Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Gripaus que desafien la intensa calor a plena llum del dia

Aquest animal, que s’ha vist a ple sol al Berguedà, acostumen a estar en ambients més humits lluny del sol

El gripau vist a ple sol aquest dijous a Avià, el Berguedà
El gripau vist a ple sol aquest dijous a Avià, el Berguedà | Domènec Llop

 

En Domènec Llop ens envia aquesta fantàstica imatge d’un gripau de grans dimensions, també conegut com a galàpet o calàpet, vist aquest dijous a Avià, a la comarca del Berguedà. El que fa molt peculiar aquesta fotografia és que l’animal va ser vist a plena llum del dia, sota el sol i amb una calor molt intensa.

I és que els gripaus acostumen a viure en llocs humits o sota les pedres, lluny dels ambients secs com el que hi havia ahir en aquest punt del Berguedà, ja que ens trobem en ple pic de calor i amb les temperatures més altes del que portem d’any. 

Lluny de la humitat

Aquest tipus d’amfibi es trobava ben lluny del seu hàbitat natural, que és la humitat. Habitualment, aquests animals viuen en llocs humits o sota les pedres, i s’esperen a que marxi el sol i la calor seca per sortir de nit a caçar insectes i cucs, principalment. 

Per aquesta raó, és molt estrany veure un gripau d’aquestes característiques voltant durant el dia pels camps a ple soli amb temperatures que, precisament aquest dijous, van superar els 30º a gran part de Catalunya, inclosa la comarca del Berguedà.

El gripau, un amfibi comú a Catalunya

El gripau és un amfibi molt comú al nostre país
El gripau és un amfibi molt comú al nostre país | Arxiu

 

El gripau comú és una espècie habitual del nostre país.  Té un cos arrodonit i inflat amb pell ben arrugada i amb berrugues. Emet un crit ben característic de nit i pon els ous dins de l’aigua. Aquest amfibi és inofensiu i el podem trobar per tot el continent Europeu i a l’oest d’Àsia.

La pell del gripau, especialment a l’esquena, pot tenir substàncies de defensa per a l’animal, a diferència de les granotes, que solen tenir la pell llisa. Els galàpets són més grossos amb unes extremitats més menudes proporcionalment al cos que no pas les granotes.

Envieu-nos les vostres fotos i vídeos!

Recordeu que si teniu fotografies o vídeos interessants de la natura o de fenòmens meteorològics, ens els podeu fer arribar  a través del nostre WhatsApp (669 928 810) o al correu electrònic (meteo@catalunyadiari.cat)