IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La sal de l'Himàlaia i les seves virtuts

Descobreix els beneficis d'aquest producte i on el pots obtenir

La sal del Himalaya contiene una gran cantidad de nutrientes beneficiosos.
Aquesta mena de sal té molts nutrients per a l'organisme | Cedida 

 

Coneguda també amb la denominació de sal rosada o sal rosa, la sal de l'Himàlaia és una de les classes de sal que més popularitat han guanyat en els darrers temps. De la mateixa manera que passa amb altres classes de sal artesanal, aquest condiment s'inclou dins d'una varietat ben àmplia de productes culinaris de gamma alta.

 

Tot seguit examinarem quins són els usos de la sal de l'Himàlaia, els seus beneficis i les seves propietats, a banda d'observar diverses opcions que existeixen per a la seva compra.

 

La sal de l'Himàlaia: en què consisteix i quins usos té? 

La sal de taula, que és la que sovint fem servir com a condiment per al menjar que preparem, es confecciona a partir de processos industrials que la refinen uniformement. De manera tradicional, es ven en presentacions estàndard d'un quilo i es pot adquirir als supermercats.

 

Fins fa ben poc temps, només hi havia una variant de la sal comuna: la sal fluorada o iodada, és a dir, la que conté una dosi de iode extra per tal de compensar nutrients. Ara bé, darrerament al marcat s'han potenciat diverses varietats de sal que reben la denominació de sals artesanals o sals gurmet. 

 

Contràriament a allò que passa amb les sals refinades i les processades industrialment, la de l'Himàlaia no té homogeneïtat: té variacions pel que fa a l'estructura, la composició i el contingut de minerals i d'humitat. Com que es fabrica de manera local, normalment es té més cura en els processos d'elaboració que se segueixen per obtenir-la que en els que són a gran escala.

 

Més que procedir a l'eliminació d'oligoelements, matèries primeres que resulten importants per al cos, les sals gurmet conserven nutrients diversos que proporcionen gustos variats i beneficis molt notables per al cos.

 

A banda, les sals artesanals gaudeixen d'una estructura semblant a la de cristalls petits amb formes diferents que proporcionen una experiència de consum totalment innovadora. Això contrasta de manera important amb la sal refinada, que té una composició més tradicional i uniforme. 

 

 • També et pot interessar: Cúrcuma: 13 beneficis i propietats medicinals

 

Beneficis i propietats principals 

De la mateixa manera que passa amb altres classes de sal artesanal, la sal de l'Himàlaia posseeix beneficis i propietats com ara:

 

 • Té un contingut elevat de minerals com ara ferro, potassi, iode, zinc, calci, clorur sòdic i magnesi. 

 • Això, a banda de conferir-li gustos ben diferents, li aporta nutrients que són essencials per al cos.

 • Té més humitat que la sal industrial, cosa que li proporciona una estructura i un gust diferents als de la sal comuna.

 • L'obtenció dels cristalls que la conformen es fa a través de procediments manuals, cosa que permet obtenir textures ben diferents.

 • El seu gust és concentrat, i això pot contribuir a la disminució del volum de sal que s'afegeix als aliments.

 

Diversos especialistes del món de la gastronomia han reconegut les propietats que acabem de descriure com a elements d'importància per tal d'oferir acabats estètics en plats variats, a banda d'una preparació innovadora que es pot fer a partir de cristalls salins. 

 

En aquesta direcció, la sal de l'Himàlaia ha constituït una opció diferent pel que fa al consum de nutrients i pel que fa a la transformació de l'experiència de la cuina i de l'augment del mercat alimentari.

 

Hi ha un desavantatge que es vincula amb això: com que és un producte d'alta gamma que s'ha incorporat als supermercats locals des de fa poc temps, la sal de l'Himàlaia normalment té un preu més elevat que la sal industrial.

La sal del Himalaya se obtiene por extracción minera en las montañas pakistaníes al sur del continente asiático.
Aquesta mena de sal s'extreu de les muntanyes de l'Himàlaia | Cedida
 

És el mateix la sal de l'Himàlaia que la sal rosa?

La sal de l'Himàlaia s'extreu de les muntanyes paquistaneses que hi ha al sud d'Àsia i, com que és una mena de sal que prové de les mines i no del mar, quan s'acaba d'elaborar adopta una tonalitat rosada.

 

Per això, al final del procés d'elaboració, la sal de l'Himàlaia adopta la forma de cristalls petits rosats. Per aquesta raó, també se la denomina sal rosada o sal rosa, però al mercat hi ha altres varietats de sal amb aquest color.

