Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Termosolar: la renovable del futur que segueix produint energia sense sol

Aquesta font energètica es situa com una de les més efectives, ja que, a diferència de la fotovoltaica, no necessita contínuament la llum solar per produir electricitat

El canvi climàtic està posant contra les cordes el nostre planeta, i els governs estan intentant impulsar mesures per tal de revertir la situació a nivell mundial, sovint sense èxit. És per aquesta raó que van sorgint iniciatives i maneres de produir energia renovables per tal de trobar el camí definitiu per deixar de contaminar tant el medi ambient. Una de les vies que es postula com a més efectiva a un futur a mig termini és l’energia termosolar, ja que, quan el sol es pon, pot seguir produint electricitat. 

Sens dubte, aquesta característica és la que fa de la termosolar un sistema de producció energètica únic, ja que fins cara cap altra estació elèctrica renovable podia seguir produint energia sense la seva font d’alimentació, com per exemple  la fotovoltaica o l’eòlica, amb la irregularitat en la producció que això suposa. 

De fet, les plantes termosolars poden produir energia durant hores després que el sol s’hagi post, cosa que, per exemple, en països mediterranis pot sortir molt a compte, ja que la llum solar és molt més abundant que a la resta d’Europa. A més, el cost de generació és molt reduït, fet que obre la porta a una aposta a nivell internacional per aquesta energia.

 

Com funciona l’energia termosolar?

La tecnologia termosolar genera electricitat a través de l’energia que provés del sol. En concret, les plantes termosolars (o termoelèctriques) compten amb miralls que capten la radiació solar i la concentren en un punt molt concret com, per exemple, una barra d’alumini que s’escalfa fins a assolir temperatures de més de 400º. També hi ha torres centrals on els miralls reflecteixen el sol cap a la punta d’una xemeneia que concentra temperatures de fins a 600º, podent arribar a 1.000º. Aquesta radiació es pot contenir durant hores abans d’utilitzar-la, inclús de nit. 

L'energia termosolar es postula com la renovable més efectiva del futur
L'energia termosolar es postula com la renovable més efectiva del futur | Arxiu

 

A partir d’aquí, aquesta radiació concentrada s’utilitza per escalfar un fluid, habitualment aigua, que s’evapora i mou una turbina que genera electricitat. D’aquesta manera, es pot crear energia elèctrica neta a gran escala, i aquest sistema també es pot utilitzar, per exemple, per calefaccions o aigua calenta sanitària. El vapor es refreda posteriorment per tornar-lo a utilitzar.

Una gran aposta per acabar amb les energies contaminants no renovables

El funcionament d’una planta termosolar és molt semblant al d’una central tèrmica o una central nuclear, però hi ha una clara diferència: les centrals clàssiques utilitzen combustibles fòssils o energia nuclear, totes no renovables i molt contaminants  pel nostre planeta. En canvi, les plantes termosolar o termoelèctriques utilitzen radiació solar per generar electricitat neta i renovable de forma abundant. 

Aquesta gran diferència que beneficia el medi ambient i la capacitat de la termosolar de generar energia a gran escala fan que aquesta energia renovable es postuli com una de les apostes de futur per frenar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle que acceleren l’escalfament global i, en conseqüència, el canvi climàtic. 

El fet que la península ibèrica tingui moltes hores de sol durant tot l’any, gràcies a la seva latitud i climatologia, situen la zona com una de les potències del futur en la generació d’energia. Espanya ja compta amb unes 50 centrals d’aquest tipus i és líder mundial en el sector. De fet, empreses espanyoles ja participen en projectes internacionals en aquest camp, però falta un gir definitiu de les institucions internacionals per encaminar-nos cap a un món més net, menys contaminant i, en definitiva, més saludable per la civilització i el medi ambient.