TENS TELEGRAM?

👉 No et perdis les últimes hores de Catalunya. Segueix-nos clicant aquí!

EN DIRECTE

🚨 Tots els problemes causats per la gota freda a Catalunya

ÚLTIMA HORA

Els CDR convoquen una nova mobilització per avui

S’estén pel Pirineu la pampa del Caucas, una planta invasora tòxica

L’espècie també es coneix com a julivert gegant i està guanyant terreny per la Cerdanya a través del riu Segre
 
Tasques d'extracció de julivert gegant | Diputació de Girona

 

La planta invasora pampa del Caucas, tòxica i coneguda també amb el nom de julivert gegant per la seva semblança a aquesta planta, s’estén pel Pirineu. De fet, la seva presència a Catalunya va començar a la Cerdanya i està guanyant terreny en aquesta comarca a través del riu Segre.

 

La planta va començar la seva expansió per la Cerdanya francesa, on algú la va plantar. A partir d’aquí, les llavors van arribar fins a Catalunya a través del riu, on han trobat en la ribera del Segre una bona font de propagació aigües avall. Des de la primera troballa d’aquesta planta al riu al seu pas pel municipi ceretà d’Isòvol l’any 2012, ara se n’han detectat també a altres municipis per on passa el Segre, com ara Prullans.  

 

Els tècnics de la Generalitat han trobat diversos exemplars d’aquesta planta que va avançant de forma constant riu avall, cosa que fa difícil el seu control. Es creu que al llarg dels propers anys arribarà a més comarques properes per on també passa el riu.

 

En aquest sentit, el Consell Comarcal de la Cerdanya i la Diputació de Girona duen a terme una campanya d’extracció dels exemplars i les llavors d’aquesta espècie, així com de difusió i prevenció entre la població de la zona.

 

Una planta tòxica per als humans

Exemplar de julivert gegant | Diputació de Girona

 

Aquesta planta invasora pot causar problemes a les persones, i és que el contacte de les seves fulles amb la pell pot produir reaccions tòxiques, sobretot si posteriorment exposem la picada al sol, deixant una taca semblant a la d’una cremada, una urticària o d’ampolles.

 

A més, si les seves fulles ens toquen els ulls ens pot provocar ceguera si no acudim ràpidament al metge.

 

El julivert gegant, una planta invasora a Europa

La pampa del Caucas és una planta que té unes fulles molt similars a les del julivert, raó per la qual també se la coneix com a julivert gegant. No obstant, les fulles són més grans i tenen una flor blanca, podent arribar a fer 5 metres d’alçada.

 

L’espècie és original de Geòrgia i Rússia i s’ha convertit en una de les plantes invasores més problemàtiques al centre d’Europa i septentrional. Ara també amenaça part del Pirineu català.  

 

 

🎁 Participa gratis i guanya un fantàstic lot d'oli PRIORDEI. Fes clic aquí!

Comentaris