rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

SORTEIG:

🥑 Guanya un completíssim lot de productes ECO BonPreu! És molt fàcil!

PREVISIÓ MÉTEO

☀ Diumenge radiant a l’espera de la possible onada de calor

Una au rapinyaire podria acabar amb la plaga de la vespa asiàtica a Catalunya

Una investigació conclou que l’aguilot vesper europeu s’alimenta en un 70% de vespes invasores. L’estudi és una petita esperança per frenar l’extensió de l’insecte
Exemplar de vespa asiàtica | EFE

 

Una au rapinyaire podria ser capaç d’acabar amb la plaga de la vespa asiàtica a Catalunya. Així ho conclou una investigació científica duta a terme a Galícia, que explica que es tracta de l’aguilot vesper europeu, un ocell que s’alimenta en un 70% dels casos de vespes invasores, com és aquest cas.

 

 

L’estudi, dirigit per Salvador Rebollo, professor d’ecologia de la Universitat d’Alcalà de Henares en col·laboració amb el naturista José Manuel Fernández, obre la porta a que siguin la mateixa natura i el món animal els que posi fil a l’agulla a aquesta plaga que avança sense que l’home hi pugui fer res per tot Europa, també a Catalunya. Aquest insecte es menja les abelles autòctones, cosa que és molt perjudicial a nivell mediambiental, ja que es destrueix mel i posa en perill el procés de pol·linització.

 

Imatge d'un exemplar d'aguilot vesper europeu | WP

 

Presència de vespes asiàtiques als nius de l’aguilot

La investigació encara no ha acabat i s’estan recopilant les últimes anàlisis, però s’han trobat vespers a diversos nius de l’aguilot. No obstant, tot plegat s’haurà de confirmar amb altres mètodes que confirmin que aquests vespers pertanyen a la vespa asiàtica.

 

«Quan recollíem els panells, la presència que teníem a la zona era de vespa asiàtica, mentre que les probes d’algunes larves també es corresponien amb aquesta espècie», explica Fernández en declaracions al diari ABC, afirmant que creu que aquest insecte invasor és majoritari a la dieta de l’aguilot.

 

El vesper europeu és una àguila estival a la península ibèrica, concretament d'abril a setembre, i la seva dieta la conformen bàsicament vespes i borinots. D’aquesta manera, la seva presència a Catalunya coincideix amb el període de més abundància de les vespes asiàtiques.

 

Un exemplar de vespa asiàtica | Cedida

 

Una solució parcial contra la vespa asiàtica

Malgrat que l’aguilot vesper europeu pot ser un gran ajuda per tal de frenar la propagació de la plaga de la vespa asiàtica, però els experts afirmen que no és una solució definitiva. La retirada de vespers per part d’apicultors i de les institucions també és molt important per acabar amb aquesta situació. Això sí, s’hauria de potenciar la presència d’aquesta au a tot el territori.

 

🥑 Un completíssim lot de productes ECO BonPreu pot ser teu fent clic aquí. Participa ara!

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris