La diabetis és una malaltia que afecta un de cada set adults. Només a Espanya, 5 milions de persones adultes pateixen diabetis, una dada veritablement preocupant, ja que lidera la prevalença d'aquesta malaltia a Europa. Resulta que hi ha determinats factors que influeixen en la seva aparició.
L'Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV), la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i el Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (Ciberdem) han dut a terme una investigació per a explicar la possible relació entre la diabetis i l'aparició de tumors.
A més, l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) també han estat partícips durant tot el transcurs. Les dades d'aquesta investigació, publicades a la revista Clinical and Traslational Medicine, assenyalen que el teixit adipós que tenen les persones diabètiques produeix proteïnes que afavoreixen el desenvolupament de tumors.
La nova hipòtesi que ho pot canviar tot sobre els tumors
Aquesta nova hipòtesi ha donat lloc a una nova via de recerca dins del camp de tractaments del càncer amb pacients diabètics. L'estudi posa les cèl·lules mare al punt de mira.
La funció secretora de les cèl·lules esmentades (les quals són un component del teixit adipós) estan relacionades amb el sistema immunitari. La investigació assenyala que aquestes es veurien afectades en persones que pateixen malalties metabòliques.
Concretament, els especialistes han parat una atenció especial a la proteïna SUB1, una de les més secretades. Tot i això, ja existien altres investigacions que prèviament ja havien arribat a evidenciar la possible relació entre els pacients diabètics i el càncer.
D'aquesta manera, les persones que pateixen diabetis de tipus 2 podrien tenir més risc de patir càncer. Això sí, cal tenir en compte que el 80% d'aquestes persones són obeses, de manera que existiria una altra variant que entraria en joc: l'obesitat.
Els tumors s'envolten de greix
El teixit adipós ha estat el principal protagonista en aquesta investigació. Sonia Fernández-Veledo, investigadora de l'IISPV, apunta que aquest focus d'atenció té raó. Segons ha afegit, hi ha certs tumors que s'envolten de greix. A més, també explica que estudis previs que han demostrat que les persones amb obesitat i malalties metabòliques han tingut unes funcions alterades a les cèl·lules mare.
També fan una rellevància especial a una altra característica com la inflamació. A través d'una tècnica proteòmica, aquestes cèl·lules mare van analitzar en pacients diabètics i no diabètics. Doncs bé, la conclusió que van extreure és que en pacients diabètics aquestes es tornen molt inflamatòries.
Durant tot l'estudi van arribar a identificar fins a 52 proteïnes secretades de diferents formes a les cèl·lules mare del teixit adipós dels pacients amb diabetis. Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van haver de fer diversos estudis cel·lulars en els quals van observar alguns canvis. En fer-los, van observar que les proteïnes eren capaces d'augmentar l'expressió de diversos gens vinculats al càncer. Un detall molt preocupant que ja això podria afavorir la capacitat invasiva de les cèl·lules tumorals.
La conclusió de l'estudi és que la proteïna SUB1 podria ser el nexe d'unió molecular entre les cèl·lules mare i les cèl·lules tumorals. No obstant això, per demostrar que a la diabetis aquestes cèl·lules adquireixen una activitat secretora protumoral, caldrà fer un altre estudi per acabar d'analitzar-ne la progressió.