Foto d'unes síndries i d'uns melons.

Síndria o meló: la fruita d'estiu que més engreixa i que has de menjar amb moderació

Les dues fruites de l'estiu podrien no ser tan bones com creus

Cada cop que arriba l'estiu, o qualsevol altra estació de l'any, és normal començar a gaudir de les fruites de temporada. Com el seu nom indica, les fruites de temporada —com les verdures— són aquells aliments que podem trobar únicament durant una determinada època de l'any.

I, precisament, quan estan de temporada, significa bàsicament que es troben al seu moment òptim per al consum. D'aquesta manera, posseeixen unes qualitats ideals (sabor i textura, principalment). En el cas de l'estiu, sens dubte són dues les fruites que podem trobar durant aquesta temporada típica de vacances: el meló i la síndria.

I tot i que contenen moltíssima quantitat de beneficis nutritius, i també són ideals per rehidratar-nos per la seva gran quantitat d'aigua, també és comú que ens sorgeixin dubtes relacionats amb el seu contingut en sucre. O, el que és equivalent, quina podria influir més en el nostre augment del pes.

Quan comença la temporada de síndria i meló?

Només cal donar una ullada a un calendari de fruites i verdures de temporada per saber quin és el moment de l'any oportú per consumir uns determinats aliments.

En el cas de la síndria i el meló, és molt probable que ja sàpigues que són dues de les fruites típiques d'estiu per excel·lència. Si vas als supermercats o fruiteries, observaràs que n'estan plenes i és que les podem trobar pràcticament des del principi de l'estiu.

Foto d'un meló.
El meló és molt saludable i està ple d'aigua. | Getty Images
 

Quina fruita d'estiu engreixa més?

La realitat és que tant el meló com la síndria són hipocalòriques. Això és degut, principalment, al fet que la major part del seu contingut és aigua. De fet, mentre que la síndria aporta al voltant de 34,9 kcal, el meló aporta 33 kcal. Tot i que la seva aportació pel que fa al sucre és força similar (6,4 grams per al meló i 6,9 grams per a la síndria).

Com assenyalen els nutricionistes, a l'hora de valorar quina fruita podria fer-nos engreixar més, la veritat és que és un error tenir únicament en compte les seves calories. Per exemple, el meló conté 1 gram més de carbohidrats en comparació amb la síndria, però el doble de potassi. Com que el potassi ajuda a reduir l'acumulació de líquids, el meló seria el que menys 'engreixa'.

En qualsevol cas, sense fixar-nos en les calories, no hi ha cap mena de dubte que la fruita sempre ens proporcionarà molts beneficis per a la salut. Per tant, sempre seran ideals en qualsevol dieta.

Quins beneficis tenen la síndria i el meló?

Aquestes dues fruites plenes d'aigua i de color hidraten i ens aporten frescor als nostres plats. El seu contingut de betacarotè eleva la melanina, el pigment bronzejador de la pell. Per això són fruites d'estiu, perquè també ens ajuden a bronzejar-nos més.

Diversos talls de síndria.
La síndria i el meló contenen molta aigua. | Getty Images
 

A més, tenen molta vitamina C, que augmenta el col·lagen, que ens ajuda a preservar la joventut de la pell. En aquest sentit, una petita rodanxa de meló (100 grams) cobreix aproximadament el 25% de la nostra quantitat diària recomanada.

Per a la síndria, necessitem al voltant de 300 grams per assolir aquest nivell. Proporciona igualment unes quantitats molt interessants de potassi, que ajuda a eliminar l'excés d'aigua als teixits. D'aquesta manera, es pot prevenir la inflamació lligada a la retenció de líquids.

D'altra banda, i segons un estudi italià, la deficiència de vitamina A i carotenoides pot estar associada amb certes malalties oculars. Per això, menjar meló ajudaria a reduir a la meitat el risc de patir cataractes en un futur.