Detall de dues persones prenent cafè en un bar

Aquestes són les calories que té un cafè amb llet: són més de les que penses

El cafè amb llet és dels més populars, però cal tenir molt en compte les calories

Un al matí, un altre després de dinar i potser l'últim a mitja tarda. Potser sona exagerat, però a Espanya es consumeixen de mitjana gairebé quatre diaris per persona, una mitjana de 14.000 milions a l'any.

Parlem del cafè, una beguda que s'ha convertit des de ja fa molts segles en un ritual a la cultura del nostre país. Concretament, va ser al segle XV quan aquest petit gra fosc va arribar a Europa, suposadament d'Etiòpia.

Les calories que realment té un cafè

La Fundació Espanyola de Nutrició (FEN) ha proporcionat els valors nutricionals per cada 100 grams de cafè:

  1. Calories: 4 kcal
  2. Proteïnes: 0,3 grams.
  3. Hidrats de carboni: 0,8 grams.
  4. Aigua: 98,9 grams.
  5. Calci: 5 mil·ligrams.
  6. Magnesi: 6 mil·ligrams.
  7. Potassi: 66 mil·ligrams.
  8. Fòsfor: 5 mil·ligrams.

Uns valors que a simple vista no destaquen en res. Tot i que la situació canvia quan ho barregem amb llet, sucre i la sempre present pasta o galeta. Com es veu a la taula, el cafè només aporta 4 calories, poques, sí, però afegim la llet: la desnatada suma 35 calories, la semidesnatada 45 i la sencera se'n corona amb 66.

Detall d'un cafè amb llet
Un cafè amb llet normal conté al voltant de 40 calories | Getty Images

Excepte que siguem uns puritans del cafè amarg, cal afegir a l'equació les calories del sucre. I és que només un sobre aporta entre 8 i 10 grams, la qual cosa es tradueix en 32-40 calories.

Fins a 110 calories per cafè

Amb la suma feta, els cafès amb llet que més es consumeixen a Espanya arriben a les 110 calories. Partint del tallat exprés que conté 10 calories, fins al dolç caputxí que arriba a més de 100, passant pel més clàssic, el cafè amb llet normal, que té 40 calories.

La conclusió més evident és que com menys afegits posem al que surt de la cafetera, més saludable. Tot i això, per poca llet i sucre que afegim, amb dos cafès al dia, ens bevem 6.300 calories al cap de tres mesos. Això equival, aproximadament, a tres quilos a l'any més al nostre cos.

tassa de cafè
Beure de forma regular cafè es pot traduir en 3 quilos en poc temps | Getty Images

Or líquid (negre): els beneficis del cafè

No ens alarmem tampoc, no tot és preocupant. Si a Espanya, a l'oli se'l pot anomenar 'l'or líquid' per les seves importants aportacions nutricionals, el cafè no és per a menys. I és que són múltiples els beneficis que s'han demostrat sobre el cafè. Per exemple, esmentem alguns:

1. Bo per al cor

El cafè ha demostrat ser capaç de mobilitzar el greix corporal, canviar la contractilitat muscular, afectar el sistema nerviós i l'alliberament hormonal, que no és poca cosa. Per tant, el mite que el cafè és dolent per al cor i el sistema cardíac és mentida. De fet, des de fa anys són més els estudis que afirmen que és un aliment bo per al nostre múscul cardíac.

2. Preveu la diabetis

Segons un altre treball de Pharmaceutical Research publicat en 2014, també ajudaria a disminuir la resistència a la insulina i l'acumulació de greixos al fetge. Però, per si fossin pocs aquests exemples, l'Escola de Salut Pública de Harvard suggereix que un consum més gran de cafè està relacionat amb un risc menor de patir diabetis tipus 2 a llarg termini.

3. El cafè és un dopant

Detall dels peus d'uns corredors
El cafè s'ha arribat a considerar un dopant més | Arxiu

Per això són cada vegada més els esportistes que recorren al cafè buscant més rendiment físic. Sí, així és, un treball publicat en 2013 a PloS ONE va arribar a la conclusió que la cafeïna en beguda ajuden a rendir un 5% més. Per això s'ha inclòs com a substància dopant a la llista de la World Anti-Doping Agency (WADA).

4. Benefici per a estudiants i ancians

La prestigiosa revista Nature ja anunciava a la seva secció Neuroscience que un cafè pot arribar a millorar la memòria fins a 24 hores. Una dada que sembla que els estudiants s'han pres molt de debò a l'hora de preparar-se per als exàmens.

Una altra investigació va concloure alhora que el cafè a més protegeix contra la demència i la neurodegeneració general. D'aquesta manera, dues o tres tasses al dia d'aquesta beguda per a la gent gran les converteix en menys propenses a desenvolupar Alzheimer. A més a més, s'ha demostrat que el consum millora la simptomatologia del Parkinson.

Imatge d'una persona afegint llet a un cafè
Darrere d'un cafè s'amaguen més beneficis dels quals creus| Getty Images

5. Contra el càncer: cafè

Al voltant de la relació entre el cafè i el càncer hi ha un gran nombre d'estudis. «Una major ingesta de cafè pot estar associada amb una reducció significativa de la recurrència del càncer i la mort en pacients amb càncer de còlon a estadi III.», és la conclusió a què van arribar els científics i metges de Journal of Clinical Oncology.

Com veiem, el cafè ens ha estat enganyant tot aquest temps, tant en allò bo com en dolent. Sembla que ens bevem més calories de les que es podia imaginar, però, tot i això, no és més que un mal menor pels importants beneficis que ens aporta.