Fulles d'una flor de Nadal i llums nadalenques

El truc per mantenir viva la teva flor de Nadal durant mesos: florirà cada Nadal

Cuida la teva flor de Nadal per al pròxim Nadal

Cada any, per Nadal, és molt típic regalar als nostres familiars una flor de Nadal. En concret, és una planta llenyosa de fulles grans i verdes. La seva qualitat més destacable és que, a la part superior d'aquesta, les fulles es tornen en color vermell i es crea una enorme flor molt relacionada amb el Nadal, present en moltes decoracions.

Molts de nosaltres, en acabar les festes, ens adonem que aquesta impressionant planta de flors vermelles és ara un petit conjunt de branquetes i fulles seques al fons.

Hem de comprar-ne cada Nadal una de nova? No! T'ensenyarem com cuidar i mantenir en perfectes condicions aquesta festiva planta perquè any rere any floreixi igual que el primer dia. El manteniment i la cura són molt simples, molt més del que penses, i només t'ocuparà uns minuts del teu temps.

Com és la flor de Nadal?

Aquesta planta nadalenca és molt típica a gairebé totes les llars d'Espanya per a les festes de Nadal. És una planta de la família de les magnòlies anomenada ponsètia, amb grans i vistoses fulles verdes a la part inferior i vermelles a la part superior.

El que diferencia la flor de Nadal de les altres plantes típiques d'aquesta època és el conjunt de fulles superiors. Les anomenades bràctees, de color vermell intens, formen una immensa flor vermellosa molt cridanera i bella. Aquestes estan creades per cridar l'atenció dels insectes pol·linitzadors, ja que simulen la forma d'una enorme flor.

Flors de Nadal
Les fulles superiors d'aquesta planta, anomenades bràctees, són de color vermell i simulen una flor. | Getty Images

Com cuidar la teva flor de Nadal un cop finalitzades les festes?

Quan arriba el gener i comença el nou any, moltes d'aquestes plantes tenen un aspecte totalment oposat a com van arribar a casa nostra. Moltes perden les fulles del tot i queden seques i amb les tiges a la vista. En aquell moment és quan molts de nosaltres tirem la tovallola i la donem per perduda, però no és així.

Aquestes plantes queden en repòs fins a la primavera següent, quan tornen a florir amb la mateixa força que en arribar a casa teva. Per poder aconseguir aquest resultat, és essencial que segueixis els passos següents.

1. Regar-la amb moderació

Has de regar moderadament la teva planta cada dos dies: has de deixar que la terra quedi completament seca abans de continuar regant-la. En aquest punt la planta està guardant totes les forces per florir de nou a la primavera, per això hem de continuar regant-la.

Hem de tenir en compte que és un procés llarg i no hem de donar per perduda la nostra planta, hem de continuar regant la seva terra cada setmana per mantenir-la amb vida. A poc a poc, observem com comencen a brollar-ne fulles verdes per totes les tiges.

2. Adobar-la si cal

Un cop entrem a l'època de primavera-estiu, és recomanable trasplantar la flor i, seguidament, adobar-la una vegada al mes amb un bon substrat.

Com obtenir les distintives fulles vermelles de la flor de Nadal?

Aquestes flors solen fer el canvi de color de les fulles de manera natural amb el canvi d'estació. Com que és a l'interior d'una casa, aquest canvi no sol fer-se sempre d'una manera efectiva. A partir del setembre, hauràs de seguir aquests passos per fer que la teva flor de Nadal «floreixi».

Les bràctees superiors canvien el color amb les llargues nits que ens dona el canvi d'estació. Per aconseguir aquest efecte, posa la teva planta en un lloc totalment fosc durant 14 hores, així imitaràs aquests canvis d'estació que fan que floreixin les flors vermelles.

Un armari o un rebost poden ser perfectes per crear aquest ambient fosc que ens donarà les flors vermelles que tant desitgem. Si no fos possible, tapa la planta amb un drap o algun element que li impedeixi veure la llum del sol, així proporcionaràs aquesta foscor tan necessària per generar els tons vermellosos tan distintius.

Com és el canvi de les fulles verdes a vermelles?

Si mantenim la planta en un ambient fosc i al voltant dels 15 graus, n'hi haurà prou per provocar aquest canvi de color a les fulles. És essencial seguir aquest procés durant 4-5 setmanes per aconseguir unes flors vermelles precioses. Un cop finalitzat el procés, i quan la planta estigui a punt, apareixeran les famoses flors que tant desitgem.

És un procés llarg, però no gaire costós. Hem de mantenir aquesta simple rutina de cura i veurem com el pròxim any, gaudirem de la mateixa flor de Nadal sense tenir la necessitat de comprar-ne una de nova. Així li donarem a la d'enguany una segona vida.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp