Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Santiago Abascal durant un míting

Abascal i Vox visiten la 'plaça Roja' de Madrid i acaben a pedrades i amb ferits

La presència de Vox a Vallecas va acabar amb greus aldarulls entre defensors i detractors del partit d'Abascal

La precampanya electoral a Madrid s'escalfa ... i de quina manera. Els partits que concorren als comicis regionals han arrencat aquesta setmana, deixant ja enrere la Setmana Santa, els primers actes amb vista a la jornada electoral del 4 de maig, tot i que la campanya no s'iniciarà de manera oficial fins diumenge que ve, 18 d'abril. I qui no queda enrere en aquesta cursa és Vox. La formació de Santiago Abascal va optar per programar el seu primer gran acte electoral en un dels barris obrers de Madrid, de vot generalment d'esquerres i, per tant, territori de certa hostilitat per a Vox.

La veritat és que l'elecció dels de Santiago Abascal té cert sentit. Vox necessita recuperar el focus polític després d'observar una tendència clarament descendent en les enquestes: segons l'últim CIS, obtindrien el 5,4% dels vots, una xifra molt ajustada que fa perillar la seva presència a l'Assemblea de Madrid: si no obtenen el 5% dels sufragis, quedarien automàticament fora de la cambra i aquest llindar està molt a prop dels auguris electorals per a la candidatura que liderarà Rocío Monasterio. Quin és l'antídot de Vox contra aquesta situació? La recerca de la polèmica i la confrontació directa amb adversaris polítics que permeti generar atracció cap als votants més dretans.

Aquest dimecres, doncs, Vox va apostar per això i, certament, van obtenir el protagonisme desitjat. L'acte preelectoral es va celebrar a la plaça de la Constitució de Vallecas, un espai que l'esquerra coneix popularment com 'plaça Roja'. La convocatòria de Vox va causar l'efecte que es podia esperar: una convocatòria difosa a través de les xarxes socials va aconseguir que unes 500 persones d'índole esquerrana es congreguessin a la plaça per intentar boicotejar el míting de Vox. La confrontació entre uns i altres estava, doncs, servida.

Una protecció policial molt escassa...

Alertats per la celebració del míting i la convocatòria alternativa, la Policia Nacional va conformar un cordó policial a la 'plaça Roja', tot i que escassos cinc metres separaven simpatitzants i detractors de Vox. Santiago Abascal va irrompre en el lloc on se celebrava l'acte i es va dirigir cap al cordó, on va mesurar l'«escassa distància» entre un grup i un altre. El president de la formació va prendre llavors la paraula per denunciar com de prop estaven els manifestants que pretenien boicotejar l'acte electoral i va exigir a el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, reforços policials per assegurar la seguretat de l'acte de la seva formació.

Després del parlament d'Abascal i de la candidata Rocío Monasterio, la tensió ja era tal que el cordó s'havia trencat. Havien començat els incidents que van marcar la tarda d'aquest dimecres a la plaça Roja vallecana. El president de Vox va optar per aturar l'acte i insistir a demanar a Interior l'ordre per actuar contra els manifestants contraris al míting. Va desitjar, a més, que el ministre Fernando Grande-Marlaska acabés «a la presó pel seu comportament».

...que es va veure desbordada pels incidents

Quan la Policia va rebre l'ordre d'actuar, ja era massa tard. La plaça Roja de Vallecas ja havia estat l'escenari de desenes de pedrades i cops d'ampolla i els aldarulls anaven cada vegada a més. Van arribar reforços policials -gairebé 200 agents, a més d'un helicòpter del Cos Nacional de Policia-, que van començar a carregar contra els implicats en la tangana. Hi havia manifestants i simpatitzants de Vox ferits, però també agents que van haver de ser atesos: un total de 14 persones van ser tractades en el lloc sanitari avançat situat a la plaça, mentre que una vintena de policies van patir policontusions, segons les dades de la mateixa Policia.

D'entre tots els ciutadans que van resultar ferits, un d'ells presentava una ferida incisa al cap i tres més han hagut de ser hospitalitzats. Fins i tot un diputat de Vox va resultar ferit: es tracta d'Ángel López, que a més de ser diputat per Guadalajara és el cap de gabinet de Santiago Abascal. Uns aldarulls, doncs, que es van saldar finalment amb dues persones detingudes.

Els incidents sorgits en l'acte de Vox han copat gran part de la informació política a Madrid en les últimes hores i han suscitat el suport, per exemple, de la presidenta regional i candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, que va exposar que «Madrid és de tots. També, en un moment en què l'extrema esquerra s'esfondra als barris que es creien 'seus': Madrid és llibertat». La candidata popular va mostrar «tot el suport a Vox davant els atacs intolerables soferts a Vallecas».

Després de dies de certa discreció mediàtica, doncs, la formació de Santiago Abascal s'ha vist embolicada en uns aldarulls que li han tornat el ple protagonisme a molt pocs dies de l'inici de la campanya electoral a la Comunitat de Madrid, en una situació que generarà polèmica en els pròxims dies en la tessitura preelectoral madrilenya.