Els 10 plats típics de Nadal a Catalunya

Sarsuela, canelons, suquet de peix, escudella, rostits d’ànec, els torrons... et mostrem els 10 àpats que no poden faltar a la teva taula aquestes festes

El Nadal és, sense discussió, l'època més especial de l’any. I com a tal, és imprescindible que a la nostra taula no hi faltin ni la tradició, ni el bon gust, ni el plat a taula. El Nadal s’associa de forma immediata amb la família i els bons menjars, i per això mateix, t’enumerem tot seguit  els àpats que faran que aquestes festes siguin les més memorables de totes.

Sarsuela, canelons, suquet de peix, escudella, rostits d’ànec, els torrons...  la varietat és tant evident com contradictòria. Per això mateix, doncs, haurem de saber discernir els àpats per a poder delectar als nostres amb unes festes d’allò més tradicionals.

El Nadal i la tradició dels bons àpats

Amb família o amics, el Nadal continua sent una de les festes més tradicionals que tenim. Marcada amb vermell al calendari, la festivitat ens evoca als grans menjars i a sobretaules que, perquè no dir-ho, acaben allargant-se més enllà de la mitjanit. Per a poder gaudir d’una bona sobretaula, però, cal que els àpats previs conservin l’esperit més nadalenc possible.

Nit de Nadal

1) Sarsuela

És la tradició abans de fer cagar el tió i acudir a la missa del gall. Una bona sarsuela de marisc ens haurà d’ajudar a aguantar fins a la mitjanit gràcies a un plat d'allò més contundent.

La sarsuela de peix i marisc, imprescindible durant la nit de Nadal
La sarsuela de peix i marisc, imprescindible durant la nit de Nadal | CatalunyaDiari.cat

 

2) Suquet de peix

Per amenitzar la sarsuela prèvia, el suquet de peix és el plat ideal. Un àpat més aviat lleuger, doncs, que farà que l’endemà podem estar en plena forma pel dinar de Nadal.

Dinar de Nadal

3) Escudella i carn d’olla de Nadal

És, potser, l’àpat més obligatori del Nadal. Amb galets o sense, l’escudella s’erigeix com un plat troncal i imprescindible a les nostres taules.

L'escudella de Nadal, un altre dels clàssics de les festes
L'escudella de Nadal, un altre dels clàssics de les festes | CatalunyaDiari.cat

 

4) Rostit d’ànec

El plat mare dels excessos nadalencs. Especialment calòric, és un d’aquells plats contundents a base d’ànec i condiments com les prunes o els pinyols.

Imatge del rostit de Nadal que menjem durant el dinar mare de les festes
Imatge del rostit de Nadal que menjem durant el dinar mare de les festes | CatalunyaDiari.cat

 

5) Rostit de pollastre

És exactament la mateixa recepta que el rostit d’ànec tot i que, en aquest cas, canvia el tipus de cocció de la carn.

El rostit de pollastre, en arxiu
El rostit de pollastre, en arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

6) Torró i pinya

Clau única i indivisible de la tradició de Nadal. De Xixona, de xocolata o d’ametlles, el torró no pot faltar en cap sobretaula festiva. La pinya, d’altra banda, és equiparable al sorbet dels grans àpats —molt clàssic, sobretot, entre plat i plat a les bodes— i és el complement ideal per ‘fer baixar’ el dinar o el sopar. És ideal servir-la just abans dels torrons i els polvorons.

 

Sant Esteve

7) Canelons

La tradició indicava que tot el menjar que sobrava per Nadal, es trinxava i es feien canelons. Si  bé és cert que aquesta tradició ha canviat ostensiblement, també ho és que el fet de menjar canelons per Sant Esteve continua sent una jugada tant clàssica com mestre.

Els canelons, el plat més típic per Sant Esteve
Els canelons, el plat més típic per Sant Esteve | CatalunyaDiari.cat

 

Cap d’any

8) Garrinet al forn

‘El cochinillo asado’ és un altre dels plats més tradicionals del Nadal. Tot i que la tradició va més enllà i no es tracta d’un àpat nostrat, sí que és cert que aquest s’ha instal·lat amb força a la nostra gastronomia.

El garrinet o 'cochinillo', el plat més típic per Cap d'Any
El garrinet o 'cochinillo', el plat més típic per Cap d'Any | CatalunyaDiari.cat

 

9) Tronc de Nadal

Es tracta del postre més decoratiu de les festes. Acostuma a ser un producte casolà i que, a través de massapà, ens permet ser d’allò més imaginatius sorprendre tota la nostra família.

El tronc de Nadal, l'àpat més divertit de les festes
El tronc de Nadal, l'àpat més divertit de les festes | CatalunyaDiari.cat

 

Reis

10) Tortell de Reis 

La cirereta del pastís. El tortell de reis i la tradició de la fava tampoc pot faltar en cap sobretaula. Un postre, així mateix, que compta amb un rerefons nostàlgic, ja que es tracta de l’últim gran àpat de les festes nadalenques.

El tortell de Reis del Corte Inglés porta un al·licient suculent
El tortell de Reis, el postre típic per tancar les festes | Cedida

Totes les receptes de Nadal  les pots trobar en aquest enllaç.