 

Als Andes s'obté sal amb el mateix procediment, cosa que fa que també hi hagi una sal rosa de Bolívia. Un altre dels noms que rep aquesta mena de sal és Salt Mirror, i prové dels salars dels Andes que es troben a una altitud superior als 3.500 metres. En aquesta regió també s'hi pot trobar una sal rosa peruana que es produeix a la província de Cuzco.

 

 • També et pot interessar: Propietats i avantatges per a la salut de les llavors de gira-sol

 

On podem obtenir sal rosada?

Avui en dia, aquesta mena de sal es pot obtenir a la majoria de supermercats, com ara a la secció de productes d'alta gamma de Mercadona. Igualment, es pot comprar per internet, cosa molt freqüent al mercat dels Estats Units.

 

Salt Works, per exemple, constitueix una de les empreses amb una distribució més important en aquest sector, com en la distribució i la venda de sals de bany, sals artesanals i sals de taula. Al mateix país també hi trobem altres companyies com ara The Meadow, Salt Traders o Sea Salt Superstore.

 

Usos més habituals

Tant la sal rosa com la sal de l'Himàlaia es poden prendre igual que la sal de taula habitual. Així doncs, es poden afegir a qualsevol aliment en funció del paladar i la recepta de cada persona. Normalment es comercialitzen en molins de vidre o de plàstic petits, cosa que fa que els cristalls es triturin quan s'elaboren els aliments.

 

Ara bé, hi ha determinats experts que argumenten que les sals artesanals, a diferència de la industrial, s'han d'afegir als aliments quan s'acaben de preparar, perquè el fet d'incorporar la sal de l'Himàlaia en forma de cristalls per damunt del producte final ens en proporciona un consum innovador.

 

Pel que fa a la concentració, en general es recomana que els adults consumeixin com a màxim 2.300 mil·ligrams de sodi al dia. Això vindrien a ser uns 5,8 grams de sal cada dia, tot i que un adult dels Estats Units de mitjana en pren fins a 9 grams, tal com es pot comprovar a Drake, 2010.

 

A banda, per si no n'hi hagués prou, la sal de l'Himàlaia ha tingut altres usos a més del de complement alimentari: també se n'ha fet servir per a la decoració de làmpades ionitzadores.

 

 • També et pot interessar: Propietats i utilitat dels fruits secs
La sal negra del Himalaya tiene un origen volcánico y adquiere su color del carbón activado con el que se elabora.
L'origen de la sal negra de l'Himàlaia és volcànic, i assoleix el seu color a partir del carbó activat | Cedida
 

Altres classes de sal

A banda de la sal rosada i la sal de l'Himàlaia, existeixen altres sals d'alta gamma que es comercialitzen als supermercats. De fet, normalment la sal es divideix en classes diferents en funció dels seus processos d'elaboració i de cristal·lització i de la seva procedència.

 

Per exemple, hi ha sals fumades, sals marines, sals japoneses, sals índies, sals amb algues, sals vermelles, sals de riu i moltes altres classes de sal. Seguidament, observarem les característiques més importants de dues d'aquestes sals.

 

La sal de mar

També anomenada sal marina o sal de mar, en funció de la seva composició i calibre pot ser gruixuda o prima. No és igual que la sal refinada, perquè la darrera es prepara a partir del blanqueig i el rentat del producte, cosa que comporta l'ús d'additius addicionals.

 

Aquesta mena de sal té menys sodi que la sal habitual, a més d'altres classes de minerals que proporcionen un gust intens amb menys contracció. En altres paraules, amb menys sal es pot aconseguir un gust igual del que aconseguiríem fent servir concentracions de sal industrial elevades.

 

Això podria ser molt profitós per a les persones que pateixen malalties vinculades amb un excés de sodi.

 

La sal negra

La sal negra de l'Himàlaia també es coneix amb el nom de sal Kala Namak de l'Índia. És una classe de sal mineral d'origen volcànic que s'obté en una zona molt propera al Nepal, el districte de Darjeeling. La seva tonalitat negra prové del carbó activat i afegit mentre es prepara o del seu contingut sulfurós elevat.

 

 • També et pot interessar: Els 7 aliments ideals contra el colesterol dolent

 

Referències bibliogràfiques

 • Beltran, O. (2008). El paisaje de la sal, en el plato. a propósito de las sales gourmet y las salinas tradicionales. Recuperat el 26 de novembre de 2018.

 • Drake, S. L. i Drake, M. A. (2010). Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world. Journal of Sensory Studies. 26(1): 25-34.

 

Notícia original de 'Viviendo La Salud': Sal del Himalaya: qué es y tipos de sal (rosa y negra)


Comentaris

envia el comentari