Els 350 diputats escollits aquest diumenge cobraran un mínim de 3.800 euros al mes

Disposaran d'iPhone, iPad i els viatge pagats | Hauran de declarar tots els seus ingressos del passat

Aquest diumenge s'escullen els 350 diputats que formaran el Congrés durant la pròxima legislatura   | cedida

Els 350 diputats que resultin elegits a les eleccions d'aquest diumenge cobraran un mínim mensual de 3.800 euros, podran estrenar una tauleta, model iPad, i disposaran també d'un mòbil iPhone. Tots han de declarar el seu patrimoni i, per primera vegada, hauran d'omplir també una declaració dels seus interessos especificant de quines empreses han cobrat fins ara.

L'assignació bàsica serà de 2.972,94 euros bruts al mes igual per a tots els diputats, a la qual se sumen complements en funció del seu paper a la Cambra i una indemnització, neta d'impostos, per despeses derivades de la seva activitat parlamentària a la capital: 917.030 euros al mes per als electes per Madrid i 1.921,20 euros per a la resta.

Atès que el govern espanyol va optar per apujar el sou dels funcionaris per decret abans d'intentar tramitar els pressupostos generals de l'Estat per a 2019, el Congrés va decidir aplicar aquest increment als diputats sense esperar que el projecte pressupostari veiés la llum. Aquests pressupostos no es van arribar ni a tramitar per manca de suports, però la pujada salarial decidida al gener per als diputats i el personal de la Cambra es va mantenir.

Indemnitzacions i plusos

Els nous diputats, a més del citat «salari base» i les indemnitzacions per despeses de representació, podran rebre una sèrie de complements per a despeses de lliure disposició en funció del càrrec parlamentari que exerceixin. Els màxims són els que perceben els portaveus dels grups parlamentaris (2.819,97 euros al mes) i els quatre vicepresidents de la Cambra (3.060,92), fins a arribar als 9.651,04 euros extra que es reserven a la Presidència de la Cambra.

3.000 euros anuals per a taxis

El Congrés cobrirà a més les despeses de transport dels diputats abonant directament el preu del bitllet a l'empresa transportista, tret que els parlamentaris utilitzin el seu propi vehicle, per la qual cosa se'ls abonaran 0,25 euros per quilòmetre, sempre que el desplaçament estigui degudament justificat.

Els que no tinguin cotxe oficial tindran a la seva disposició, com passa des de l'any 2006, una targeta per als seus desplaçaments en taxi per Madrid amb un límit de 3.000 euros anuals.

Mig milió d'euros en iPads

Els diputats que ja tenien escó i aconsegueixin renovar podran seguir utilitzant els telèfons iPhone que tenien en l'anterior legislatura, i els seus nous companys rebran terminals del mateix model, de 2018, que la Cambra té en estoc.

El paquet tecnològic que la Cambra posa a disposició dels diputats es completa amb una tauleta iPad que, en aquest cas, seran noves per a tots els diputats. Les que s'utilitzaven fins ara daten de 2016 i Apple deixarà de fabricar-les pròximament. Per això el Congrés ha optat per convocar un nou concurs per actualitzar aquests aparells per un import superior a mig milió d'euros.

Què han de declarar els diputats?

La Cambra renova aquest any el model d'iPad dels diputats, perquè el que tenien, de 2016, ha quedat obsolet   | CatalunyaDiari.cat

 

Els diputats elegits el diumenge seran els primers als quals se'ls apliqui el nou Codi Ètic de la Cambra que implica que, a més de presentar les dues declaracions que ja s'exigeixen en acreditar al Congrés, una sobre béns i patrimoni i una altra d'activitats, hauran d'adjuntar una tercera declaració d'«interessos econòmics».

En aquest escrit, que serà públic al web del Congrés de la mateixa manera que les altres dues declaracions, hauran de detallar les activitats privades que li han generat rendiment econòmic en el passat, inclòs el període, el nom de l'ocupador i el sector en què s'ha operat, així com les donacions, obsequis no remunerats, inclosos viatges i invitacions a activitats esportives i culturals que poguessin reflectir algun tipus d'interès econòmic.

A més, els diputats hauran de prendre totes les mesures necessàries per evitar l'existència d'un conflicte d'interessos que pugui «posar en dubte la seva objectivitat i independència» i, si no es pot resoldre, hauran de comunicar, abans del debat i votació del punt que afecti, el que obre la porta a la seva inhibició. El nou codi també els obliga a rebutjar «obsequis o beneficis que puguin ser raonablement percebuts com un intent d'influir en la seva conducta».

A la pàgina web de la Cambra es publicarà una breu ressenya de les dades biogràfiques acadèmiques dels diputats i es podran consultar tots els títols, dades i arxius que el parlamentari consideri rellevants, com també serà pública la seva agenda institucional, incloses les seves reunions amb 'lobbies'.


Comentaris

envia el comentari