Els elefants africans neixen sense ullals per culpa del tràfic de marfil

S’ha comprovat que darrerament un gran percentatge d’exemplars de femella nascuts a les zones afectades per la caça furtiva no tenen ullals i seria una evolució de protecció.
Una família d'elefants en un riu del continent africà | Pixabay

 

Un recent estudi suggereix que els elefants africans, una espècie molt amenaçada a diversos països del continent a causa del mercat il·legal de marfil, estan evolucionant a nivell genètic, per a no néixer amb ullals com una forma de protecció. Aquest canvi afecta sobretot a les femelles, tal com anuncia ‘National Geographic’.

 

La investigació ha estat realitzada per l’experta en el comportament d’elefants Joyce Poole a partir les observacions dels exemplars del Parc Nacional de Gorongosa, a Moçambic. L’estudi esta pendent de publicar-se en una de les revistes científiques més importants.

 

La població d’aquests grans mamífers en aquest espai protegit, que en els millors temps arribaven als 4.000 exemplars, va reduir-se prop d’un 90% després la guerra civil que va afectar al país africà entre 1977 i 1992, perquè els militars explotaven el marfil per finançar les seves armes i la carn d’elefant per alimentar als combatents.

 

Les femelles supervivents no tenen ullals

Actualment, al parc hi viuen uns 200 exemplars femella, de les quals el 51% d'elles havien sobreviscut a la guerra i tenen més de 25 any no posseeixen ullals. A més, el 32% de les femelles de generacions posteriors al conflicte van néixer sense aquesta característica física, mentre que el mateix índex per a les poblacions africanes no afectades per la caça furtiva és tot just entre el 2% i el 4%.

 

Aquestes xifres coincideixen amb un altre estudi similar, realitzat recentment per l'experta Josephine Smit al Parc Nacional de Ruaha (Tanzània), extensament afectat per la caça d'elefants a les dècades dels 70 i 80, on el percentatge de femelles sense ullals, ja sigui supervivents o nascudes posteriorment, és del 35% i del 21%, respectivament.

 

Mentre que el cas més extrem es va donar en els anys 2000 a Sud-àfrica, on la proporció de femelles sense ullals comprenia el 98% del total de 174. Finalment, una investigació realitzada a Kenya el 2015 indica que proporcions similars d'elefants, tant mascles com femelles, van néixer amb ullals de menor grandària després d'un període d'intensa caça furtiva.

 

Molts elefants joves després de la caça furtiva han nascut sense ullals

D'aquesta manera, si bé la major supervivència d'exemplars sense ullals en zones afectades per la caça furtiva pot ser explicada gràcies al fet que els traficants d'ivori eliminessin principalment els exemplars amb ullals; el posterior naixement d'elefants femella sense la ullals de marfil podria indicar una nova tendència evolutiva.

Comentaris