El govern espanyol es posiciona sobre el pagament de peatges a Catalunya

El titular de Transports nega contactes amb Abertis però fonts del Ministeri diuen que els ha escrit la patronal

Operaris treballant en un peatge de l'AP-7
Imatge d'arxiu d'un peatge a l'autopista AP-7, a Catalunya. | Catalunya Diari

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha dit que l’executiu espanyol no es planteja «cap rescabalament» a les concessionàries d’autopistes per la crisi del coronavirus. Ábalos ha remarcat que l’Estat «no ha pres cap mesura de tancament» de les vies amb peatges i que la baixada dels ingressos de les concessionàries ve d’un «problema de circulació».

El titular de Transports ha afirmat que no té «constància» que la corporació Abertis s’hagi dirigit al seu Ministeri «amb cap pretensió» però fonts de Transports admeten que s'ha posat en contacte amb ells la patronal per demanar-los que se'ls tingui en compte. Ábalos ho ha dit aquest dilluns en comissió parlamentària al Congrés en resposta a ERC i JxCat que han preguntat per la informació del diari Ara que afirma que Abertis ha iniciat contactes amb el govern espanyol perquè els seus contractes de peatges, com el de l’AP-7, s’allarguin durant el mateix temps que duri l’estat d’alarma.

Preguntes de diputats de JxCat i ERC

El diputat de JxCat Ferran Bel ha demanat a Ábalos que aclareixi si el govern espanyol està negociant amb Abertis i el diputat d’ERC Xavier Eritja ha reclamat saber en quin punt està aquest diàleg i si s’incorporarà la proposta de la companyia.

Ábalos ha apuntat durant la compareixença que les empreses tant públiques com privades estan patint «molt dany» i les concessions «ho han notat». Els decrets aprovats fins ara pel govern espanyol no contemplen la compensació de les concessionàries privades de serveis essencials que han seguit operant per molt que hagin disminuït els seus ingressos per l’estat d’alarma.

La petició d’Abertis implicaria que els peatges de l'AP-7 (Tarragona-la Jonquera), l'AP-2 (Barcelona-Saragossa) i la C-32 (Barcelona-Palafolls) no acabarien l'1 de setembre de l'any vinent, com està previst, sinó més endavant.


Comentaris

envia el comentari