Passadís de supermercat ple de menjar

Els supermercats catalans apujaran ja el preu de 4 productes bàsics

Catalunya afronta una situació econòmica complicada i això obliga els ciutadans a gratar-se la butxaca

En plena pandèmia del coronavirus, Espanya no para de rebre males notícies. Una afecta el terme econòmic, ja que el país s'ha vist obligat a reduir gastos en aquests moments de flaquesa.

I és que l'augment dels preus de l'energia ha fet que l'economia espanyola passi per una situació crítica. La població ha patit la pujada de preus de serveis com la llum, el gas o la gasolina, arribant a establir un valor totalment desorbitat.

Un carret de la compra ple al passadís d'un supermercat
La pujada de preus també s'ha incorporat dins dels supermercats | CatalunyaDiari

A sobre, a partir d'ara, hi haurà una sèrie de productes bàsics al supermercat que experimentaran un augment del seu cost. Exactament són quatre els articles que tindran un valor més car respecte a l'actualitat. Els clients no donen crèdit i critiquen fortament aquest increment.

El que faltava

Els establiments de venda d'aliments es preparen per a una pujada del preu final de l'oli, la pasta, la carn i la fruita. L'objectiu principal és evitar que els marges es vegin minvats, assegurant-ne els beneficis. Per por dels usuaris, l'Organització de Consumidors i Usuaris ha alertat que també afectarà els productes envasats.

En declaracions a OKDIARIO, l'entitat va informar que «els supermercats estan apujant preus ja des de fa alguns mesos, que van començar afectant els productes frescos. Però aquest encariment ja afecta l'alimentació envasada».

L'encariment d'aquests quatre productes bàsics arran de la pujada del preu de la llum. «Les pujades constants del preu de l'electricitat, el butà i els carburants s'han traslladat definitivament als preus de l'alimentació. Aquests han pujat un 1,3% al desembre, una dècima més que l'índex general (1,2%) , fet que suposa un increment anual del 5% en aquesta partida».

Una cosa ha portat l'altra

D'aquesta forma, a causa de l'augment del cost de la llum, aquests articles del supermercat han patit un increment del seu valor, obligant els catalans a gratar-se la butxaca. Això sí, aquestes pujades no van en proporció als salaris actuals, que ni de bon tros s'han modificat.

El que més fa patir als clients és que aquests preus puguin comportar la seva generalització en altres productes. O pitjor, que això no sigui una cosa efímera, i es vagi consolidant amb el pas del temps.

Bombeta encesa
La pujada de preus de serveis com la llum han comportat un augment del cost de productes bàsics | PIXABAY

És més, en els darrers sis mesos, a Catalunya hem vist com molts productes de primera necessitat han experimentat un increment. És el cas de la margarina, la pasta, els lactis, algunes carns i els ous, que van incrementar el preu entre un 8,3% i un 21,2%.

Surten a desmentir-ho

En canvi, la patronal de la distribució Anged ha desmentit aquesta hipotètica pujada dels preus, dient que «el comerç està tenint un efecte amortidor».

Per corroborar la vostra informació, ha realitzat una comparació de «l'evolució de l'IPC general, amb la de l'IPC d'alimentació i begudes i l'evolució dels preus industrials de l'alimentació».

Imatge d'arxiu de l'estanteria d'un supermercat.
L'Anged ha desmentit el dràstic augment dels preus dels productes bàsics | Pixabay

L'entitat ha continuat assenyalant que les màximes pujades dels preus dels productes bàsics del supermercat suposen tan sols 5 dècimes del 6,5% de l'IPC general. És a dir, l'oli, la pasta, la carn i la fruita no haurien incrementat el cost en excés.

D'altra banda, serveis com l'electricitat i els combustibles han augmentat tres punts i un punt i mig respectivament.