S’eleven a 79 els morts pels incendis a Grècia amb 187 ferits

El govern grec ha decretat tres dies de dol i es tem que la xifra de víctimes augmenti encara més pel nombre de desapareguts que encara hi ha
 
Els incendis han calcinat pobles sencers | EFE

 

Ja són 79 les persones mortes pels incendis de Grècia, entre les quals hi ha nens i adolescents. Aquesta és l’última xifra de víctimes que s’ha donat a conèixer per part de Protecció Civil i els Bombers, que tenem que pugui augmentar encara més pel fet que encara hi ha nombrosos desapareguts i que alguns dels 187 ferits per les flames es troben en estat crític.

 

Segons les autoritats, totes les víctimes han estat trobades a l’àrea compresa entre el port de Rafina, a uns 30 quilòmetres d’Atenes, i Nea Makri, a uns 10 quilòmetres més al nord. El govern grec sospita que els incendis podrien haver estat provocats, tot i que a hores d’ara es desconeixen les causes dels focs.

 

En aquests moments, pràcticament tots els incendis estan controlats i tan sols queden alguns focus actius, tot i que les autoritats són prudents ja que les condicions meteorològiques encara són adverses per donar per acabada aquesta onada terrible d’incendis que ha horroritzat Europa i que ha fet sorgir la solidaritat entre tots els grec.

 

26 persones trobades calcinades en un sol punt

Els incendis estan desbordant Grècia | DPA

 

La xifra de víctimes es va començar a disparar dimarts després de trobat els cossos carbonitzats de 26 persones entre dos habitatges a tan sols 15 metres del mar a la costa d’Argyros a Mati, a l’est d’Atenes, una de les zones incendiades.

 

La majoria de cossos, entre els quals hi havia diversos menors, els van trobar abraçats, ja que es creu que no van poder arribar a temps a l’aigua del mar per salvar-se degut a la violència amb la que avançaven les flames. Si que es van poder salvar altres veïns que van trobar en el mar el refugi que la terra no els hi donava.

 

Entre els ferits, hi ha 81 persones amb cremades de diversa consideració que segueixen ingressades i 10 d’elles estan en estat crític. També hi ha 23 nens amb cremades i diverses lesions.

 

A més, moltes cases han quedat destruïdes amb pobles arrasats i animals també calcinats. El desastre va obligar al primer ministre grec, Alexis Tsipras, a avançar el seu retorn a Grècia des de Bòsnia i Hercegovina.

 

Per què ha passat aquesta desgràcia?

Les flames arriben a les cases | AFP

Grècia és un país mediterrani acostumat als incendis forestals a l’estiu. No obstant, aquesta vegada s’han donat unes condicions meteorològiques adverses que han acabat derivant en els pitjors focs de l’última dècada al país grec.

 

Es dona el cas que aquests dies ha fet molta calor a la zona, amb més de 30º arreu i, inclús, al voltant dels 40º en alguns punts. A més, la humitat era baixíssima, de menys del 20%, mentre que el vent sec va arribar a bufar amb ràfegues de més de 100 quilòmetres per hora.

 

Una combinació explosiva que, un cop s’origina l’incendi, les flames són imparables i avancen a gran velocitat destruint tot el que es troba al seu davant.  

 

Crida a Europa per combatre les flames

Desenes d'efectius de Bombers treballen per combatre les flames | EFE

 

Les flames estan desbordant Grècia i ja s’han hagut d’evacuar diverses zones, entre les quals tres poblacions, així com el tall de l’autopista Olympia, una de les principals vies del país.

 

A més, a la regió d’Attica, concretament a la localitat de Kineta on van començar els incendis, les autoritats gregues han desplegat 74 vehicles amb més de 150 efectius de bombers, recolzats per 5 helicòpters i altres mitjans aeris i terrestres. També hi ha un incendi a la turística illa de Creta, on hi treballen desenes de bombers.

 

Els incendis estan superant la capacitat de tots els efectius, i per aquesta raó el govern grec ha declarat l’estat d’emergència a la regió de l’Àtica i ha demanat ajuda europea per a la lluita contra les flames.  De moment, el govern de Xipre ja ha enviat 60 bombers per ajudar Grècia, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junker, ha parlat amb Tsipras per oferir ajuda.

 

 

 

Comentaris