Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Troben exemplars d'abella gegant per primer cop a Catalunya

Així ho indica un estudi de la UAB en el que s’explica que aquesta espècie, originària de la Xina i el Japó, ha estat localitzada al Vallès Oriental i a la Garrotxa

La coneguda com a abella gegant ja ha arribat a Catalunya. Així ho indica un grup d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que expliquen que aquesta espècie invasora, que rep el nom tècnic de ‘Megachile sculpturalis’, prové de la Xina i el Japó. A casa nostra, s’han trobat els primers exemplars d’aquesta abella al Vallès Oriental i a la Garrotxa.   

Concretament, aquesta abella gegant, la troballa de la qual ha estat publicada al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural, ha estat localitzada en dues cases de Sant Celoni i de la Garriga, al Vallès Oriental, i també a Olot, a la Garrotxa. Segons l’informe, és la primera espècie exòtica que arriba a Europa.

Un insecte solitari que no forma colònies

Es dona el cas que les característiques d’aquesta abella són ben peculiars. I és que aquest insecte, a diferència de l’abella comú a Catalunya, no forma colònies de la seva espècie, sinó que és un exemplar solitari. Fa prop de 2,5 centímetres de llargada i fa els seus nius en forats que es troben als troncs dels arbres, en teulades o maons amb resina, així com en petits trossos de fusta.

Arribada a Europa a través del comerç internacional

Els experts creuen que aquesta espècie d’abella va arribar a Europa l’any passat a través del comerç de la fusta a nivell internacional. Tot i que aquest insecte és cautelós, perquè depèn de tan sols un exemplar per reproduir-se i protegir el niu alhora, els investigadors afirmen que pot atacar si se sent amenaçat. 

Es preveu que la seva expansió vagi a més, tant a Catalunya com a la resta de la península ibèrica. Per aquesta raó, s’han donat consells per evitar la seva rapida propagació. Es recomana, per exemple, evitar tenir plantes exòtiques ornamentals als jardins i parcs, com ha passat amb l’acàcia al Japó.