Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una ampolla d'aigua.

L’ONU assoleix un acord de mínims per reduir l’ús dels plàstics l’any 2030

Així ho ha acordat la quarta Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient celebrada a Kènia. No s’ha fixat una xifra concreta sobre la reducció d’aquests materials

Un dels impactes més nocius dels humans al medi ambient és, sens dubte, l’ús de plàstics, ja que es calcula que a tot el món hi ha prop de 8.300 milions de tones d’aquest material, moltes de les quals acaben als mars, oceans o en boscos i camps amb conseqüències terribles per a la fauna i la flora. Un problema que requereix solucions immediates, raó per la qual l’ONU ha aprovat un acord de mínims per reduir l’ús dels plàstics l’any 2030.

Així ho ha acordat la quarta Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient celebrada recentment a Nairobi, Kènia, on els més de 200 països participants en el certamen han superat algunes diferències i s’han compromès a reduir els plàstics d’aquí a 11 anys, tot i que ni molt menys tots els estats valoren de la mateixa manera el consens assolit. 

«Abordarem el dany als nostres ecosistemes causat per l'ús i l'eliminació insostenibles dels productes plàstics, fins i tot mitjançant la reducció significativa dels productes plàstics d'un sol ús per a l'any 2030, i treballarem amb el sector privat per trobar productes assequibles i respectuosos amb el medi ambient», assegura la declaració ministerial que han fet les Nacions Unides després d’assolir l’acord.

Un pacte de mínims que no satisfà a molts països

Després que la Unió Europea hagi acordat l’eliminació dels plàstics d’un sol ús d’aquí a dos anys, com ara els gots, plats o coberts de plàstic, i que alguns països presentessin propostes molt ambicioses per acabar amb aquesta lacra, està clar que aquest acord de mínims a gran escala planetària no satisfà ni molt menys a tots els participants a l’assemblea. 

Per exemple, la índia, amb el suport d’altres estats, va proposar l’eliminació dels plàstics d’un sol ús arreu l’any 2025, però l’oposició a la mesura de països com els Estats Units, Cuba o l’Aràbia Saudita, que consideren «massa ambiciosa» la proposta, va reduir l’acord final a una «reducció significativa» d’aquest material de cara a l’any 2030.

El que està clar és que aquesta reducció del plàstic a escala planetària requerirà d’una implicació directe de governs, companyies i empreses privades perquè arribi a donar resultats significatius. Només així s’assoliran els objectius i aconseguirem el món millor i més sostenible que una part important de la societat mundial porta demanant des de fa temps.