Muntatge d´una dona passant calor amb un ventilador i una dona sorpresa

El truc per refrescar casa teva sense fer servir l'aire condicionat: poc conegut

Amb una mica de paciència i imaginació aconseguiràs refrescar casa teva ràpidament

Les altes temperatures fan que casa nostra es converteixi en un forn. Moltes persones recorren a l'aire condicionat per combatre la calor, però aquest aparell té diversos inconvenients. Per sort, hi ha un truc ideal per refrescar qualsevol casa sense necessitat de fer servir l'aire condicionat.

Cada estiu, és comú que les cases dels molts catalans s'escalfin força. De vegades, poden acabar convertint-se en un autèntic forn d'ast de pollastres.

Encara que moltes persones opten per l'aire condicionat, aquest electrodomèstic té un desavantatge força evident. I és que, amb els preus de l'electricitat pels núvols, es tracta d'un element impensable a moltes llars.Tot i això, fa un temps vaig descobrir una opció econòmica i ideal que m'ha ajudat cada estiu a refrescar casa meva com mai.

Quin és el truc casolà per refrescar qualsevol casa sense aire condicionat?

Es tracta, bàsicament, de l'ús del ventilador i la galleda de gel. És un mètode molt senzill, econòmic i ecològic, que et permetrà baixar la temperatura de la teva llar diversos graus. Com funciona? T'ho explico a continuació.

Muntatge amb la mà d'una persona amb un comandament enfocant l'aire condicionat i un cercle amb diversos bitllets d'euro
Amb aquest mètode no gastaràs de més a la teva factura de la llum. | DAPA Images, Proxima Studio

El primer que necessites és un ventilador de peu o de taula. Has de poder col·locar-lo a prop d'una finestra o una porta. En segon lloc, troba una galleda o una safata gran, que puguis omplir de gel. Pots utilitzar glaçons de gel del congelador o comprar una bossa de gel picat al supermercat. Finalment, has de fer servir una tovallola o un drap, que puguis mullar i escórrer.

Un cop ho tinguis tot llest, col·loca la galleda o la safata amb el gel davant del ventilador, de manera que l'aire que surti del ventilador passi per sobre del gel. Situa la tovallola o el drap mullat sobre la galleda o la safata, de manera que cobreixi el gel i el mantingui fred més temps. Després, encén el ventilador i dirigeix l'aire cap a la finestra o la porta més propera, de manera que creï un corrent d'aire fresc que circuli per la casa. Gaudeix de la frescor que es genera a casa teva.

Aquest truc funciona perquè l'aire calent que entra per la finestra o la porta es refreda en passar pel gel i, després, es distribueix per la casa gràcies al ventilador. Així es crea una sensació tèrmica més agradable, sense necessitat de fer servir l'aire condicionat. A més, aquest mètode té altres avantatges.

Muntatge d'un dormitori amb un ventilador i una galleda de gel
Per a aquest truc, només necessites un ventilador, una galleda gel i aigua. | Getty Images, Chonesstock

Quins avantatges ofereix aquest truc casolà?

Només necessites un ventilador, una galleda, gel i aigua. No has de pagar una factura elèctrica elevada ni comprar un aparell costós. A més, no emet gasos contaminants ni sorolls, ja que només consumeix l'energia del ventilador, que és molt menor que la de l'aire condicionat. No resseca l'ambient ni altera la humitat, així com tampoc no provoca canvis bruscos de temperatura ni afavoreix la proliferació d'àcars o bacteris.

Ara bé, aquest truc també té les seves limitacions: no funciona igual a totes les cases ni en totes les condicions climàtiques. Depèn de la mida i l'orientació de la teva llar, de la quantitat de gel que facis servir, de la potència del ventilador, de la velocitat del vent exterior, etc.

Altres trucs per refrescar casa teva sense aire condicionat

A més del truc que he esmentat, has de saber que hi ha altres tècniques útils que et seran de molta ajuda. Per exemple, aprofita les hores fresques del dia per ventilar casa teva, i deixa les portes i finestres tancades durant el dia per evitar la calor exterior. També pots crear corrents d'aire amb ventilació creuada, obrint finestres per on surt l'aire calent i deixant entreobertes les d'entrada.

Opta per teixits naturals en fundes i roba de llit per a més comoditat i frescor. D'altra banda, les plantes enfiladisses a les parets exposades al sol poden ser ideals per a l'exterior. A més a més, hi ha qui aconsella regar les plantes interiors a la nit per refrescar l'aire.

Sigui com sigui, ja saps: si vols refrescar casa teva sense fer servir l'aire condicionat, prova aquest truc poc conegut del ventilador i la galleda de gel. Et sorprendrà com funciona de bé i veuràs com estalviaràs molt.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!