Els millors conjurs i rituals per fer la Nit de Sant Joan

Esbrina com dur-los a terme i què t’aportaran

Els millors rituals i conjurs que pots fer durant la nit de Sant Joan
Els millors rituals i conjurs que pots fer durant la nit de Sant Joan | Horóscopo Mágico

Cada any, hi ha ben poques nits que estiguin tan vinculades a les supersticions, la bruixeria i els rituals com la del 23 al 24 de juny. Es tracta d’una data que, en totes les cultures, està carregada de potencial màgic. Per al cristianisme, simbolitza el naixement del profeta sant Joan Baptista, anunciador de la vinguda de Jesús a la Terra. Ara bé, tenia igualment arrels a la mitologia grega i a la cultura celta.

Per aquesta raó i per tal que allò que desitgis pugui materialitzar-se gràcies a l’efecte d’aquesta nit tan singular que té lloc de manera molt propera al solstici d’estiu, farem un recull de diversos rituals i conjurs que es poden fer durant la nit de Sant Joan. A més, es poden fer en qualsevol lloc! Encara no tens pla? No et perdis les nostres propostes!

Els conjurs i rituals amb foc

Els rituals i conjurs més habituals de la nit de Sant Joan tenen una forta vinculació amb el foc. Algunes veus indiquen que la mare de sant Joan, santa Isabel, li va anunciar a la Mare de Déu —de qui era cosina— que tindria un fill mentre encenia una foguera. 

 

Hi ha altres tradicions més antigues que indiquen que el Sol estimava amb bogeria la Terra i que, per aquesta raó, s’encenien fogueres diferents per tal que l’astre rei tingués la capacitat d’agafar el vigor i la força que desprenen les flames i de quedar-se amb la seva enamorada.

Cal remarcar que la presència del foc als rituals es remunta a èpoques molt remotes i antigues. L’ésser humà, abans de poder-lo controlar, ja el venerava i li tenia por. Entre tots els rituals i els conjurs amb foc que es poden dur a terme durant la nit de Sant Joan destaquen els que impliquen cremar determinats objectes.

A molts indrets del territori espanyol, tant a l’interior com a les zones de la costa, és freqüent elaborar ninots amb roba antiga que es farceix de pólvora i serradures. Aquests ninots s’anomenen de maneres diferents, com ara joanets, júas o bujots, entre altres. Alguns cops se’ls caracteritza com a personatges d’actualitat que siguin populars i després se’ls crema a la foguera a mitjanit, per simbolitzar que es deixa ben enrere tot allò que és antic, vell.

Les fogueres, de fet, tenen un paper rellevant durant aquesta nit tan curta. És molt habitual cremar-hi paperets on s’hi ha escrit desitjos, els noms dels individus que es volen tenir ben lluny o les pors que es volen superar. A banda, algunes persones també hi cremen objectes relacionats amb records dolents.

Saltar per sobre de la foguera

Entre tots els rituals i conjurs que es fan durant la nit de Sant Joan, un dels més habituals és fer un salt per damunt de la foguera per atraure la bona sort fins la nit de Sant Joan de l’any següent. Segons l’indret, és típic saltar-la o només un cop o un nombre concret de vegades. A Espanya, per exemple, els llevantins sovint salten per damunt de la foguera set cops i, en canvi, els gallecs solen saltar-la nou vegades.

Fins i tot, en alguns indrets concrets del territori espanyol i de Llatinoamèrica —com ara, entre altres, l’Argentina, Bolívia o Paraguai— la gent té el costum de caminar per sobre de les cendres o les brases de les fogueres, a voltes amb algú damunt de les espatlles. Es tracta d’un ritual ancestral de la nit de Sant Joan que sovint es practica per complir amb una promesa de caire religiós, per tal de donar les gràcies per algun do que s’ha rebut.

En el cas que el conjur amb el foc es vulgui fer amb l’objectiu d’atraure i fomentar l’amor cap a nosaltres, es pot llançar per sobre del foc una trena que s’hagi fet amb cintes de colors o amb flors cap a l’individu de qui estem enamorats. Si aquesta persona l’agafa amb les mans abans que vagi a parar damunt de les brases, tots dos tindran bona fortuna.

Els conjurs i rituals amb aigua

L’aigua —sobretot la del mar— és quasi tan important com el foc quan es tracta de dur a terme rituals durant la nit de Sant Joan. S’ha estès força la creença que, si durant aquesta nit ens rentem la cara amb aigua de mar, ens mantindrem més bells o sans.

L'aigua del mar també té un paper protagonista en aquests rituals
L'aigua del mar també té un paper protagonista en aquests rituals | Arxiu

 

A més, en el cas que tinguis algun problema relacionat amb la fertilitat, pots mirar de saltar nou ones d’esquena al mar, perquè això t’ajudarà a augmentar la fertilitat i a desprendre’t de les energies negatives. Es recomana que es faci a partir de la mitjanit.

Si aquella nit no et ve de gust banyar-te al mar, només el fet de posar els peus en remull ja pot conferir-te un do singular: en el moment que l’aigua vagi relliscant per les teves extremitats, a més, podràs demanar un màxim de tres desitjos, que tenen moltes probabilitats de complir-se.

Igualment, es diu que la rosada de l’alba que es produeix durant la matinada que va del 23 de juny al dia 24 posseeix un poder molt fort, capaç de posar remei a qualsevol mal. Si et fregues els teus ulls amb una mica d’aquesta rosada, podràs guanyar protecció contra qualsevol desgràcia i allunyar els mals d’ull que podrien afectar-te.

Tal com ja hem dit, doncs, durant la nit de Sant Joan l’aigua del mar gaudeix d’unes propietats altament beneficioses, i per això hi ha moltes persones que opten per endur-se una cantimplora o una ampolla per recollir una petita quantitat d’aquesta aigua. L’endemà, la van tirant pels racons de la llar, perquè es creu que pot aportar felicitat, curar algunes malalties i fer fora les males vibracions.

La força de les plantes durant la nit de Sant Joan

De ben segur que saps algun indret on la nit de Sant Joan, el 23 de juny a la nit, s’organitza una revetlla. En castellà, revetlla es diu «verbena» —que també té el sentit de la planta berbena— i aquesta denominació ens dona una pista del paper transcendental de les plantes durant aquesta nit màgica: antigament, moltes dones que volien casar-se collien berbena per poder atraure l’amor cap a elles.

Durant aquesta nit, també es vincula el fet de collir altres classes de plantes medicinals —com ara el romaní, l’espígol, la farigola o l’hipèric— amb diversos poders i propietats molt especials. Després de collir aquestes plantes aromàtiques, les hem de deixar en aigua i, l’endemà al matí, ens haurem de rentar la cara amb aquesta aigua per traspassar-nos les propietats medicinals i netejar la nostra pròpia energia.

Es creu que les plantes també tenen poders especials durant aquesta nit tan màgica
Es creu que les plantes també tenen poders especials durant aquesta nit tan màgica | Cedida

 

Els conjurs i rituals que es poden fer a casa

Com que no tothom té accés a la platja durant la nit de Sant Joan per poder captar energies positives mitjançant rituals i conjurs, n’hi ha alguns que es poden fer a casa.

No caldrà encendre cap foguera dins de casa ni res que s’hi assembli. Només caldrà dibuixar, al damunt d’un cartró, un estel que tingui sis puntes, i situar una espelma al damunt de cadascuna d’aquestes puntes.

Quan sigui mitjanit, saltarem l’estel primer de nord a sud, després d’est a oest, a continuació d’oest a est i, finalment, de sud a nord. Mentre saltem, haurem de dir: «Que s’activi dins meu l’amor, la voluntat, l’abundància i la saviesa».

A banda d’això, es pot encendre una espelma a la vora d’una finestra i, quan arribi la mitjanit, cremar un paper on hi haguem escrit les coses negatives que vulguem que estiguin ben lluny nostre o, per contra, escriure els desitjos que vulguem que es facin realitat.


Comentaris

envia el comentari