Els supermercats que menys plàstic fan servir: Eroski, Aldi i Mercadona

Greenpeace ha valorat les empreses més compromeses amb el medi ambient respecte l’ús dels plàstics

Els supermercats Mercadona, Aldi i Eroski
Mercadona, Aldi i Eroski són els supermercats que menys plàstic fan servir | Catalunya Diari

Greenpeace ha realitzat una anàlisi dels principals supermercats de l’Estat respecte el seu compromís per reduir el plàstic i ha conclòs que «cap» d’ells s’ha compromès suficientment per actuar i acomiadar-se dels envasos de plàstic i els d’un sol ús. Segons ha avançat ‘La Coctelera’, el rànquing de l’ONG mostra que Eroski és l’empresa que millor puntuació ha obtingut envers el seu compromís contra el plàstic, mentre que el Corte Inglés en surt a la cua.

  • Més notícies relacionades: Es trenca la gran barrera que havia de netejar els plàstics del Pacífic

Els supermercats que menys plàstic fan servir

L’estudi s’ha dut a terme durant deu mesos i Greenpeace ha conclòs que la majoria de supermercats han reduït el gruix dels envasos o els han canviat per altres d’un sol ús. Solucions que encara continuen contaminant, per tant, no són «satisfactòries». Pel que fa a altres marques, l’ONG ha lamentat que només es limitin a l’acord de la patronal contra el plàstic, fet que «alenteix els avenços individuals».

Tot i que, segons ha valorat Greenpeace, totes les propostes són «insuficients», els supermercats Eroski, Aldi i Mercadona són els que estan fent accions més positives, mentre que els pitjors valorats són Alcampo i El Corte Inglés. Aquest rànquing ha avaluat el foment de la venda a granel i l'eliminació de les bosses d’un sol ús, entre altres accions.

ranking de supermercats segons la seva petjada plàstica
Rànquing de supermercats segons la seva petjada plàstica | Greenpeace

Eroski s’ha proposat eliminar un 20% de les tones de bosses d’un sol ús que fan servir de cara al 2025, mateix compromís de Lidl, i també introduir una bossa reutilitzable per la fruita i verdura a granel, mesura que també adoptarà Mercadona.

Els productes d’un sol ús són els més perillosos pel medi ambient

La majoria de supermercats han optat per reduir el gruix dels seus envasos o substituir-los per altres d’un sol ús, fins i tot els compostables o biodegradables, fet que realment no evita continuar contaminant el medi ambient. Per tant, Greenpeace ha assegurat que aquestes solucions realment no són satisfactòries i, segons l’anàlisi, els supermercats s’emparen en la falta de legislació o altres raons com la rapidesa dels clients i la seguretat alimentària.

En aquest sentit, Alba García, responsable de la campanya de plàstics de Greenpeace, ha reclamat als supermercats mesures «més ambicioses» i més transparència, instant-los a publicar cada any les quantitats que gasten en plàstics i les que pensen reduir: «Comprometre's a reduir un 20% els plàstics sona bé, però és pràcticament impossible saber què significa si no sabem la quantitat de plàstic que fan servir actualment. No és el mateix reduir el 20% d'una tona que de 100».

  • Més notícies relacionades: Els Mossos alerten de dues noves estafes que afecten Mercadona i el BBVA

fruites i verdures en bosses de plàstic
La gran majoria de fruites i verdures que comprem venen en bosses i envasos de plàstic | Greenpeace

Cal més compromís per part de les empreses

Greenpeace ha explicat que la reunió que van tenir recentment amb la patronal d’hipermercats ANGED i de supermercats ACES, va esdevenir en un acord grupal «poc ambiciós» i que «finalment» van accedir al compromís «menys ambiciós» de tots. A més, l’ONG ha considerat que la voluntat per treballar conjuntament aquest tema va ser positiva, però els supermercats s’han conformat amb mínims insuficients i també ha advertit que a finals d’any tornaran a revisar els seus avenços.

En aquest sentit, ha demanat als supermercats que creïn una estratègia efectiva per a la reducció dels plàstics d’un sol ús de les seves prestatgeries, fomentant la reutilització o els envasos recarregables, i que també inverteixin a instaurar sistemes alternatius de compra. A més a més, Greenpeace ha alertat que substituir aquests plàstics per altres de biodegradables, compostables o reciclables no és suficient per acabar amb el problema, ja que molts d’aquests materials, per molt que siguin 100% vegetals, poden tenir un gran impacte mediambiental.

Per una altra part l’ONG també ha demanat que s’eliminin dels supermercats els plàstics d’un sol ús utilitzats per comercialitzar fruita i verdura; així com eliminar els plats, gots de plàstics i coberts i treballar amb els seus proveïdors conjuntament per avançar cap a un futur lliure d’envasos de plàstic i d’un sol ús i que els que no es puguin eliminar siguin 100% reciclables.

  • Més notícies relacionades: Acord europeu per prohibir definitivament els plàstics d’un sol ús

Comentaris

envia el comentari