Foto d'una dermatòloga examinant el cabell d'un home.

Els símptomes que et faran saber si et quedaràs calb: el primer apareix amb 20 anys

A més del factor genètic, n'hi ha d'altres que també poden influir

Algunes persones neixen amb la sort de tenir una salut capil·lar impecable. D'altres, però, veuen com la seva cabellera pateix canvis en determinades estacions de l'any. I finalment n'hi ha que, inevitablement, han de fer front a una pèrdua dels cabells que ja no podran recuperar.

En qualsevol d'aquests casos, la genètica, juntament amb altres factors, juga un paper determinant. Tot i això, és possible tenir una previsió d'aquestes situacions, ja que el nostre cos moltes vegades ens envia alguns senyals.

És possible saber si em quedaré calb en un futur?

L'alopècia és un problema que afecta i preocupa milers de persones a tot el món. La pèrdua dels cabells (coneguda col·loquialment com a calvície) pot afectar diverses zones del cos, depenent del tipus d'alopècia de què es tracti.

El que és clar és que, sigui quin sigui el cas, per a moltes persones això implica un veritable disgust, ja que pot arribar a afectar la seva autoestima. Però també és important tenir clar que es tracta d'una conseqüència més del procés d'envelliment.

No obstant això... És possible anticipar-se a la situació i endevinar si ens quedarem calbs? Doncs bé, la resposta és depèn. Si bé és cert que la incertesa és molt elevada en la majoria de casos, també és possible detectar una alopècia incipient.

Foto d'un home calb caminant pel carrer.
La calvície afecta moltes persones i els seus orígens són diversos. | Getty Images
 

Com comentàvem al principi, hi ha diferents tipus d'alopècia. Les més freqüents solen ser l'androgènica i l'areata, encara que n'hi ha més. L'alopècia androgènica és la responsable del 95% dels casos i és molt més freqüent en homes que en dones.

D'altra banda, l'alopècia areata sol caracteritzar-se per presentar una pèrdua de cabells a una àrea determinada. Tot i això, en aquests casos, la pèrdua dels cabells no és totalment definitiva.

Els senyals que indiquen que tindràs calvície

Endinsant-nos amb més profunditat en els casos de l'alopècia androgènica, hem d'estar atents a una sèrie de factors. Alguns ens poden ajudar a predir si la patirem o no, sobretot quan no hi hagi cap malaltia ni situació transcendental que pugui ocasionar la pèrdua de cabells.

El primer és el factor genètic. Se sap que l'alopècia androgènica pot arribar a afectar el 75% dels homes i es pot començar a desenvolupar entre els 20 i 40 anys. Amb les dones, però, sol passar més tard, amb l'arribada de la menopausa.

Una dada curiosa per predir la seva aparició és fixar-nos en els nostres avis, especialment en els materns. La raó d'això la trobem en un receptor d'andrògens que està al cromosoma X, i per tant, es pot transmetre en línia descendent.

Un altre factor a tenir en compte és veure a quina zona es comença a perdre els cabells. En el cas dels homes sol ser a les temples, la coroneta i el front. En les dones, però, apareix de forma més difusa a la part superior del cap.

Foto d'una persona calba mirant cap a dalt.
La calvície té un factor genètic i es pot heretar. | Getty Images
 

Altres motius pels quals es produeix la caiguda dels cabells

Miguel Sánchez Viera, director de l'Institut de Dermatologia Integral, també parla d'efluvi telogen i assenyala el següent. «És un augment de la caiguda dels cabells que es dona de manera natural en els canvis d'estació, però pot ser degut a múltiples causes».

Per tant, a més d'esmentar alguns tipus d'alopècia, també cal tenir present que moltes vegades la caiguda dels cabells pot no ser deguda a aquesta causa. Hi ha determinades malalties o situacions en què, inevitablement, això també passa.

D'aquesta manera, és important tenir en compte tots els factors que en conjunt puguin determinar l'origen. Un diagnòstic precís, en aquests casos, resulta imprescindible per tractar i frenar la caiguda dels cabells.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp