Fumata blanca: Acord «de mínims» entre ERC, JxCat i CUP

Els partits pacten quatre punts que inclouen crear un espai d'estratègia independentista «més enllà de la governabilitat»

Acord «de mínims» entre ERC, JxCat i CUP per «desencallar l'inici de la legislatura» i crear un espai sobre l'estratègia «més enllà de la governabilitat». Així ho han traslladat en un comunicat conjunt després de la reunió d'aquest dijous al migdia als despatxos de la CUP al Parlament. En sortir de la trobada, els representants dels partits no han volgut fer cap valoració i s'han remès al comunicat, sense aclarir, per exemple, si ERC s'obre ara a un Govern de coalició o si manté que només contempla governar en solitari en l'inici de la legislatura.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El document és pràcticament el mateix que el que proposava la CUP aquest matí, tot i que aleshores els anticapitalistes apostaven per «situar el debat de l’estratègia independentista fora del marc del pacte de govern». Al final s'ha optat per la fórmula de «més enllà». Ho han anunciat en un comunicat conjunt després de la reunió que han mantingut els tres partits en el Parlament durant dues hores i de la qual han sortit junts la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, el diputat de Junts, Francesc de Dalmases, i la portaveu de la CUP a la Cambra catalana, Eulàlia Reguant.

Els tres grups han acordat també convocar una primera reunió de treball per a construir un «gran Acord Nacional per a l'Autodeterminació que vagi més enllà dels partits polítics i que agrupi l'àmplia majoria social del país favorable a la solució democràtica que viu el país, amb el compromís inequívoc que des del diàleg i l'embat democràtic a l'Estat es pugui aconseguir l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia durant la pròxima legislatura».

Quatre punts d'acord

El comunicat conjunt, titulat 'Compromís per un Acord Nacional per l’Autodeterminació', consta de quatre punts i un preàmbul que subratlla que «els resultats electorals del 14 de febrer brinden a l’independentisme la possibilitat d’obrir un nou cicle per l’alliberament nacional del país». En el primer punt, ERC, Junts i CUP aposten per «donar una resposta a la crisi social i econòmica que viu el país». En segon lloc, subratllen la necessitat de «construir un mur de defensa dels drets fonamentals i bàsics que tenen un ampli suport per part de la societat catalana i que no hi caben en el marc de l’Estat».

En tercer lloc, defensen que cal «prendre la iniciativa i convocar una primera reunió de treball per construir un gran Acord Nacional per l’Autodeterminació que vagi més enllà de partits polítics i que agrupi l’àmplia majoria social del país favorable a la solució democràtica que viu el país. Amb el compromís inequívoc que des del diàleg i l'embat democràtic a l'Estat es pugui assolir l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia durant la pròxima legislatura».

El quart i darrer punt és on els tres partits es conjuren per «assolir un espai pel debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat». 

La proposta inicial de la CUP, base del document

Si es compara amb la proposta inicial de la CUP, els punts 1 i 2 són exactament iguals. El tercer punt també s'assumeix íntegre, i s'hi afegeix la part del «compromís inequívoc» que abraça el diàleg i l'embat amb l'Estat per assolir l'autodeterminació i l'amnistia aquesta legislatura. És el quart punt el que aporta una diferència més notable.

La proposta dels anticapitalistes subratllava que el debat de l'estratègia independentista s'ha de «situar fora de marc del pacte de govern». Al comunicat conjunt, ERC, Junts i CUP opten finalment per «assolir un espai pel debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat».


Comentaris

envia el comentari