Imatge d'un pollastre farcit.

Els 10 plats típics de Nadal a Catalunya

Sarsuela, canelons, suquet de peix, escudella, rostits d’ànec, els torrons... els 10 àpats que no poden faltar a la teva taula aquestes festes

El Nadal és, sense discussió, l'època més especial de l’any. I com a tal, és imprescindible que a la nostra taula no hi faltin ni la tradició, ni el bon gust, ni el plat a taula. El Nadal s’associa amb la família i els bons menjars, i per això mateix, t’enumerem tot seguit els àpats que faran que aquestes festes siguin les més memorables de totes.

Sarsuela, canelons, suquet de peix, escudella, rostits d’ànec, els torrons... la varietat és tant evident com contradictòria. Per això mateix, doncs, haurem de saber discernir els àpats per a poder delectar als nostres amb unes festes d’allò més tradicionals.

El Nadal i la tradició dels bons àpats

Amb família o amics, el Nadal continua sent una de les festes més tradicionals que tenim. Marcada amb vermell al calendari, la festivitat ens evoca als grans menjars i a sobretaules que, perquè no dir-ho, acaben allargant-se més enllà de la mitjanit. Per a poder gaudir d’una bona sobretaula, però, cal que els àpats previs conservin l’esperit més nadalenc possible.

Sarsuela

És la tradició abans de fer cagar el tió i acudir a la missa del gall. Una bona sarsuela de marisc ens haurà d’ajudar a aguantar fins a la mitjanit gràcies a un plat d'allò més contundent.

Imatge d'una sarsuela.
La sarsuela, un 'must' del Nadal. | Deliciosi.com

Suquet de peix

Per amenitzar la sarsuela prèvia, el suquet de peix és el plat ideal. Un àpat més aviat lleuger, doncs, que farà que l’endemà podem estar en plena forma pel dinar de Nadal.

Imatge del suquet de peix.
El suquet de peix i altres maneres de dir feliçitat | HogarMania

Escudella i carn d'olla

És, potser, l’àpat més obligatori del Nadal. Amb galets o sense, l’escudella s’erigeix com un plat troncal i imprescindible a les nostres taules.

Imatge d'una escudella.
L'escudella, un altre dels clàssics de Nadal. | megustacomersano.com

Rostit d'ànec

El plat mare dels excessos nadalencs. Especialment calòric, és un d’aquells plats contundents a base d’ànec i condiments com les prunes o els pinyols.

Imatge de dues peces de carn d'ànec cuinades
El Nadal i el seu ventall inacabable d'àpats. | Getty Images

Rostit de pollastre

És exactament la mateixa recepta que el rostit d’ànec tot i que, en aquest cas, canvia el tipus de cocció de la carn.

Imatge d'un rostit de pollastre.
El rostit de pollastre no pot faltar a taula per Nadal. | CatalunyaDiari

Torró i pinya

Clau única i indivisible de la tradició de Nadal. De Xixona, de xocolata o d’ametlles, el torró no pot faltar en cap sobretaula festiva. La pinya, d’altra banda, és equiparable al sorbet dels grans àpats —molt clàssic, sobretot, entre plat i plat a les bodes— i és el complement ideal per ‘fer baixar’ el dinar o el sopar. És ideal servir-la just abans dels torrons i els polvorons.

Imatge de diversos trossos de torró fluix i fort
Els torrons a la taula... un 'must' de Nadal i Sant Esteve. | Getty Images

Canelons

La tradició indicava que tot el menjar que sobrava per Nadal, es trinxava i es feien canelons. Si  bé és cert que aquesta tradició ha canviat ostensiblement, també ho és que el fet de menjar canelons per Sant Esteve continua sent una jugada tant clàssica com mestre.

Canelons i beixamel
Els canelons, un altre dels imprescindibles. | Cedida

Garrinet al forn

‘El cochinillo asado’ és un altre dels plats més tradicionals del Nadal. Tot i que la tradició va més enllà i no es tracta d’un àpat nostrat, sí que és cert que aquest s’ha instal·lat amb força a la nostra gastronomia.

Imatge d'un garrinet al forn.
El garrinet al forn tampoc pot faltar en cap taula nadalenca. | PB

Tronc de Nadal

Es tracta del postre més decoratiu de les festes. Acostuma a ser un producte casolà i que, a través de massapà, ens permet ser d’allò més imaginatius sorprendre tota la nostra família.

Tortell de reis

La cirereta del pastís. El tortell de reis i la tradició de la fava tampoc pot faltar en cap sobretaula. Un postre, així mateix, que compta amb un rerefons nostàlgic, ja que es tracta de l’últim gran àpat de les festes nadalenques.

Un tortell de Reis
El tortell per a acabar els àpats, vital. | iStock