IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El 60% de les multes de la llista de la Generalitat són per tinença de drogues i no per fets vinculats a l'1-O

Fa gairebé un mes va sortir a la llum una llista que semblava castigar amb 601 euros un miler d'implicats amb els fets de l'1-O

La Policia Nacional carregant contra els manifestants
La Policia Nacional carregant contra els manifestants | CatalunyaDiari.cat

La confusió i indignació més absoluta es va apoderar de molts catalans quan, fa gairebé un mes, van rebre una llista a través dels seus telèfons mòbils on hi apareixien 1.200 persones sancionades pels fets de l’1-O. El document, publicat per la Generalitat el 3 d’abril de 2018, castigava amb 601 euros per haver realitzat infraccions incloses en la Llei de Seguretat Ciutadana.

Semblava, doncs, una represàlia pels fets del referèndum d’autodeterminació de l’1-O. Res més lluny de la realitat. I és que, finalment, la majoria d’aquest miler de sancionats responen a casos de tinença de drogues, que se sostenen en l'article 36.16 de la llei.

‘Només’ 200 sancions per mobilitzacions o similars

Es tracta d’un document que es publica amb certa regularitat i des de fa dècades. Els fets vinculats al procés català dels darrers mesos, però, haurien instal·lat el dubte en aquestes sancions, fins al punt de creure que la totalitat d’aquestes eren per accions vinculades a l’1-O.

De fet, ‘només’ unes 200 estarien vinculades a mobilitzacions o similars. Quelcom que, d’altra banda, no significa que estiguin lligades al dia més àlgid del procés català.

El document de la Generalitat que sanciona unes 1.200 persones
El document de la Generalitat que sanciona unes 1.200 persones | CatalunyaDiari.cat

 

Sí que és cert, però, que la totalitat d’aquest reducte es relaciona en els seus articles 36.6 i 37.4, a la desobediència o manca de respecte a agents de l'autoritat i cossos de seguretat.

Una pràctica habitual que ha portat a la confusió

És el que hauria acabat passant amb aquest document. De fet, diversos moviments ciutadans ja s’han pronunciat sobre l’afer explicant que els «rumors i les informacions no contrastades» no fan cap favor.

En aquest sentit, la col·lisió ‘Alerta Solidària’ ha publicat aquest dimecres, 2 de maig, una nota divulgativa on fan referència a aquesta confusió: «Recordem que els rumors i informacions no contrastades formen part de l’estratègia repressiva, cal tenir el cap fred i no caure-hi».


Comentaris

envia el comentari