Sac ple de llobí

El peculiar 'snack' espanyol amb més proteïnes que la carn que fulmina el colesterol

Aquest nutritiu aliment és un autèntic enemic del colesterol

Els superaliments, tan de moda en els darrers anys, no sempre són productes exòtics i poc comuns. A Espanya tenim productes molt característics de la nostra dieta que són rics en vitamines i nutrients. De fet, un d'aquests aliments va ser, durant anys, un dels 'snacks' més populars, malgrat que avui dia estigui una mica passat de moda.

Es tracta d'un llegum de color groc, el consum del qual es remunta a fa milers d'anys, tal com ho demostren les evidències històriques. El que més crida l'atenció dels nutricionistes és la gran quantitat de proteïnes que conté, a més de la seva capacitat per reduir el colesterol. Es tracta, en definitiva, d'un producte que hauríem de consumir amb molta més freqüència per millorar la nostra salut.

El peculiar 'snack' espanyol que elimina el colesterol i té més proteïnes que la carn

L'aliment amb moltíssimes més proteïnes que la carn i que combat el colesterol no és altre que el llobí. Aquesta lleguminosa groga, de la família Fabaceae, té molts altres noms al llarg de la geografia espanyola: tramús, guixera, etc.

A l'Antic Egipte ja es consumia, i n'és una prova les troballes d'aquestes llavors en tombes de l'època. En el nostre cas, van ser els romans els que van estendre el cultiu per tot l'Imperi.

Planta de llobí
La planta de llobí es fa servir com a ornament | Getty Images

La planta del llobí és apreciada, en primer lloc, pels vistosos colors de les seves flors, amb pètals de gran riquesa cromàtica. De fet, és habitual l'ús d'aquesta planta com a ornament a jardins i centres comercials.

La llavor del llobí, avui dia, s'ha vist relegada a un segon pla, i moltes vegades acaba convertida en aliment per al bestiar. La veritat és que compta amb un característic sabor amarg, no apte per a qualsevol paladar.

El superaliment que molts han oblidat

Si bé el consum és relativament baix avui dia, la seva riquesa nutricional continua sent igual d'alta que sempre. Segons els experts, aquest llegum és un autèntic miracle nutricional.

Persona ficant llobins en un got
Els llobins es poden coure o guardar en salmorra | Getty Images

N'és una prova la gran quantitat de proteïnes que conté: per cada 100 grams, 36 són de proteïna, la qual cosa deixa molt enrere la carn. De fet, gairebé aconsegueix igualar la soja, que per cada 100 grams contenen 37 grams de proteïnes.

Però els seus beneficis no s'acaben aquí, ja que el llobí també conté hidrats de carboni i àcids grassos no saturats. Una dada molt cridanera és la important quantitat de fitoesterols i esterols vegetals, molt característics en algunes llavors, olis i cereals.

Enemic declarat del colesterol dolent

La seva importància rau en la capacitat de mantenir i fins i tot reduir els nivells de colesterol dolent al cos. Això es fa, a més, sense modificar els nivells de colesterol bo.

Segons explica a El Español el nutricionista José Gallardo, «el secret és que els esterols i el colesterol competeixen entre si per la seva absorció a l'àmbit intestinal». En aquesta mena de lluita, el cos prioritza l'absorció dels primers, per la qual cosa acaba rebutjant el colesterol.

Imatge de llobins
Aquest llegum és un dels enemics declarats del colesterol dolent | Getty Images

El descens és més que notable, ja que la ingesta de llobins pot implicar fins a un 10% menys de colesterol sanguini. Els experts recomanen consumir entre 1,5 i 2 grams diaris d'aquest lleguminós si volem eliminar colesterol i entre 0,8 i 1,5 si volem mantenir els nivells estables.

A més de tot això, les llavors de llobí també són beneficioses per al sistema cardiovascular i per al sistema nerviós.

Els riscos del consum dels llobins

Si bé és cert que els llobins poden resultar molt beneficiosos, sí que hi ha alguns riscos associats al consum que hem de conèixer. Aquest llegum també té antinutrients, és a dir, propietats que dificulten l'absorció de nutrients al nostre organisme.

A més, a causa del seu contingut en antitripsines, el seu consum sol anar associat a una major flatulència i un cert dolor abdominal. Ara bé, amb una cocció correcta o un procés de salmorra en condicions, aquests efectes negatius solen desaparèixer.

Molts llobins
El seu consum també comporta alguns riscos | Getty Images

Un altre risc que cal tenir en compte és la possible intoxicació per «aigua de cocció de llobins». Es tracta d'una afectació poc comuna, produïda per la ingesta de certs elements nocius (alcaloides) presents als llobins.

Es manifesta per una sensació de sequedat bucal, pèrdua d'agudesa visual i molèsties provocades per la llum. Si no s'actua ràpidament, fa acte de presència la febre i una tensió arterial disparada.