Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El coet ‘GSLV Mark III’ es va separar de la nau 17 minuts a continuació del llançament

La primera nau de l’Índia en direcció a la Lluna

La finalitat és estudiar les roques lunars del pol sud a través d’un robot explorador. L’Índia ja va dur a terme una expedició per orbitar el satèl·lit i serà el quart país en allunar

El coet ‘GSLV Mark III’ es va separar de la nau 17 minuts a continuació del llançament
El coet ‘GSLV Mark III’ es va separar de la nau 17 minuts a continuació del llançament | Cedida

 

Gran pas de l’Índia en la cursa espacial a nivell internacional amb l’enlairament del coet ‘GSLV Mark III’ que ha de fer arribar aquest país a la Lluna per primer cop a la història. En concret, l’enlairament es va fer ahir dilluns, 22 de juliol, des de la plataforma de llançament del Centre Espacial de Satish Dhawan del país indi, concretament a les 11:13h del nostre horari, per tal d’explorar les roques del pol sud del nostre satèl·lit natural.

L’expedició s’ha dut a terme amb la finalitat de deixar un robot explorador al satèl·lit. Aquesta vegada l’objectiu és més important que no pas el de far 10 anys, quan es va llençar una missió al cos celeste per tal d’orbitar-lo (‘Chandrayaan 1’). L’enlairament de dilluns es va poder fer finalment després que fa una setmana s’hagués de suspendre.

Ara, la ‘Chandrayaan 2’ és la nova missió després de l’èxit de l’anterior i l’Índia posa rumb per primer cop a la Lluna, després que l’Agència Espacial Federal Russa (Roscosmos) i l’hindú ISRO firmessin un acord perquè les dues agències treballessin colze a colze en aquest sentit. Tot plegat mostra la competència entre els Estats Units (EUA), Rússia i les noves potències espacials en la cursa fora del nostre planeta.

El coet ‘GSLV Mark III’ es va separar de la nau 17 minuts a continuació del llançament. Es tracta d’un objecte espacial no tripulat que, inicialment, orbitarà a uns 100 quilòmetres de distància respecte la superfície lunar. La següent fase més important de la missió arribarà al setembre, quan l’orbitador deixi anar un ‘lander’, és a dir, una nau que intentarà allunar a la superfície del satèl·lit.

L’astronau està molt ben equipada

Aquesta astronau porta a bord cinc instruments amb l’objectiu de fer mapes 3D del nostre satèl·lit i localitzar gel sota la Lluna. La cosmonau disposa d’un sismògraf i un sensor de temperatures que estarà operatiu durant 14 dies.  A més, deixarà anar un petit ‘rover’, o un robot motoritzat, que té la capacitat de recórrer 500 metres i analitzar les roques lunars.

Aquesta astronau porta a bord cinc instruments amb l’objectiu de fer mapes 3D del nostre satèl·lit i localitzar gel sota la Lluna
Aquesta astronau porta a bord cinc instruments amb l’objectiu de fer mapes 3D del nostre satèl·lit i localitzar gel sota la Lluna | Cedida

 

Si s’assoleixen els objectius de l’expedició, l’Índia es convertirà en el quart país en aconseguir un allunatge, ja que fins ara només ho han assolit els Estats Units, la Xina i Rússia. Israel ho va intentar fa relativament poc, però va fracassar en la missió.

També et pot interessar...