La Generalitat i Barcelona declaren la guerra a la contaminaci贸

Es donen 18 mesos per complir els l铆mits europeus despr茅s que Brussel路les hagi portat Espanya als tribunals per aquesta ra贸. S鈥檃mpliaran les zones de baixes emissions o els carrils Bus-VAO
Imatge del tr脿fic dens que es viu cada dia al centre de Barcelona | UB

 

Brussel路les ha decidit recentment portar Espanya davant del Tribunal de Just铆cia de la Uni贸 Europea per la gran contaminaci贸 que hi ha a Barcelona, al Baix Llobregat i Vall猫s i a Madrid, zones que superen de lluny els l铆mits europeus establerts en aquest sentit. Davant d鈥檃questa greu situaci贸, la Generalitat i l鈥檃juntament de Barcelona han decidit posar-se r脿pidament les piles i han declarat conjuntament la guerra a la contaminaci贸 per tal d鈥檈vitar una sanci贸, donant-se 18 mesos per complir amb aquests l铆mits.

 

 

Aix铆 ho han acordat les dues administracions en una reuni贸 duta a terme dilluns al vespre entre el Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Dami脿 Calvet, la tinenta d鈥檃lcaldia d鈥橢cologia de l鈥檃juntament de Barcelona, Janet Sanz, la Delegaci贸 del Govern de l鈥橢stat a Catalunya i representants de totes les administracions de l鈥櫭爎ea metropolitana, aix铆 com del port i l鈥檃eroport.

 

Entre les mesures plantejades a la reuni贸 per tal de pal路liar aquesta greu situaci贸 hi ha la implementaci贸 de zones de baixes emissions a municipis metropolitans, projecte que ja s鈥檃plicar脿 a Barcelona a partir del proper 1 de gener i que s鈥檋a plantejat com la mesura estrella que prohibir脿 l鈥檈ntrada als cotxes m茅s contaminants a la ciutat, uns 125.000 vehicles. A m茅s, es vol accelerar la instal路laci贸 dels carrils Bus-VAO a la B-23 i a la C-245. La sent猫ncia contra Espanya per la contaminaci贸 no se sabr脿 fins d'aqu铆 a 18 mesos, moment en qu猫 Catalunya voldr脿 tenir enllestides mesures dr脿stiques per si la sent猫ncia 茅s condemnat貌ria. 

 

Cartell de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona | ACN

 

Peatge urb脿 i transport p煤blic

L鈥檃mena莽a del peatge urb脿 per entrar a Barcelona agafa cada cop m茅s pes despr茅s de la den煤ncia europea. Fa uns dies, l鈥檃lcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ja anunciava que aquesta era una possibilitat l'any vinent en cas que la zona de baixes emissions fos insuficient per reduir la contaminaci贸, fet que s鈥檋a reafirmat entre ambdues administracions en aquesta reuni贸.

 

No obstant, el peatge urb脿 no seria una iniciativa a llarg termini, mentre que l鈥檃juntament ja ha anunciat que s鈥檈st脿 estudiant la mesura i preparant les eines per si s鈥檋a d鈥檃cabar aplicant. Segons Sanz, l鈥檈studi ja est脿 en marxa i tan sols faltaria saber l鈥檌mport del peatge, que l鈥檋a d鈥檈stablir l鈥檈stat. 芦Es tracta d鈥檜n greu problema de salut p煤blica禄, ha afirmat Sanz.

 

Imatge d'un dia amb molta contaminaci贸 a Barcelona | Arxiu

 

Sigui com sigui, Calvet ha insistit en la necessitat d鈥檌ncrementar el transport p煤blic i finalitzar infraestructures relacionades amb aquest, com ara la l铆nia 9. El Conseller tamb茅 ha defensat el sistema de vinyeta davant els actuals peatges, que implica pagar una tarifa plana en funci贸 de la utilitzaci贸 de la xarxa, permetent aix铆 revertir els beneficis en millorar el transport p煤blic.

 

El port i l鈥檃eroport, en el punt de mira

Un dels punts on els governs catal脿 i municipal han mostrat m茅s discrep脿ncies 茅s en el port i l鈥檃eroport de Barcelona, punts de molta contaminaci贸 actualment. Segons Calvet, 茅s necess脿ria la descarbonitzaci贸 de l鈥檃ctivitat a les dues instal路lacions, mentre que Sanz aposta per frenar el creixement d鈥檃mbdues per evitar que l鈥檈missi贸 de part铆cules contaminants vagi a m茅s.

 

Imatge de la reuni贸 al Departament de Territori i Sostenibilitat dilluns al vespre | ACN

 

Calvet ha insistit que el Govern no aposta per la reducci贸 de l'activitat ni del port ni de l'aeroport, mentre que Sanz ha criticat les 芦declaracions buides禄 del Govern per a la reducci贸 de la contaminaci贸 si s'aposta, alhora, pel creixement d'aquestes infraestructures. Per la seva banda, el Conseller ha anunciat que divendres passat va parlar amb la Ministra de Transici贸 Ecol貌gica, Teresa Ribera, i ha celebrat que hagi manifestat la voluntat de treballar conjuntament per tal de revertir la greu situaci贸 a la capital catalana. Calvet condia en poder-se reunir amb Ribera al llarg de les properes setmanes, ja que el Govern vol exigir les inversions de l鈥檈stat en transport p煤blic a Catalunya.  

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aqu铆!

Comentaris