Una estanteria de supermercat plena d'oli de gira-sol.

El perill desconegut de l'oli de gira-sol que hauries de saber abans de comprar-lo

Els experts desaconsellen comprar oli de gira-sol en grans quantitats

Fa pocs dies era un gran desconegut, però ara s'ha convertit en el producte més buscat del supermercat. L'oli de gira-sol, eclipsat al nostre país pel d'oliva, és l'autèntic or líquid d'avui dia. La invasió russa d'Ucraïna, que produeix al voltant del 62 % de l'oli de gira-sol que es consumeix a Espanya, ha sacsejat el mercat europeu i ha disparat els preus.

Al mercat espanyol, on suposa el 33 % del consum directe, el preu ha pujat fins a un 60 %. Molts clients han comprat oli de gira-sol en grans quantitats per por a quedar-se sense. Tot i això, els experts ho desaconsellen i adverteixen d'un perill de l'oli de gira-sol que molt poca gent té en compte a l'hora de comprar-lo.

El perill desconegut de l'oli de gira-sol

La pujada del preu de l'oli de gira-sol no és un fet nou. A escala mundial, el gira-sol ha triplicat el seu valor en menys d'un any a causa de la demanda creixent. Una situació que contrasta amb la reculada del cultiu d'aquest cereal i les males collites provocades, per exemple, per la sequera.

De totes maneres, la situació actual a Ucraïna no s'hauria de veure reflectida al mercat, ja que l'oli disponible correspon a les collites passades. Tot i això, el pànic ha fet que persones busquin desesperadament aquest producte. Tot això, sense tenir en compte el perill més gran de l'oli de gira-sol: es fa malbé amb rapidesa.

Una gerra amb oli de gira-sol.
Espanya importa més del 60 % de l'oli de gira-sol d'Ucraïna. | Getty Images 

Segons expliquen des de 'Huffpost', els experts desaconsellen l'aplec d'oli per la seva rapidesa a l'hora de fer-se malbé. «L' oli de gira-sol, fins i tot conservat en condicions ideals, té una data de consum d'un any des del seu envasat», assenyalen des de l'OCU.

Tenir l'oli guardat en un lloc fresc i fosques tampoc no és la solució per conservar-lo. Un cop passada la data de caducitat, comença a perdre qualitat i a tornar-se ranci, per la qual cosa se'n desaconsella el consum. Aquest problema fa que sigui inviable comprar-lo en grans quantitats, com han fet molts clients últimament.

La indústria agroalimentària, contra les cordes

L'escassetat d'oli de gira-sol pot tenir, a més, conseqüències molt greus per a tota la indústria agroalimentària. Si bé no és el més consumit de forma directa a Espanya, terra de l'oli d'oliva, sí que s'utilitza per elaborar molts altres productes. Si no es troba un substitut viable, aliments com la pastisseria, les conserves o els fregits, no aguantaran més d'un mes amb les reserves actuals.

Una fregidora amb oli de gira-sol.
L'oli de gira-sol té una data de caducitat molt concreta. | Getty Images 

A Espanya es destinen al voltant de 193.000 tones d'oli de gira-sol al consum de la llar. En el cas de la indústria, tant a l'hostaleria com a la restauració, aquesta xifra arriba a les 186.800 tones. La falta d'oli no s'explica només per l'aturada de les refineries ucraïneses, sinó també pels vaixells que no circulen per l'estret del Bòsfor.

Les empreses busquen a contrarellotge mercats alternatius on comprar oli de gira-sol, com el Brasil o Sud-africa. Alhora, també intenten desenvolupar noves receptes amb altres tipus d'oli, però moltes vegades el més popular, el d'oliva, no serveix.

L'oli d'oliva no serveix per als sectors més copejats

«A nosaltres no ens serveix [l'oli d'oliva], no té les característiques ideals per ser un substitut del gira-sol», assegura Rubén Moreno, director general de Produlce. El principal problema rau en el sabor, molt més fort, quan l'ideal és un de més neutre. Això obliga a apostar per altres olis minoritaris a Espanya, com el de palmell, de colza o de coco.

Un bol amb oli d'oliva.
El govern espanyol descarta una manca d'oli d'oliva. | Getty Images 

Si s'aconsegueixen desenvolupar noves fórmules, podria sorgir un altre problema. Les empreses es veuran obligades a canviar l'etiquetatge per reflectir tant els nous ingredients com les noves receptes. Això podria portar a una mena de «coll d'ampolla», amb manca de dissenyadors, material i, fins i tot, impressores.

Sobre l'oli de gira-sol, les opinions de la seva possible escassetat estan molt dividides. El seu preu també augmenta, arrossegat per la falta de l'oli de gira-sol, però des del govern asseguren que l'abastament està assegurat.

La indústria, malgrat tot, demana relaxar les normatives aranzelàries i sanitàries almenys de manera temporal. Això facilitaria la importació d'oli de països que actualment no compleixen els requeriments exigits a Espanya.