IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Sanitat aprova un 'semàfor' que indicarà els aliments i begudes més saludables

El sistema 'Nutri-score' és una escala de cinc valors que obligarà als fabricants a indicar el valor nutricional dels seus productes a les seves etiquetes

Els fabricants d'aliments i begudes estaran obligats a incloure aquest semáfor en el seu etiquetatge
Els fabricants d'aliments i begudes estaran obligats a incloure aquest semáfor en el seu etiquetatge | Cedida

El ministeri de Sanitat ha anunciat que en els pròxims mesos els etiquetatges dels aliments i begudes hauran d’incloure el codi 'Nutri-Score' que valora si un producte és més o menys saludable. Aquest sistema consisteix en un gràfic en forma de semàfor que conté cinc escales que determinen si un producte alimentari o una beguda té un major o un menor valor nutricional.

María Luisa Carcedo, ministra de Sanitat, explicava que la intenció del govern espanyol és que s’aprovi en un Decret-Llei en els pròxims mesos. Els fabricants estaran obligats a posar aquest semàfor en la part frontal dels seus productes. L’objectiu d’aquesta mesura segons Carcedo és crear un etiquetatge nutricional que permeti «a la ciutadania comparar entre productes similars de forma senzilla i prendre una decisió informada i motivada per seguir una dieta saludable».

Una escala de 5 valors que determinen la qualitat nutricional

Després que en els últims dies el ministeri hagi informat de diverses alertes alimentàries, ara ha confirmat aquesta iniciativa que ha d’eliminar «etiquetatge a vegades difícil d’entre i de veure», segons explicava la ministra. Els productes es valoraran com A, B, C, D o E i en colors verd fosc, verd clar, groc, taronja o vermell en funció de la quantitat de sucre, greixos, saturats, sal, calories, fibra i proteïnes que tenen.  

Espanya segueix així les recomanacions fetes per experts en nutrició de societats científiques, de l’Organització Mundial de la Salut i de la Unió Europea. Se suma a altres països europeus com França, on ja es va adoptar aquest codi fa 6 mesos. Portugal i Bèlgica són altres membres de la UE que estan estudiant aquest mesura.

Prohibiran els aliments poc saludables a escoles i hospitals

Sanitat prepara també altres mesures per millorar la salut i la dieta dels espanyols que tenen previstes aplicar en els pròxims mesos. Per un costat, María Luisa Carcedo ha confirmat que volen eliminar els productes poc saludables d’hospitals i centre escolars desenvolupant una nova llei de Seguretat Alimentària i Nutrició.

També estudien limitar la publicitat de productes menys saludables dirigida als menors de 15 anys. Per últim, es marquen l’objectiu de reduir un 10% els sucres afegits, la sal i els greixos saturats en més de 3.500 productes.


Comentaris

envia el comentari