Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ada Colau, en un ple a l'Ajuntament de Barcelona l'any 2019.

Nou acord entre el govern Colau i ERC: ara, per una nova taxa

El govern barceloní i els republicans ja havien pactat el pressupost d'enguany

Ada Colau, en un ple a l'Ajuntament de Barcelona l'any 2019.
Una imatge d'arxiu de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. | ACN

Continua l'acostament entre el govern d'Ada ColauBarcelona en Comú i PSC— i el principal grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona, ERC. Si fa unes setmanes acordaven el pressupost per a l'exercici 2020 —llavors s'hi sumava també JxCat—, ara han donat a conèixer un altre acord important en matèria d'ingressos: la creació d'una nova taxa relativa a la recollida d'escombraries que les llars barcelonines hauran de començar a pagar a partir d'aquest any.

Al ple la setmana vinent

El govern de Colau portarà al ple de la setmana vinent la creació de la nova  taxa d'escombraries. Després d'aprovar de forma provisional al desembre l'ordenança fiscal per a les taxes de servei de recollida de residus i resoldre reclamacions, la comissió d'Economia ha donat aquest dimecres llum verda als darrers passos de la tramitació. Barcelona en Comú i el PSC  han votat a favor de l'aprovació i ERC, que al desembre es va abstenir, també s'hi ha sumat.

Per tant, previsiblement l'ordenança que crearà el nou impost  s'aprovarà de forma definitiva al ple de divendres de la setmana vinent, dia 28 de febrer, amb els vots del govern i els republicans. La nova taxa començaria a cobrar-se als ciutadans a partir del juliol i es computaria en el rebut de l'aigua.

Quan el govern va anunciar la taxa ja va explicar que es farà a través d'aquest rebut perquè hi ha una correlació entre el consum d'aigua que fa una llar i el nivell de reciclatge. Per això, argumenten que és un bon indicador i consideren que en termes generals qui estalvia consum d'aigua també tendeix a reciclar.

Es recaptaran uns 41 MEUR i es preveuen bonificacions

Segons càlculs de l'executiu municipal, per al 73,3% de les llars la quantia de l'impost serà d'entre 2,25 i 4,25 euros al mes, és a dir, entre 27 i 51 euros l’any. El consistori espera recaptar 41 milions d'euros anuals, que es reinvertiran en la millora de la gestió i del servei. L'objectiu, segons l'ajuntament, és complir amb la directiva comunitària que obliga les ciutats a millorar la gestió dels residus i incrementar tant la recollida com les emissions que es deriven del tractament.

De les 760.000 llars amb comptador domèstic d'aigua registrades a Barcelona, unes 12.500 estaran exemptes de la nova taxa perquè són considerades famílies vulnerables. Per altra banda, en l'ordenança fiscal que regula la taxa de residus es preveuen també reduccions.

També et pot interessar...