Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un vídeo molt emotiu mostra un elefant carregant a la seva cria morta per enterrar-la

L'extinció dels elefants provocarà un preocupant augment del CO₂ a tot el planeta

La desaparició d'aquests animals provocarà la disminució del nombre d'arbres de creixement lent, que són els responsables de capturar més diòxid de carboni mitjançant la seva fusta

Els elefants s’alimenten dels arbres que tenen un creixement ràpid
Els elefants s’alimenten dels arbres que tenen un creixement ràpid | Arxiu

 

Els elefants s’alimenten dels arbres que tenen un creixement ràpid, que són uns arbustos que perjudiquen els cultius d’arbres i boscos capaços d’emmagatzemar més diòxid de carboni, és a dir, perjudiquen els de creixement lent. Per tant, una desaparició d’aquests grans mamífers suposaria un augment dels nivells de CO2 a la Terra.

Un professor de biologia de la Universitat de Saint Louis, Stephen Blake, i els seus col·laboradors van trobar que els elefants repercuteixen en la proliferació dels arbres que creixen a una intensitat menys ràpida amb una elevada densitat de fusta que segresten més carboni del nostre planeta que els de creixement ràpid, segons un article publicat a la revista ‘Nature Geoscience’. Concretament, la troballa va tenir lloc als boscos de l'Àfrica Central.

L’expert va passar 17 anys en aquesta zona portant una sèrie d’investigacions i treballs de conservació d’aquests animals. El professor va dur a terme una recopilació sobre l’estructura boscosa i la composició dels exemplars al Parc Nacional de Nouabalé-Ndoki del nord del Congo.

 

Un càlcul matemàtic per estudiar el cas

Els col·laboradors del biòleg van emprar un model matemàtic que calculava el que menjaven i els arbres i arbustos que trencaven els elefants en conjunt amb la taxa de mortalitat d'aquests, amb la finalitat d’observar els efectes que se'n derivaven. Els resultats van ser que quan els animals estan en espais oberts prefereixen plantes de creixement ràpid, de manera que, a mesura que s’alimenten i pasten, trenquen arbustos i arbres.

L’Humà, el principal culpable

Els grans mamífers estan contínuament exposats al perill degut als atacs dels humans, fet que implica que estigui disminuint ràpidament el nombre d’exemplars d’aquests animals fins a una possible desaparició futura. A més, aquesta situació derivaria negativament als jardiners i enginyers forestals, ja que s’acabarien perdent, segons explica Blake. «La trista realitat és que la humanitat està fent tot el possible per deixar el planeta sense elefants  el més ràpid que es pugui», va mencionar el professor en biologia.

També et pot interessar...