Muntatge amb una vista general del carrer amb pluja, gent amb paraigües i la DANA que portarà pluges

«Hi haurà tempestes»: Avisen del temps que tindrem el que queda de setmana a Espanya

En alguns punts s'ha activat l'avís groc per risc de tempestes

L'estiu s'està caracteritzant per les temperatures altes i l'escassetat de precipitacions. Tot i això, aquesta segona quinzena d'agost ve carregada de novetats. I és que «hi haurà tempestes» en alguns punts del país.

En principi, no es preveuen excessives pluges durant aquests dies. Encara que sí que faran acte de presència a les regions cantàbriques de forma feble, sobretot a partir d'aquest dimecres.

No deixaran gaires litres, assenyalen al portal especialitzat eltiempo.es, encara que sí que hi haurà algunes tempestes. Durant la jornada de dimarts ja es van poder apreciar alguns capítols tempestuosos a Navarra, La Rioja, Terol i als Pirineus. En general van deixar molt poca precipitació. Això és degut a l'escassa humitat que trobem a l'atmosfera. Una situació molt semblant es produirà aquest dimecres.

Un home travessant el carrer enmig d'una tempesta i amb cotxes darrere
Les tempestes arribaran arreu de l'estat espanyol | Europa Press

Les tempestes tornaran a estar presents a àrees del nord-est peninsular. S'espera que deixin alguns xàfecs, però els acumulats no seran especialment importants. En qualsevol cas, caldrà estar molt atents al que passi al nord d' Osca i punts de Navarra.

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat l'avís groc davant del risc de tempestes fortes. És probable que vagin acompanyades de calamarsa i ruixats localment forts, a més de fortes ratxes de vent.

Sembla que dijous tindrem una petita treva pel que fa a les precipitacions. Però a la segona meitat de setmana, les pluges tornaran a reaparèixer.

Quin temps farà el cap de setmana

Amb vistes al cap de setmana també s'esperen xàfecs a diverses zones de la Península. Divendres està previst que entri al nord-oest peninsular un front. Provocarà que la nuvolositat augmenti a Galícia, on es podrien donar precipitacions.

Aquestes pluges es podrien estendre fins a alguns punts d'Astúries durant la jornada de dissabte. Seran de caràcter feble, deixant al seu pas unes temperatures més fresques.

Per a la resta d'Espanya no s'esperen precipitacions. A primera vista podria suposar una gran notícia, sobretot per a aquells que romanguin de vacances durant aquests dies. Però en realitat el que fa és agreujar encara més un problema que arrosseguem des de fa temps.

Els embassaments en alguns punts continuen sota mínims i en algunes localitats han estat obligats a restringir l'ús d'aigua. Les dades referents al 8 d'agost reflectien una capacitat del 33% a les conques de consum.

El Cantàbric oriental i el Cantàbric occidental, per sobre del 80%, són les zones en millor situació en aquests moments. Més preocupant és el que passa a l'àrea de Guadalete-Barbarte, on les conques romanen per sota del 20%. Poc millor són a les conques del Guadalquivir i del Guadiana, amb el 20,6% i el 26,3%, respectivament.

Els models indiquen que aquesta setmana resultarà més seca del que és habitual al conjunt del país. Però tampoc prediuen una normalització del temps en el que queda de mes. Principalment perquè estem en un mes càlid i amb poques pluges a Espanya.

Podrien donar-se precipitacions durant les dues properes setmanes. Tot i això, es produirien en forma de tempestes i en alguns casos de ruixats febles i puntuals, assenyalen els experts.