rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMS DIES:

🍎 Sorteig d'un lot amb els millors productes ecològics dels supermercats BonPreu!

La Pesanta, l'ésser que provoca malsons

La mitologia catalana explica amb aquest ésser el trastorn de la paràlisi del son
'The Nightmare', de Johann Heinrich Füssli

 

Moltes històries, creences o llegendes urbanes deriven de mites o éssers mitològics de les diverses cultures europees, com la grecoromana, la nòrdica o la celta, però la mitologia catalana també és rica en personatges i històries que donen explicació a alguns fenòmens quotidians. En aquest cas volem parlar de la Pesanta, un ésser desagradable que entra a les cases de nit i turmenta els qui dormen. Segons algunes versiones, la Pesanta és l'explicació que dona la mitologia catalana a la paràlisi del son, el trastorn que provoca la sensació de despertar-se i no poder-se moure, i que en algunes ocasions, va acompanyat de dificultats per respirar.

Segons la llegenda, que recull Dani Rangil al blog Mitologia Catalana, la Pesanta entra a les cases per qualsevol petita escletxa o forat que deixi passar el vent, per aquest fet, també es diu d'ella que provoca corrents d'aire dins de les habitacions tancades, fent voleiar cortines i papers. Però la Pesanta és coneguda, sobretot, pel malestar que provoca a les persones que estan dormint, ja que la seva sola presència, converteix els somnis en malsons. A més, té per costum asseure's sobre el pit dels dorments, fent que no es puguin moure i que els costi molt respirar.

 

Segons la llegenda, la Pesanta viu dins els volcans de la Garrotxa i té aspecte de gos, pelut i lleig, amb les potes de ferro. La figura de la Pesanta, podria tenir per origen Lilit o Lilitu, deessa sumèria, o segons la tradició hebrea, la primera dona d'Adam. Qui, després de fugir del paradís, i d'amenaçar-la de matar els seus fills si no hi tornava, va decidir convertir-se en gos i entrar a les cases de nit per aconseguir la llavor dels homes, per poder concebre més fills. Aquest ésser, convertir en gos, que entrava als dormitoris per atacar els homes que dormien, sembla que comparteix moltes característiques amb la Pesanta.

 

Figura de la Pesanta | Jordi Rangil

 

Si ens despertem i ens trobem atrapats per la Pesanta, no podrem fer res per treure'ns-la de sobre, fins que no aconseguim despertar-nos del tot, moment en què aquest ésser desapareixerà immediatament. La descripció de l'atac de la Pesanta s'assembla molt als efectes que produeix la paràlisi del son, un trastorn en què la coordinació entre la consciència i l'organisme, ja que la paràlisi del moviment es produeix cada cop que ens adormim, per evitar que escenifiquem els somnis, però no hauríem de seguir experimentant-la quan estem conscientment desperts, ja que és aquest moment en què es produeix la sensació angoixant de tenir un ésser pesat a sobre.

🥑 Un completíssim lot de productes ECO BonPreu pot ser teu fent clic aquí. Participa ara!

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris