Imatge d'una ampolla d'aigua.

El perill real de beure aigua de les ampolles de plàstic que no sabies

Els experts adverteixen sobre els riscos de l'ús de les ampolles de plàstic reutilitzables

Les ampolles de plàstic reutilitzables s'han convertit en una cosa molt comuna i cada vegada estan més presents a les nostres vides. Són una opció senzilla a l'hora de reutilitzar un envàs sense llençar-la a les escombraries. Cada vegada més s'opta per reciclar i, per això, el seu ús està augmentant.

Tot i això, aquestes ampolles d'aigua no serien tan segures com podríem pensar en un primer moment. Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Copenhaguen adverteix de la presència de substàncies químiques al plàstic. Substàncies que passen amb relativa facilitat a l'aigua, i d'aquí al nostre organisme.

El perill de les ampolles de plàstic que acaben de descobrir

Com assenyalen els investigadors a l'esmentat estudi, publicat a Science Direct, «molta gent fa servir aquestes ampolles, però pocs són conscients de la migració de químics que el plàstic passa a l'aigua».

En un primer moment, els científics van examinar l'aigua en tres tipus d'ampolles plenes d'aigua de l'aixeta i que es van deixar reposar un dia. Algunes eren noves i d'altres usades. Aquestes últimes, de fet, van passar pel rentaplats.

Al voltant de 400 substàncies químiques a l'aigua de les ampolles de plàstic reutilitzables

Els autors de l'estudi van identificar al voltant de 400 substàncies químiques a l'aigua de les ampolles de plàstic. El que més preocupa és que «la gran majoria d'aquestes substàncies mai no han estat identificades».

«Fins i tot per a les substàncies conegudes pels científics, no tenim informació de toxicitat per al 70%», han assegurat els investigadors. Entre les substàncies reconegudes, es troben fotoiniciadors, varietats de suavitzants, antioxidants i altres químics productes de la fabricació dels plàstics.

Imatge d'una ampolla d'aigua.
Els investigadors van trobar al voltant de 400 substàncies químiques en les ampolles. | Getty Images

Però, el que més preocupa és que els investigadors van trobar també dietiltoluamida. Es tracta d'una substància química present als aerosols repel·lents de mosquits.

Pel que fa a la seva possible intoxicació, hem de tenir en compte que els fotoiniciadors són els que més preocupen, perquè se sap que són cancerígens o es consideren disruptors endocrins.

També van trobar més de 3.500 substàncies derivades del sabó per a rentaplats. Segons els seus autors, aquestes substàncies van destacar per ser les més tòxiques que els científics van arribar a identificar. Això podria ser degut al mateix procés de rentat.

Imatge de tres ampolles de plàstic.
El plàstic allibera moltes més substàncies químiques en el rentaplats. | Getty Images

Rentar les ampolles de plàstic al rentaplats, un greu error

Un altre detall molt cridaner de l'estudi és que les substàncies més tòxiques van ser identificades després de rentar les ampolles al rentaplats. Aquest estudi assenyala que rentar o esbandir les ampolles de plàstic no elimina les substàncies del plàstic, sinó tot al contrari. Això s'explicaria perquè, durant el rentat, el plàstic es danya més, i acaba alliberant més químics.

Tot i això, els investigadors coincideixen que les quantitats de substàncies químiques identificades no són alarmants. Això sí, recomanen no abusar de les ampolles de plàstic, i optar per altres de vidre o d'acer inoxidable. Aquestes opcions són molt més segures, i a més protegeixen el medi ambient.

Els experts no saben fins a quin punt les substàncies poden resultar perilloses, però recorden que «no és ideal beure residus de sabó o altres químics». Ni tan sols en petites quantitats.

Imatge d'una ampolla d'acer inoxidable.
Les ampolles d'acer inoxidable són una gran alternativa. | Getty Images

Alhora, els autors de l'estudi han demanat als fabricants d'ampolles de plàstic reutilitzables que siguin més conscients del problema. En aquest sentit, han pres més atenció als proveïdors, a qui demanen que exigeixin més informació sobre les substàncies que utilitzen.

En qualsevol cas, i si tens dubtes, recorda el que és primordial: opta per ampolles d'aigua de vidre. I, si es tracta d'un envàs per a nens, les d'acer inoxidable seran molt més segures.