Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El fòssil de vaca marina trobat a Girona pot ser el més antic d’Europa

L’objecte va ser torbat per casualitat fa tres anys i ara se’n farà una reconstrucció 3D. L’ajuntament instal·larà una simulació al punt on es van trobar els ossos

Els dos investigadors berlinesos analitzant el fòssil de vaca marina l'any 2016
Els dos investigadors berlinesos analitzant el fòssil de vaca marina l'any 2016 | ACN

 

El fòssil de vaca marina que es va trobar ara fa tres anys per casualitat en un carrer de Girona podria ser el més antic d’Europa.  Això és el que creuen els experts després dels estudis duts a terme per geòlegs gironins i paleontòlegs alemanys. Les restes d’aquest sirènid tenen prop de 40 milions d’anys d’antiguitat  i els ossos corresponen a un exemplar jove.

«Estem molt sorpresos perquè això és el millor que es pot trobar un paleontòleg», explica Oliver Hampe, investigador del Museu d’Història Natural de Berlín. Les conclusions finals de l’estudi es coneixeran a l’estiu de l’any 2019, però d’entrada ja es té pràcticament la certesa que aquest és el fòssil de vaca marina més antic del continent. 

A l’espera d’aquestes últimes comprovacions, el geòleg gironí Roger Mata ja ha catalogat de troballa «excepcional i única» aquest fòssil, ja que és el primer cop a tot el món que es troben restes fòssil d’un mamífer marí als carrers d’una ciutat. Els ossos es van trobar incrustats en unes llambordes d’un carrer de Girona provinents de Sant Vicenç de Castellet, al Bages. 

El doctor Oliver Hampe comprova els resultats del TAC del fòssil l'any 2016
El doctor Oliver Hampe comprova els resultats del TAC del fòssil l'any 2016 | ACN

 

Una gran troballa per casualitat

La descoberta del fòssil va ser de pura casualitat. Els fets es remunten a l’any 2015, quan el geòleg mallorquí Xisco Roig es va resguardar de la pluja en una porxada del carrer Bonastruc de Porta de Girona. Allà va observar les llambordes del terra, col·locades al llarg dels anys 90, i va veure el fòssil incrustat en duesd’elles. Les va fotografiar i les va penjar a les xarxes socials.

La seva difusió va despertar l’interès dels geòlegs gironins Roger Mata i Jordi Ferrer, però també dels investigadors del Museu d’Història Natural de Berlín, ja que des d’un principi van esbrinar que es tractava de les restes d’una vaca marina que va viure fa milions d’anys, concretament una part del crani i de la mandíbula. 

Al maig de l’any 2016, es van retirar les dues llambordes i es va analitzar la troballa. No ha estat fins ara que, després de finalitzar les conclusions de l’estudi, s’ha determinat que els ossos es podrien tractar del fòssil més antic a Europa de vaca marina, un mamífer que podia viure a terra i a l’aigua i que vivia al nord d’Espanya i a Itàlia, així com al Carib. S’espera que la troballa pugui servir per establir connexions amb altres restes descobertes fins ara i determinar l’evolució de l’espècie. 

Les rajoles del paviment on es va trobar el fòssil de vaca marina a dins del TAC l'any 2016
Les rajoles del paviment on es va trobar el fòssil de vaca marina a dins del TAC l'any 2016 | ACN

 

Reproducció 3D i exposició al carrer  

Per ara, les dues llambordes amb el fòssil es troben al despatx dels dos geòlegs gironins, però investigadors del museu berlinès ja estan reconstruint el crani en 3D. A l’espera del destí final del fòssil, que decidirà la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament de Girona ja ha anunciat que instal·larà una reproducció de l’element just al punt del carrer on va ser trobat, amb un codi QR que donarà informació sobre l’element i l’espècie.