Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Euros

Si la tens, t'han estafat: la Guàrdia Civil alerta d'una estafa amb la moneda d'1 €

Sembla una moneda d'1 euro, però en realitat el seu valor és molt menor

La Guàrdia Civil ha alertat d'un nou intent d'estafa. En aquesta ocasió es tracten de monedes que s'assemblen força a les d'1 euro, però que en realitat tenen menys valor. Per tant, sí en les últimes hores t'han pogut donar alguna, no dubtis a revisar el teu moneder.

No és la primera vegada que els delinqüents intenten introduir a la circulació monedes d'altres països. Tant la mida com el disseny s'assemblen força a les que s'utilitzen a la Unió Europea. Però tenen la particularitat que valen molt poc.

Molt ull amb l'estafa de la moneda d'1 euro

L'Institut Armat va publicar les últimes hores un tuit on denunciava aquesta estafa. «Hi ha moltíssimes monedes falses que són gairebé iguals a les d'1 euro, però valen moltíssim menys», advertien. Afegia, a més, un «que no te la colin».

Aquesta vegada, la moneda de la polèmica recull a la part del darrere el missatge: Banc Central de la República Dominicana 2022 i la cara de Francisco del Rosario Sánchez. Per la seva banda, a l'altra cara s'hi inclou la frase República Dominicana i el valor de 5 pesos.

Encara que estèticament ens pugui portar a un engany, en realitat no tenen res a veure l'una amb l'altra. Començant pel valor, ja que 5 pesos dominicans serien al canvi uns 0,088 euros. Per tant, si acabem a la nostra butxaca perdríem una mica més de 91 cèntims.

Altres intents d'estafa amb monedes

Les autoritats han advertit des de fa temps aquest tipus d'estafes. Cada vegada solen ser més freqüents, sobretot per la facilitat que presenta introduir-les a la circulació. Pot ser mitjançant una màquina o a qualsevol botiga a l'hora d'efectuar un pagament.

No cal remuntar-se gaire enrere en el temps per descobrir una altra denúncia de la Guàrdia Civil en aquest sentit. Va ser el 13 de novembre passat quan van avisar de la presència als comerços d'una lira turca. Equival a 0,32 euros, però els estafadors intentaven introduir-la com si fos de 2 euros.

En aquest cas, el marge de guany era força elevat, en concret d'1 euro i 68 cèntims. Una cosa molt atractiva per als estafadors.

Monedes d'1 euro
La gran semblança de les monedes d'euro amb altres divises facilita les estafes | Getty Images

Amb anterioritat també van detectar al nostre país la moneda de 20 dòlars jamaicans, amb un valor de 0,11 euros. A més, de la del bolívar veneçolà o el pes argentí, amb un valor de 0,19 i 0,0084 euros, respectivament. Sense cap dubte, suposa una forma ràpida i senzilla d'enganyar els altres.

Guardaven força semblança amb la moneda d'1 euro. Resulta molt simple caure al parany d'aquests estafadors, sobretot quan ens capgiren un establiment amb diverses monedes.

Ningú no repara una a una si són veritables o si presenten algun tipus de canvi. Des de la Guàrdia Civil recomanen sempre prestar molta atenció als petits detalls per no acabar sent víctima d'una estafa.

Les semblances de les monedes de 2 euros

Aquests delinqüents a petita escala se solen centrar sobretot en les monedes d'1 i 2 euros. Són les que més beneficis els poden reportar. En el cas de les de 2 euros, també en trobem d'altres que hi són idèntiques i amb una equivalència molt inferior.

Foto d'unes monedes turques.
Les monedes de lira turca s'assemblen molt a les de 2 euros | Getty Images

Entre elles hi ha la lliura egípcia, amb un valor de només 5 cèntims o els 5 dirham del Marroc, que amb prou feines arriba als 50 cèntims. Se'ls uneix també els 5 rand sud-africans, que al canvi serien 0,27 euros.

Quan arribi a la nostra butxaca hauríem de fer-les desaparèixer de la circulació. No has d'intentar pagar-les en altres llocs. Estaries cometent un delicte.