TENS TELEGRAM?

👉 No et perdis les últimes hores de Catalunya. Segueix-nos clicant aquí!

El Parlament britànic és el primer del món a promulgar una declaració d’«emergència climàtica»

Impulsada pel Partit Laborista, és el primer manifest d’aquest tipus que es fa al planeta i s’ha redactat a causa de les mobilitzacions del moviment ‘Extinction Rebellion’
Un grup de manifestants de la plataforma Extinction Rebellion exhigint més responsabilitats ambientals als polítics | @XRBarcelona

 

Els diputats del Parlament del Regne Unit s’ha unit per aprovar per primera vegada a la història una declaració d’«emergència climàtica i ecològica», una declaració de bones intencions que tot i així no es compromet a res.

 

S’ha aconseguit aquesta fita simbòlica aquest dimecres passat a proposta del Partit Laborista de Jeremy Corbyn, que assegura que gràcies al desig i pes dels laboristes al Parlament han ‘obligat’ a la cambra a fer aquesta declaració. Corbyn i els seus diputats també han animat a iniciar «una revolució industrial verda», tal com es pot llegir en una piulada que ha penjat a les xarxes socials:

 

Que demana el moviment ‘Extinction Rebellion’

El manifest de defensa del clima ha arribat després de setmanes de mobilitzacions amb aldarulls a Londres, impulsades per la plataforma Extinction Rebellion que reclama accions contundents dels governs europeus per salvar el planeta del Canvi Climàtic, el final de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle el 2025 i la creació d’una assemblea ciutadana.

 

 

Tres setmanes de manifestacions pacífiques però contundents ha obligat als cossos de seguretat i Scotland Yard a detenir centenars d’activistes per dificultar el trànsit en zones cèntriques de la ciutat anglesa. Però al final, els dirigents britànics accepten iniciar una reforma a favor del planeta.

 

Els governs de Gal·les i Escòcia també declaren l’emergència climàtica

Rebel·lió contra el canvi climàtic o extinció: el lema del moviment en una manifestació a Mallorca | @XRMallorca

 

A part del manifest del Parlament britànic, els governs de Gal·les i Escòcia van anunciar voluntats polítiques dies abans. Diumenge 28 d'abril va ser la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, la que va declarar l'emergència climàtica a la conferència del Partit Nacional Escocès, el SNP. L’endemà, el dilluns 29 d’abril, el govern gal·lès va fer una declaració semblant a través de la consellera d’Energia, Planificació i Afers Rurals, Lesley Griffiths.

 

Aquests manifests simbòlics de tants partits polítics, per canviar l’estratègia mediambiental i preocupar-se més pel clima, han sorgit a causa de la inquietud dels estudiants del moviment Fridays For Future promogut per l’adolescent sueca Greta Thunberg, i després per l’aparició de la plataforma protagonista d’aquesta notícia. Extinction Rebellion va començar les protestes el novembre, ocupant ponts del centre de Londres.

🎁 Participa gratis i guanya un fantàstic lot d'oli PRIORDEI. Fes clic aquí!

Comentaris