon procés d'extracció.

També assenyala que el grau d'acidesa és baix i que estan bé en peròxids. És a dir, «l'oli no és vell ni està rovellat». Si t'interessa saber quin és el rànquing complet de l'OCU, pots donar una ullada a la seva pàgina web oficial